Macie w planach zagazować auto ?

Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 205000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: alvaro »

No to juz jest śmiech na sali i naciągactwo z ich strony!
Ostatnio zmieniony 16 lip 2012, 23:39 przez alvaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Arek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1,4 16v T-jet + Gaz
Rocznik: 2009
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Arek »

Witam
Moja ostatnia przygoda z problemami:
Od 2 m-cy miałem problem z odpalaniem zimnego silnika, wystarczyło że postał z 2 godz. a już przy odpalaniu przez przez pierwsze 2-4 min. dławił się , falował, dusił, obroty skakały, nie mógł wejść na wysokie a czasami gasł. Pracował tak jakby jedna świeca nie pracowała. Po tych pierwszy min chodził bez problemów aż do następnego razu jak ostygł.
Jezeli wcześniej jeżdziłem na benzynie i na benzynie go zgasiłem to rano odpalał bez problemu.
Panowie z serwisu niestety nic nie mogli poradzić.
Pomimo tego że samochód stał u nich 2x po dwa dni.
Wymienili :
świece-nic
przewody-nic
wgrali nowe oprogramowanie do centralki - nic
włożyli nową centralkę z nowego auta- nic
doszli do wniosku że jeden wtryskiwacz jest zapieczony.
kazali kupic preparat do czyszczenia wtrysków i przejeżdzić cały bak na benzynie z tym preparatem - i też nic
chcieli wymieniać wtryskiwacz, ale nie wiedzieli czy Fiat pokryje to z gwarancji.
Mnie cały czas coś niepasowało i podejrzewałem że coś jest z gazem , bo gdy jeżdziłem na benzynie wszystko było ok.
Zadzwoniłem do Auto Gaz Śląsk w Katowicach.
Panowie stwierdzili że to może być wina ustawień i powiedzieli żeby przyjechać.
Pojechałem (z Łodzi)
Wsiadło ze mną dwóch sympatycznych Panów, przejechaliśmy z 20 km (w tym na autostradzie) mieli cały czas podłączony komputer do samochodu, całą mapę ustawili na nowo pod mój samochód i na nowo jestem szczęśliwym posiadaczem Linei.
Miałem wrażenie (chyba po raz pierwszy) że moim samochodem zajmują się fachowcy.
Jeżeli ktoś z was planuje założyć gaz to polecam Auto Gaz Śląsk.
Instalacja u nich do t-jeta kosztuje 3600zł. , może więcej niż w innych warsztatach ale jest to instalacja dedykowana do fiatów, osoby które to montują znają się na tym.
Najbliższy termin na wczoraj to był 16 sierpień!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Polecam
lineanna
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 20000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2011
Podziękował: 1 raz

Gaz już mam

Post autor: lineanna »

Może to dziwne ale jeżdżę autami na gaz od dobrych kilku lat, zakładane w 1 warsztacie i to, że mogę zagazować fiata, nie tracąc gwarancji, o ile założe instalację w autoryzowanym serwisuie (okazało się że, tam gdzie robiłam wszystkie autka), w dużej mierze zdecydowało o zakupie fiata... na poczatku była marka, potem ujrzałam cudeńko Lineę:)
Gaz zamontowałam 2 dnia po zakupie Linki, jeszcze daleko nie jeździłam, ale myślę że będzie ok
Dodam że części Tartarini
http://www.vis-eko.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; POLECAM!!
dynamic 1.4 red Flamenco.....
tom113
Nowy
Nowy
Przebieg: 13000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008

Post autor: tom113 »

Witam !!!!

Szczególnie pozdrawiam Nową Członkinie tego forum :) :) :)
Ma pytanko, do pani a ile to kosztowało w tym autoryzowanym serwisie -- z zachowaniem gwarancji, co jest bardzo korzystne.... Jeśli oczywiście można wiedzieć.
Życzę bezproblemowej jazdy.

Wracając do Linei --- dziś gazownik wsio mi ustawił. Co do sterownika wgrał mi już na początku Staga 4 plus , jak radził "Fish".
Trochę zmienił mieszankę, gdyż na wysokich obrotach trochę miał za bogatą--- zobaczymy jak będzie dalej.
lineanna
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 20000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2011
Podziękował: 1 raz

Post autor: lineanna »

Tom, normalnie 3500 zł, no ja ze względu na to, że to kolejne auto robione w tym warsztacie miałam upust, o tym że dokładnie w tym miejscu robią fiaty dowiedziałam się podczas 1, przyznam, zupełnie przypadkowej wizyty u dealera,
dynamic 1.4 red Flamenco.....
Awatar użytkownika
Szulcik74
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V 120KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: Szulcik74 »

