duskap, nie twierdzę że nie, pytam się tylko jak się on zachowuje, w sensie czy silnik bierze go więcej niż Selenii. Miałem tak z Castroll'em Magnatec'iem - okazało się, że silnik JARAŁ go ze 2 razy więcej jak Selenii ! Tym razem stwierdziłem, że spróbuję Valovilne'a, ale pytam się również o doświadczenia innych z różnymi markami, coby mieć wiedzę na przyszłość Zależy mi na opiniach osób z takimi samymi silnikami, jak mój, bo to one mają tendencję do brania oliwy
ok silniczek zalany - SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W-30 operacja trwała 20 minut i kosztowała mnie 175zł razem z filtrem a w ASO chcieli 240 i dopiero w poniedziałek...
hmm... nie zaniska ta górna granica lepkości?
W stresie chyba może dojść do zerwania filmu na metalowych elementach ciernych, a to nie będzie dobre dla trwałości motorka.
Ja to już lekko zgłupiałem z tymi olejami.
Kiedyś w mjetach niby obowiązkowo lali 5W40 selenię.
Ja przy pierwszej wymianie zrezygnowałem z niej.
Od wtedy latam na mobilu.
Zlewam też fiatowskie interwały między wymianami i wybrałem 1/2 ich dystansu.
Jak wprowadzili ten kolejny ecowynalazek DPF, to fiat zalecił dla tych modeli górną granicę oleju do 30, to zadzwoniłem wtedy do nich.
Odpowiedzieli mi na okrągło o wymaganiach konieczności zachowania wymogów niskopopiołowości w modelach z dpf i takie tam.
Powiedzieli, że na cały problem telefonicznie odpowie mi miejscowy serwis.
Gdy potem zadzwonił do mnie jakiś magik zapytałem się go co i jak.
Wtedy usłyszałem zapytanie co ja leję?
Odpowiedziałem jemu, że longlife 0W40.
Gościu siedział chyba przy kompie, bo potwierdził, że tak jest w historii serwisowania auta.
Powiedział, że to też dobry olej i najlepiej abym jednak przy nim pozostał.
Nie wgłębił się jednak dlaczego.
Ja, zdegustowany, nawet nie naciskałem go.
Ten FAP i serwis to działa wedle zasady dla każdego coś miłego, lejesz kujawski jest ok., lejesz lniany też jest ok.
Jakby co, to zawsze klient zapłaci.
mwas pisze:bo to one mają tendencję do brania oliwy
Nie zauważyłem.
Tak naprawdę znaczenie ma klasa jakosciowa i lepkościowa (wymagana przez producenta samochodu) a nie marka producenta. Ja wyp...łem selenię po 5 tys km i serwis nawet nie sapnął.
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie
No ja się Selenii pozbyłem się rok temu, tylko że, tak jak pisałem, Castrola silnik pobierał znacznie więcej jak Selenii. Wlałem oczywiście olej o takich samych parametrach Teraz testuję Valvoline'a, mam nadzieję, że będzie lepiej
jak mi w serwisie dobierał olej to mówił że musi być DPF bo jest filtr cząstek stałych i proponował albo castrola albo shella i shella wybrałem co do 5W30 to dlatego, że: "Jeżeli auto zostało wyposażone w filtr cząstek stałych (DPF / FAP) lub w trójdrożny katalizator (TWC) to w silniku powinien być stosowany dedykowany dla tego typu silników olej. Są to zwykle syntetyczne oleje ze średnią zawartością zawartością popiołów siarczanych, fosforu i siarki (mid SAPS) oraz oleje niskopopiołowe (low SAPS) o lepkości 5w30, które przedłużają trwałość wymienionych powyżej układów obróbki/spalania spalin." tak przynajmniej wyczytałem na tej stronie
zdechlak, co za ........... dobierał Tobie olej? Nasze samochody nie mają filtra cząstek stałych!!! A na przyszłość.......sprzęgła dwumasowego też nie ma!!!!!
to teraz mi napiszcie czy coś się może stać przy tym oleju czy raczej spokojnie mogę sobie jeździć... a katalizatory trójdrożne to tylko w benzyniakach są?