Jakie opony letnie do Linki
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Re: Jakie opony letnie do Linki
Będą - nawet o 100 zł, ale nie mogęemmer pisze:Stefan - 205 nie będą tańsze?

smak56
* * * *

* * * *
- andre0412
- klubowicz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Odp: Jakie opony letnie do Linki
Opony o rozmiarze 195 zawsze będą droższe od 205 a to dlatego,że to taki raczej "nietypowy"rozmiar.195 są naogół oponami fabrycznymi.Wystarczy popatrzeć w sklepach czy to w necie czy też normalnie aby zobaczyć jaka jest dostępność 195(a raczej jej brak) i ich ceny w porównaniu z 205.
Ja sam jeżdżę na 205 letnie i zimowe.Osobiście polecam firmę Rikken(takie mam).Komplety po ok.800 zł.Kupowane w największym sklepie internetowym Opo... .pl. Nie będę chwalił wad i zalet.Kto chce może wejść na stronę sklepu zobaczyć jak wyglądają i poczytać opinie.
tapnięte z pralki Frania
Ja sam jeżdżę na 205 letnie i zimowe.Osobiście polecam firmę Rikken(takie mam).Komplety po ok.800 zł.Kupowane w największym sklepie internetowym Opo... .pl. Nie będę chwalił wad i zalet.Kto chce może wejść na stronę sklepu zobaczyć jak wyglądają i poczytać opinie.
tapnięte z pralki Frania
Nie trudno jest rozebrać kobietę wbrew jej woli,trudniej ubrać po jej myśli.
Bo kobietę trzeba trzymać krótko...najwyżej dwa lata.
Bo kobietę trzeba trzymać krótko...najwyżej dwa lata.
Ja na kolejny letni komplet kupiłem standardowe Bridgestone (tylko 205) bo bardzo mi się podoba ich zachowanie. Fajne w zakrętach i dobra droga hamowania a że głośne, szum z przednich słupków i tak jest większy przy ponad 120
Co do pompowania azotem to czytałem że jest to sensowne w autach przeznaczonych na tor gdzie opony się grzeją do b. wysokich temperatur a azot zapobiega zwiększaniu ciśnienia z temperaturą. Do jazdy Linką nawet prowadzonej przez Jasona Button'a uważam że azot nie jest potrzebny
Wiem że może trolluje ale takie mam zdanie

- Fiacik
- klubowicz
- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Po zalogowaniu się na goodyearclub.pl otrzymałem potwierdzenie udziału w promocji 3 lata assistance w europie i sporĄ garść informacji,a jedna ciekawa dla klubowiczów więc podaję :
Jest promocja na opony zimowe GY i Dunlop 4/3 tzn.4 kupujesz a za 3 płacisz - szukać na internecie serwisy PREMIO termin do 15 grudnia.
Jest promocja na opony zimowe GY i Dunlop 4/3 tzn.4 kupujesz a za 3 płacisz - szukać na internecie serwisy PREMIO termin do 15 grudnia.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 

- adamson
- klubowicz
- Przebieg: 41000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 267 razy
- Otrzymał podziękowań: 158 razy
A co sądzicie o oponach całorocznych (allseasons) ? Podobno jak coś do wszystkiego to jest do d..y
.
Ostatnio jednak coraz bardziej rozważam zakup takich opon, bo i dobrze zachowują się na mokrej nawierzchni, a i zimy mamy takie, jakie mamy (śniegu nie za dużo, więcej deszczu). W Alpy na narty raczej się nie wybieram Lineą
.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... h#78441365" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroya ... h#79393904" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Ostatnio jednak coraz bardziej rozważam zakup takich opon, bo i dobrze zachowują się na mokrej nawierzchni, a i zimy mamy takie, jakie mamy (śniegu nie za dużo, więcej deszczu). W Alpy na narty raczej się nie wybieram Lineą

