Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Informacje ogólne
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Post autor: Tomek »

A ja kupiłem Linie dwie butle różowego siuwaksu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

helletic pisze:Przy okazji dostania się do kompa Liny do reszty połamała mi się ta śrubka z plastikowym łepkiem (są dwie), co trzymają ten plastik pod kolumną kierowniczą. Wstawiłem byle jakie śrubki z potężną podkładką, wszystko niklowane, wygląda to jak połączenie woła z karetą. Czy idzie dostać te plastikowe gówna, bo innego określenia nie mam na ten patent Fiata.
Obawiam się, że te "śrubki" to element składowy całej maskownicy :zmieszany Ja osobiście u siebie kleiłem to g... Poxipolem... trzyma lepiej, jak fabryka ! :luzak Mam nadzieję, że nie wywaliłeś starych części, bo może idzie to jeszcze poskładać do kupy :ink

Tomek, te siuwaksy to jest wosk ? Jak się to nakłada ? Jaki jest tego koszt i gdzie to można nabyć ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

helletic pisze:Wymieniony filterek gazu. Przy okazji dostania się do kompa Liny do reszty połamała mi się ta śrubka z plastikowym łepkiem (są dwie)
Będzie trudno, ale znalazłem taką stronę: http://www.elementyadsys.pl/index.php" onclick="window.open(this.href);return false; (dział wkrety i nakretki plastikowe), która sugeruje wejście do sklepu z elektroniką i może tam coś dobrać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *
Obrazek
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

cichy pisze:helletic zapukaj do darcyna jeżeli by się okazało że jest problem z dostępnością to może mają coś na serwisie jako odpad.
Mam nadzieję, że darcyn przeczyta posta :ink. Coś mi się niewyraźnie przypomina, że kiedyś pisałem już do darcyna o te ustrojstwo i odp. była, ze nie ma. Niby taka drobnostka, ale takie coś najbardziej wyprowadza mnie z równowagi :red !
mwas pisze:Obawiam się, że te "śrubki" to element składowy całej maskownicy :zmieszany Ja osobiście u siebie kleiłem to g... Poxipolem... trzyma lepiej, jak fabryka ! :luzak Mam nadzieję, że nie wywaliłeś starych części, bo może idzie to jeszcze poskładać do kupy :ink
Też się tego obawiam, że Fiat po przez takie miny będzie się starał zarobić na klientach. Po co sprzedać śrubkę, skoro można sprzedać kawał nikomu niepotrzebnego plastiku za kilkadziesiąt pln'ów w którym się znajduje potrzebna mi rzecz...Nie wyrzuciłem tych śrubek :ink. Próbowałem je zgrzać, trzymałem nad palnikiem w obcęgach ten kawałek metalu z gwintem, rozgrzałem do czerwoności i zatopiłem w tą główkę plastikową. Gdy wystygło chciałem przykręcić i...znów pękło :zdiwiony...
smak56 pisze:Będzie trudno, ale znalazłem taką stronę: http://www.elementyadsys.pl/index.php" onclick="window.open(this.href);return false; (dział wkrety i nakretki plastikowe), która sugeruje wejście do slkepu z elektroniką i może tam coś dobrać.
Dzięki Stefan za namiary :pivo ! Najpierw zapukam do ASO (sklep i warsztat), może mają używaną bądź nową tą śrubkę. Niby pierdoła, ale z tym ocynkiem przy kolanach...to aż boli w oczy :zły
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

helletic pisze: Dzięki Stefan za namiary :pivo !
Nie ma sprawy. Przypomniało mi się, że miałem podobne śrubki do przykręcania przedniej szyby w telewizorze. Tak więc myślę, że trop jest dobry (po ASO oczywiście) :lacha
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

mwas pisze:
Tomek, te siuwaksy to jest wosk ? Jak się to nakłada ? Jaki jest tego koszt i gdzie to można nabyć ?
mwas to jest taki pseudo wosk. Pisałem już kiedyś o tym tutaj http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... 9&start=60, tylko że tam był w formie spraya.
Niepozorna rzecz, a robi świetną robotę, szczególnie na ciemnych lakierach, na których bardzo widać zacieki z wody po myciu.
Cena ok 40zł za litr, ale jest bardzo wydajne. Te dwa litry to starczą mi spokojnie na trzy lata :)
Kojarzysz może z Koszelówki, ten różowy płyn, co miałem w butelce po Wyborowej, i smarnąłem Tarze po błotniku?.. To było właśnie to.
Kupione od tego sprzedawcy z alle.. http://allegro.pl/show_user.php?uid=13032910, ale poza allegro, bo tego akurat nie wiem czemu nie wystawia. Trzeba się po prostu kontaktować z nim.

