Jakie opony letnie do Linki

Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: Jakie opony letnie do Linki

Post autor: emmer »

Stefan - 205 nie będą tańsze?
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

emmer pisze:Stefan - 205 nie będą tańsze?
Będą - nawet o 100 zł, ale nie mogę :smutny
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
andre0412
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Odp: Jakie opony letnie do Linki

Post autor: andre0412 »

Opony o rozmiarze 195 zawsze będą droższe od 205 a to dlatego,że to taki raczej "nietypowy"rozmiar.195 są naogół oponami fabrycznymi.Wystarczy popatrzeć w sklepach czy to w necie czy też normalnie aby zobaczyć jaka jest dostępność 195(a raczej jej brak) i ich ceny w porównaniu z 205.
Ja sam jeżdżę na 205 letnie i zimowe.Osobiście polecam firmę Rikken(takie mam).Komplety po ok.800 zł.Kupowane w największym sklepie internetowym Opo... .pl. Nie będę chwalił wad i zalet.Kto chce może wejść na stronę sklepu zobaczyć jak wyglądają i poczytać opinie.

tapnięte z pralki Frania
Nie trudno jest rozebrać kobietę wbrew jej woli,trudniej ubrać po jej myśli.
Bo kobietę trzeba trzymać krótko...najwyżej dwa lata.
Awatar użytkownika
Usunięty użytkownik 814

Post autor: Usunięty użytkownik 814 »

Ja na kolejny letni komplet kupiłem standardowe Bridgestone (tylko 205) bo bardzo mi się podoba ich zachowanie. Fajne w zakrętach i dobra droga hamowania a że głośne, szum z przednich słupków i tak jest większy przy ponad 120 :) Co do pompowania azotem to czytałem że jest to sensowne w autach przeznaczonych na tor gdzie opony się grzeją do b. wysokich temperatur a azot zapobiega zwiększaniu ciśnienia z temperaturą. Do jazdy Linką nawet prowadzonej przez Jasona Button'a uważam że azot nie jest potrzebny :) Wiem że może trolluje ale takie mam zdanie
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 11000
Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
Rocznik: 2024
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Fiacik »

Po zalogowaniu się na goodyearclub.pl otrzymałem potwierdzenie udziału w promocji 3 lata assistance w europie i sporĄ garść informacji,a jedna ciekawa dla klubowiczów więc podaję :
Jest promocja na opony zimowe GY i Dunlop 4/3 tzn.4 kupujesz a za 3 płacisz - szukać na internecie serwisy PREMIO termin do 15 grudnia.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 41000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Podziękował: 267 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy

Post autor: adamson »

A co sądzicie o oponach całorocznych (allseasons) ? Podobno jak coś do wszystkiego to jest do d..y :pomysli .
Ostatnio jednak coraz bardziej rozważam zakup takich opon, bo i dobrze zachowują się na mokrej nawierzchni, a i zimy mamy takie, jakie mamy (śniegu nie za dużo, więcej deszczu). W Alpy na narty raczej się nie wybieram Lineą :ryczy .
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... h#78441365" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroya ... h#79393904" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

Ojciec mój jeździ na oponach całorocznych, z tym że jeździ niewiele, i typowo po emerycku.
Z premedytacją wybrałem takie opony dla niego, bo wiem że w życiu bym go nie namówił na zmianę opon przed sezonem zimowym, a potem na wiosnę.. a całoroczne świetnie się u niego sprawdzają.
Ja uważam że całoroczne opony to dobry pomysł, ale nie stosuję go, bo podoba mi się wizualne odmienianie auta co pół roku przez zmianę kół.
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz

Opony całoroczne - to już mieliśmy 25 lat lat temu w maluchach i polonezach.Radziłbym poszukać na internecie raczej coś z górnej półki i to teraz bo można trafić na fajne promocje i obniżki sięgające nawet 30%.Markowe opony poprawiają nie tylko trakcję auta ,ale co bardzo ważne i o czym nie zawsze się pamięta - opona to pierwszy amortyzator a więc i znaczący jej wpływ na komfort jazdy.
Z praktyki mogę dodać żeby szukać opon ASYMETRYCZNYCH co ogranicza w dużej mierze problemy ściągania samochodu bo wymianie opon.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Ja na pewno przejdę na całoroczne...kiedyś :) Pewnie takie http://www.oponeo.pl/dane-opony/kleber- ... t#79189381" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mpsfc
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: mpsfc »