Ja miałem gaz w oplu astrze F 1.4 8V przez 5 lat (rocznik 1995). Zrobiłem nią 60 000, instalacja zwróciła mi się z nawiązką. Ale do linki nie zakładam po prostu przy moich 12000 przebiegach zupełnie się nie kalkuluje. W srogą zimę (poniżej 15 stopni mrozu) miałem notoryczne problemy z zapaleniem, poza tym samochód na gazie był dość powolny i stwierdziłem że wolę mieć nowe nieawaryjne auto z gwarancją i dużą mocą aniżeli co miesiąc jeżdzić do serwisu i dodatkowo zwalniać z tego tytułu z pracy. Poza tym denerwuje mnie obsługa na stacjach LPG i wieczne narzekanie stojących w kolejce do dystrybutora. Takie jest moje zdanie, gdybym jeżdził zawodowo np. jako taksiarz to być może zdecydowałbym się na line 1.4 8V z LPG ale prywatnie wole jednak T-jet PB95 którym wyprzedzę praktycznie każde auto. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

co do przebiegu - masz rację. ale zresztą się już niezgodzę. po prostu w poprzedniem samochodzie miałeś założoną złą instalację lub źle zamontowaną. żadnego problemu z zapalaniem, żadnych utraty mocy. przy najbliższym spocie możemy porównać osiągi - będziesz zdziwiony.
Awatar użytkownika
Szulcik74
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V 120KM
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: Szulcik74 »

emmer pisze:co do przebiegu - masz rację. ale zresztą się już niezgodzę. po prostu w poprzedniem samochodzie miałeś założoną złą instalację lub źle zamontowaną. żadnego problemu z zapalaniem, żadnych utraty mocy. przy najbliższym spocie możemy porównać osiągi - będziesz zdziwiony.

instalacje myślę że miałem dobrą bo landirenzo ale silnik 60 KM w mojej asterce był po prostu za słaby a problemy z zapalaniem wynikały ze słabej jakości gazu - po prostu taki sprzedają na BP. Podzro
Awatar użytkownika
ryszardo_
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 180000
Silnik: 1,4 77KM 8V + LPG
Rocznik: 2007
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy
Kontakt:

Post autor: ryszardo_ »

Witam!
Ja w swojej Linea 77KM mam LPG od samego początku już 4,5 roku. Samochód zakupiłem w salonie z instalacją sekwencyjną i mam na dzień dzisiejszy przejechanych 60tys kilometrów a instalacja sprawuje się bez zarzutu, nie miałem żadnego problemu latem ani zimą nawet przy bardzo niskich ujemnych temperaturach do -30 stopni.

Osobiście polecam instalacje LPG.

Widocznie aby cieszyć się z dobrej instalacji LPG, to musi być też instalowana w renomowanej firmie, która zna się na tym.
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

Z powodu nowej pracy do której już niestety muszę dojeżdżać w najbliższym czasie gazuję linę. Mam pytanie: przegląd liny mam ważny do Września 2012 i wtedy kończy się okres 3 letni. Czy po zamontowaniu LPG będę musiał zaraz robić przegląd czy dopiero we wrześniu i potem co rok?
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
slawek007
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 8v+LPG
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy
Kontakt:

Post autor: slawek007 »

Dopiero we wrześniu bedziesz robil przegląd i dalej co rok. Jeśli byś sie zdecydował założyć wcześniej np zaraz po zakupie to przeglad musialbys robic rok po instalacji LPG i tak dalej co rok.
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Podziękował: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Post autor: cichy »

rafcio082 pisze: Z powodu nowej pracy do której już niestety muszę dojeżdżać
sorki że tak wyskoczę po za temat. rafciu to jednak Twoje przepuszczenia się sprawdziły, zwolnili Cie po tym zwolnieniu chorobowym czy sam odszedłeś :? bo jeśli Cię zwolnili to znaczy że niektórzy pracodawcy nie liczą się z ludzie.
Sympatyk forum :-)
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

rafcio082, WE WRZEŚNIU I DOPIERO ZA ROK. JEDYNE CO MUSISZ ZROBIC OD RAZU TO WBIC INSTALACJE DO DOWODU W WYDZAILE KOMUNIKACJI. A DALEJ TO JUZ CIESZYC SIE Z ceny tankowania.

znajdź dobry warsztat.

sorki za duze ale po długim weekendzie jakoś mi nie idzie robota
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

pawe1_c, chorobowe zakończyłem w ostatnim dniu 2011 roku i sam się zwolniłem bo firma chciała mi dać w styczniu zwolnienie dwutygodniowe a ja od 01.01.2012 mam już nową pracę.

A odnośnie przeglądu dziękuję kolegom za informacje :)
Dzisiaj byłem u dobrego gazownika i umówiony jestem na 16.01
Mówił że Linea mu nie straszna, silnik T-Jet też

Odnośnie instalacji to na razie wiem tyle że Stag, wtryski Valtek nowe ponoć już bezproblemowe i komputer jakaś trzysetka ponoć jeden z lepszych.
Koszt 2500zł

Reszty na razie nie wiem ale oddaję do najlepszego w mojej okolicy gazownika także myślę że problemu nie będzie.

Gwarancja 2 lata lub 40000km

Ehhhhhh a tak się zarzekałem że nigdy gazu i gaz tylko do kuchenek :ink
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
samson0711
Nowy
Nowy
Przebieg: 50000
Silnik: 1,4 Tjet
Rocznik: 2008

Post autor: samson0711 »

Witam zagazowałem Linea 1,4 T-jet przejechałem 10000 km i jestem zadowolony z instalacji stag-4 założonej w serwisie fiata koszt 2500 zł wymaga ona jednak indywidualnego mapowania komputera gazu pod użytkownika ale warto. :) :pivo
ODPOWIEDZ