http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... h#78441365" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroya ... h#79393904" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Ojciec mój jeździ na oponach całorocznych, z tym że jeździ niewiele, i typowo po emerycku.
Z premedytacją wybrałem takie opony dla niego, bo wiem że w życiu bym go nie namówił na zmianę opon przed sezonem zimowym, a potem na wiosnę.. a całoroczne świetnie się u niego sprawdzają.
Ja uważam że całoroczne opony to dobry pomysł, ale nie stosuję go, bo podoba mi się wizualne odmienianie auta co pół roku przez zmianę kół.
Z premedytacją wybrałem takie opony dla niego, bo wiem że w życiu bym go nie namówił na zmianę opon przed sezonem zimowym, a potem na wiosnę.. a całoroczne świetnie się u niego sprawdzają.
Ja uważam że całoroczne opony to dobry pomysł, ale nie stosuję go, bo podoba mi się wizualne odmienianie auta co pół roku przez zmianę kół.
- Fiacik
- klubowicz
Opony całoroczne - to już mieliśmy 25 lat lat temu w maluchach i polonezach.Radziłbym poszukać na internecie raczej coś z górnej półki i to teraz bo można trafić na fajne promocje i obniżki sięgające nawet 30%.Markowe opony poprawiają nie tylko trakcję auta ,ale co bardzo ważne i o czym nie zawsze się pamięta - opona to pierwszy amortyzator a więc i znaczący jej wpływ na komfort jazdy.
Z praktyki mogę dodać żeby szukać opon ASYMETRYCZNYCH co ogranicza w dużej mierze problemy ściągania samochodu bo wymianie opon.
Z praktyki mogę dodać żeby szukać opon ASYMETRYCZNYCH co ogranicza w dużej mierze problemy ściągania samochodu bo wymianie opon.

- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Ja na pewno przejdę na całoroczne...kiedyś
Pewnie takie http://www.oponeo.pl/dane-opony/kleber- ... t#79189381" onclick="window.open(this.href);return false;

- mpsfc
- klubowicz
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Mit, dzisiejsze opony maja się tak do ówczesnych jak Linea do MaluchaFiacik pisze:Opony całoroczne - to już mieliśmy 25 lat lat temu w maluchach i polonezach.

Uważam, że jeśli jeździ się w warunkach niespecjalnie ekstremalnych (np. miasto) to dobre całoroczne wystarczą. Ja jeżdżę na całorocznych ale przy napędzie 4x4 to inna bajka

Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie 

- Fiacik
- klubowicz
Łaknącym wiedzy w tematyce opon polecam zajrzeć do ostatniego w tym roku MOTORU - świetny artykuł + test dotyczący drogi hamowania a przy okazji wyjątkowa okazja obejrzenia nowości motoryzacyjnych 2015.