Fiacik pisze:Opony całoroczne - to już mieliśmy 25 lat lat temu w maluchach i polonezach.
Mit, dzisiejsze opony maja się tak do ówczesnych jak Linea do Malucha :zlośnik
Uważam, że jeśli jeździ się w warunkach niespecjalnie ekstremalnych (np. miasto) to dobre całoroczne wystarczą. Ja jeżdżę na całorocznych ale przy napędzie 4x4 to inna bajka :)
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie :)
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

przy małych przebiegach + to co wyżej napisane ma to jakiś sens
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz

Łaknącym wiedzy w tematyce opon polecam zajrzeć do ostatniego w tym roku MOTORU - świetny artykuł + test dotyczący drogi hamowania a przy okazji wyjątkowa okazja obejrzenia nowości motoryzacyjnych 2015.
Awatar użytkownika
Rincewind
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 42000
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2016
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Rincewind »

Iro_2007 pisze:Skład powietrza to około:
78 % azot
21 % tlen
1 % inne gazy
więc sam zdecyduj czy warto wydać te 5zł
Zapomniałeś dodać, że to skład suchego, czystego powietrza. W prostym kompresorze do pompowania opon nie ma osuszania, więc w oponie jest wilgoć, która się wykropli/wyszroni w niższych temperaturach. Pytanie, czy wilgoć/szron wewnątrz w oponie jest szkodliwy czy niespecjalnie.
Awatar użytkownika
Iro_2007
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 172000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Iro_2007 »

Struktura składników powietrza:

• Elementy stałe, czyli gazy, które w takich samych ilością występują na całej kuli ziemskiej. Ich skład jest stały do wysokości ok. 80 km nad powierzchnią morza. Poniżej zamieszczono wykaz pierwiastków wchodzących w skład stałych składników powietrza wraz z procentami objętościowymi:

- azot – ok. 78,1 %

- tlen – ok. 21,0 %

- gazy szlachetne (hel, neon, argon, krypton, ksenon), wodór, metan – ok. 1 %

• Elementy zmienne, czyli gazy i inne substancje, których zawartość w powietrzu może ulegać zmianie w zależności od zanieczyszczenia środowiska, warunków atmosferycznych oraz położenia geograficznego.

- woda (para wodna)

- tlenek węgla (IV)

- tlenek siarki (IV)

- tlenki azotu

- ozon

- związki organiczne, mikroorganizmy, zarodniki roślin

- związki mineralne, wchodzące w skład pyłów

Powietrze zawiera parę wodną, przy czym jej zawartość silnie zmienia się z wysokością nad powierzchnią Ziemi, z czasem, temperaturą, nasłonecznieniem, itd. Przy powierzchni waha się w granicach 0,5%–4,0%.

Więc zakładając że w naszym rejonie polski występuje 1,5% wilgotności w warunkach normalnych, czyli w temperaturze 0ºC (273 K) oraz przy ciśnieniu 1atmosfery (101325 Pa) to gdy napompujemy koło do 2 atmosfer to w środku opony będzie ok 3.0% wilgotnego powietrza
Czy to dużo ?????
Sami zdecydujcie .
FIAT LINEA 1.4 8 V 77 KM *DYNAMIC* 2007r.
Awatar użytkownika
daniczer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 203000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: daniczer »

mpsfc pisze:
Fiacik pisze:Opony całoroczne - to już mieliśmy 25 lat lat temu w maluchach i polonezach.
Mit, dzisiejsze opony maja się tak do ówczesnych jak Linea do Malucha :zlośnik
Uważam, że jeśli jeździ się w warunkach niespecjalnie ekstremalnych (np. miasto) to dobre całoroczne wystarczą. Ja jeżdżę na całorocznych ale przy napędzie 4x4 to inna bajka :)
:ok)

Ja mam nexen n'priz 4s , 185/65/15 kosztowały ok 180 zł/szt. Opony całoroczne .
Dobrze mi się na nich jeździ .
Efektywność energetyczna: C,
Przyczepność na mokrym: E

Opony w testach wypadają całkiem przyzwoicie. ( lepsze zimą od najtańszych zimówek i latem od najtańszych letnich ).
Zakup warto brać pod uwagę . Jest to kompromis . Dobre dla tych którzy kilometry nawijają w mieście i nie mają ochoty na 2 kpl. opon oraz ich przekładanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