Oczywiście rynek jest aktualnie bardzo bogaty w różne oferty i każdy (w tym i ja) znajdzie coś dla siebie... tak, że przymusu nie ma... ponawiam, mam prawo do swojego zdania, a dla mnie oferta silnikowa Fiata jest żadna... albo 1.2 - 1.4 w wersji "muł", albo te same silniki "wzmocnione" sprężarkami... i mocno archiwalne 1.6 montowane (chyba) tylko w Sedici...
Sam model 1.4 77KM 8V należy uznać za udaną jednostkę, czuć, że "walczy" z masą i grawitacją, ale zwyczajnie nie daje rady... czy udało się zrobić "tani" motor, to też bym polemizował, bo nie oferując praktycznie dynamiki jazdy, pali ogromne ilości paliwa co w aktualnych realiach czyni go silnikiem drogim...
Raczej za cel brano maksymalne obniżenie ceny wyjściowej danego modelu auta, nie patrząc jak sprawdzi się to połączenie... zresztą podróżowałem GP z tym motorem i jeździ jak Linea... dla mnie nie do przyjęcia. Po prostu... mam nauczkę na przyszłość... czym kończy się "nadmierna" oszczędność...

Reasumując, w tej dyskusji raczej nie dojdziemy do porozumienia... syty nie zrozumie głodnego...