- Rincewind
- klubowicz
- Przebieg: 42000
- Silnik: 1.6 Diesel
- Rocznik: 2016
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Zapomniałeś dodać, że to skład suchego, czystego powietrza. W prostym kompresorze do pompowania opon nie ma osuszania, więc w oponie jest wilgoć, która się wykropli/wyszroni w niższych temperaturach. Pytanie, czy wilgoć/szron wewnątrz w oponie jest szkodliwy czy niespecjalnie.Iro_2007 pisze:Skład powietrza to około:
78 % azot
21 % tlen
1 % inne gazy
więc sam zdecyduj czy warto wydać te 5zł
- Iro_2007
- klubowicz
- Przebieg: 172000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2007
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Struktura składników powietrza:
• Elementy stałe, czyli gazy, które w takich samych ilością występują na całej kuli ziemskiej. Ich skład jest stały do wysokości ok. 80 km nad powierzchnią morza. Poniżej zamieszczono wykaz pierwiastków wchodzących w skład stałych składników powietrza wraz z procentami objętościowymi:
- azot – ok. 78,1 %
- tlen – ok. 21,0 %
- gazy szlachetne (hel, neon, argon, krypton, ksenon), wodór, metan – ok. 1 %
• Elementy zmienne, czyli gazy i inne substancje, których zawartość w powietrzu może ulegać zmianie w zależności od zanieczyszczenia środowiska, warunków atmosferycznych oraz położenia geograficznego.
- woda (para wodna)
- tlenek węgla (IV)
- tlenek siarki (IV)
- tlenki azotu
- ozon
- związki organiczne, mikroorganizmy, zarodniki roślin
- związki mineralne, wchodzące w skład pyłów
Powietrze zawiera parę wodną, przy czym jej zawartość silnie zmienia się z wysokością nad powierzchnią Ziemi, z czasem, temperaturą, nasłonecznieniem, itd. Przy powierzchni waha się w granicach 0,5%–4,0%.
Więc zakładając że w naszym rejonie polski występuje 1,5% wilgotności w warunkach normalnych, czyli w temperaturze 0ºC (273 K) oraz przy ciśnieniu 1atmosfery (101325 Pa) to gdy napompujemy koło do 2 atmosfer to w środku opony będzie ok 3.0% wilgotnego powietrza
Czy to dużo ?????
Sami zdecydujcie .
• Elementy stałe, czyli gazy, które w takich samych ilością występują na całej kuli ziemskiej. Ich skład jest stały do wysokości ok. 80 km nad powierzchnią morza. Poniżej zamieszczono wykaz pierwiastków wchodzących w skład stałych składników powietrza wraz z procentami objętościowymi:
- azot – ok. 78,1 %
- tlen – ok. 21,0 %
- gazy szlachetne (hel, neon, argon, krypton, ksenon), wodór, metan – ok. 1 %
• Elementy zmienne, czyli gazy i inne substancje, których zawartość w powietrzu może ulegać zmianie w zależności od zanieczyszczenia środowiska, warunków atmosferycznych oraz położenia geograficznego.
- woda (para wodna)
- tlenek węgla (IV)
- tlenek siarki (IV)
- tlenki azotu
- ozon
- związki organiczne, mikroorganizmy, zarodniki roślin
- związki mineralne, wchodzące w skład pyłów
Powietrze zawiera parę wodną, przy czym jej zawartość silnie zmienia się z wysokością nad powierzchnią Ziemi, z czasem, temperaturą, nasłonecznieniem, itd. Przy powierzchni waha się w granicach 0,5%–4,0%.
Więc zakładając że w naszym rejonie polski występuje 1,5% wilgotności w warunkach normalnych, czyli w temperaturze 0ºC (273 K) oraz przy ciśnieniu 1atmosfery (101325 Pa) to gdy napompujemy koło do 2 atmosfer to w środku opony będzie ok 3.0% wilgotnego powietrza
Czy to dużo ?????
Sami zdecydujcie .
FIAT LINEA 1.4 8 V 77 KM *DYNAMIC* 2007r.
- daniczer
- klubowicz
- Przebieg: 203000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
mpsfc pisze:Mit, dzisiejsze opony maja się tak do ówczesnych jak Linea do MaluchaFiacik pisze:Opony całoroczne - to już mieliśmy 25 lat lat temu w maluchach i polonezach.![]()
Uważam, że jeśli jeździ się w warunkach niespecjalnie ekstremalnych (np. miasto) to dobre całoroczne wystarczą. Ja jeżdżę na całorocznych ale przy napędzie 4x4 to inna bajka

Ja mam nexen n'priz 4s , 185/65/15 kosztowały ok 180 zł/szt. Opony całoroczne .
Dobrze mi się na nich jeździ .
Efektywność energetyczna: C,
Przyczepność na mokrym: E
Opony w testach wypadają całkiem przyzwoicie. ( lepsze zimą od najtańszych zimówek i latem od najtańszych letnich ).
Zakup warto brać pod uwagę . Jest to kompromis . Dobre dla tych którzy kilometry nawijają w mieście i nie mają ochoty na 2 kpl. opon oraz ich przekładanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.