Generalnie wszystko z logo Effectal, świetnie mi się sprawdza, ale ciężko to kupić.
Mają super płyn do czyszczenia felg, szampon samochodowy i inne rzeczy.
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

emmer pisze:wymienione wtryskiwacze gazowe i filterek - 530 zł. trochę zabolało ale powinny przelatać kolejne 100.000 km albo i dłużej bo sa trochę lepsze
Jakie wtryskiwacze masz teraz?
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

helletic pisze:Nie wyrzuciłem tych śrubek :ink. Próbowałem je zgrzać, trzymałem nad palnikiem w obcęgach ten kawałek metalu z gwintem, rozgrzałem do czerwoności i zatopiłem w tą główkę plastikową. Gdy wystygło chciałem przykręcić i...znów pękło :zdiwiony...
Łooomatkoooo :zdiwiony No to dałeś... :lacha Zgrzewanie tego nic nie da, bo i tak pęknie, natomast jak odpowiednio się do tego podejdzie z Poxipolem, to będzie trwalsze, jak w oryginale :ink Jak ASO nic Ci na to nie poradzi, to zapraszam ze śrubkami na pomorze :lacha :pivo :pivo :pivo

Tomek, oczywiście, że kojarzę ten wcześniejszy wątek oraz ten specyfik z Koszelówki :luzak Tylko do tej pory jeszcze nie udało się dokładnie sprecyzować, co to dokładnie jest za ustrojstwo :ink A teraz wszystko jasne - dzięki ! :pivo Szkoda tylko, że nie można tego nabyć gdzieś lokalnie :bezzdania
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Tomek, czyli jest to quick detailer :ink

Co do śruby, to proponuję dać zwykłą z łbem sześciokątnym i nakładkę tego typu http://allegro.pl/oslonka-nakladka-kolp ... 32817.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Kuzyn_z_Sosnowca pisze:Co do śruby, to proponuję dać zwykłą z łbem sześciokątnym i nakładkę tego typu http://allegro.pl/oslonka-nakladka-kolp ... 32817.html" onclick="window.open(this.href);return false;
No jest to jakieś rozwiązanie, ale... jak dla mnie, akurat w tym przypadku to co oryginał, to oryginał (kwestia estetki, absolutnie nie funkcjonalności) :ink
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 41000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Podziękował: 267 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy

Post autor: adamson »

helletic pisze: Przy okazji dostania się do kompa Liny do reszty połamała mi się ta śrubka z plastikowym łepkiem (są dwie), co trzymają ten plastik pod kolumną kierowniczą. Wstawiłem byle jakie śrubki z potężną podkładką, wszystko niklowane, wygląda to jak połączenie woła z karetą. Czy idzie dostać te plastikowe gówna, bo innego określenia nie mam na ten patent Fiata.
To gówienko idzie dostać w sklepie przy ASO Fiata, wiem, bo też połamałem jakieś dwa lata temu :smutny . Koszt jakieś niecałe 18 zł za jedną :przykry , o ile dobrze pamiętam. Tylko trzeba uważać, bo są różne odcienie szarego plastiku, w moim przypadku mam wrażenie, że tą nową mam deczko ciemniejszą, ale mi to akurat nie przeszkadza.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
helletic
Moderator
Moderator

Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi :pivo! Najbardziej wolał bym oryginał (nawet za taki kosmos jak 18 pln za śrubkę :zdiwiony )! Ujdzie jednak Poxipol, nakładka na śrubę lub zamiennik :ink :pivo
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

Rafcio pisze:
emmer pisze:wymienione wtryskiwacze gazowe i filterek - 530 zł. trochę zabolało ale powinny przelatać kolejne 100.000 km albo i dłużej bo sa trochę lepsze
Jakie wtryskiwacze masz teraz?

też hana zielone ale mają takie małe filterki na wlocie, także teoretycznie powinny być wieczne :)
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

To teraz już chyba linę przeżyją :ink
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
helletic
Moderator
Moderator

Wymieniłem dziś pierwszy raz sam w Linie świece :zlośnik . Miałem trochę stracha, że przekręcę gwint (brak dynamometryka), albo inne cuda się wydarzą, ale poszło gładko bananevil ! Za komplet świec NGK ZKR7A-10 dałem 94,04 pln, na miejscu ze sklepu nie z internetu. Od A do Z jeździły na LPG i uważam, że śmiało by mogły jeszcze pojeździć o 10kkm więcej. Stare wypalone na złoty kolor, każda równo, tak samo. Przejechały dokładnie 33233 km i wyglądają tak:
Obrazek
ODPOWIEDZ