Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Informacje ogólne
pogromcaslaskiej
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16v Turbo
Rocznik: 2008
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Post autor: pogromcaslaskiej »

Na pewmo producenci silników TSI po ich skandalicznych awariach wyciągnęli wnioski,rynek nie zaakceptował tej awaryjności i musieli z racji konkurencji wydłużyć ilość przejechanych kilometrów,nadal się zastanawiam dlaczego na jedną turbinę toyoty do regeneracji przypada 100 turbin TSI,jedna firma garrett,IHI, jakość turbin ta sama a przebiegi obu Marek bez usterki tak różne.Po prostu nie szanuje się klienta liczy się zysk,ma jeździć 5-6 lat a potem na złom albo w naszych polskich warunkach naprawa,regeneracja
Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100
Silnik: 1.0 Turbo
Rocznik: 2023
Podziękował: 167 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Sebek »

Chłopaki takie czasy że silniki są małe, od stycznia nie zamówicie już Fiata Tipo z silnikami 1.4 (ekologia) zostaną wprowadzone do oferty 1.0 i 1.3 znane już z 500X
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 11000
Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
Rocznik: 2024
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Fiacik »

A ileż to samochodów turbo Toyoty jeździ po Polsce,w porównaniu z autami grupy VW ?
Nie mówiąc o dieslach to conajmniej od 4 lat większość volkswagenów,seatów i skód wyposażona jest w silniki tsi
Poza tym to co ma silnik do zużycia turbiny ?
Na odwrót to rozumiem.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: buhert »

Fiacik pisze: 02 lip 2020, 10:46 Sebek
Turbo ma dodatkowe chłodzenie pompą elektryczną,a więc wszystko zabezpieczone w kierunku założenia,że ma wytrzymać 200.000km
Aktualnie TSI jak moje mają już przebiegi pow.200.000 km i bez awarii
Producenci po początkowych wpadkach z silnikami po downsizingu wyciągnęli wnioski i problemy się zasadniczo skończyły.
,,Deptaj" więc energicznie bo te silniki to lubią , mają po temu odpowiednie zabezpieczenia i ciesz się jazdą.
Ja Ci już kiedyś pisałem, żebyś Ty się ogarnął. Pogadaj z ludźmi, którzy pracują w ASO i przerabiają gwarancję to zmienisz zdanie.
Akcje serwisowe pompy wody ecoobost* czy wymiany silników TSI w Octavii 1.0 - bankowo o tym nie słyszałeś, bo Polak swoje musi chwalić.
TSI 1.0 było jest i będzie przeciętne i jak nie trafisz to "masz babo placek" a jak trafisz to może te 150-200 jako tako przejeździ...

Nowe silniki w porównaniu do starych to jedno wielkie G. Dodajcie do tego "Polak dbał" i będzie armagedon. No, ale jak się kupiło TSI
to się musi wygadywać bzdury o 200 tys km trwałości itd ;)

*życzę powodzenia jak komuś padnie a mechanik wyśle Was do ASO bo to 2 dni roboty...
pogromcaslaskiej
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 72000
Silnik: 1.4 16v Turbo
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: pogromcaslaskiej »

,tak w skrócie chodzi o nagar który się osadza w kanałach olejowych,silnik źle skonstruowany z wadami konstrukcyjnymi,1,2,1,4 o których się mniej mówi tych turbin jest najwięcej do regeneracji,w obudowie łożyskowej turbiny osadza się mnóstwo nagaru,pod wpływem temperatury dochodzi do jego z kamienienia,trudno go usunąć nawet piaskując,trzeba najpierw go wypalić na palniku gazowym,przewody olejowe doprowadzające olej z dużą ilością nagaru,w rezultacie słabe smarowanie wyższa temperatura i zatarcie się wirnika turbiny,przy okazji może pęknąć obudowa aluminiowa,wydechy z dużą ilością nagaru w środku,dla mnie to codzienna żeczywistość
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 11000
Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
Rocznik: 2024
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Fiacik »

Chciałbym zakończyć temat silników TSI wywołujacy u rzekomych ,,znawców" tematu jakąś dziwną frustrację i odesłać do poniedziałkowego wydania tygodnika Motor- gdzie jest wyłożona przysłowiowa ,,kawa na ławę" można poczytać o co chodzi i zidentyfikować kody silników ,lata produkcji,zalety i wady.Opisane są też inne silniki w tym t-jet i multijet,ich zalety i wady oraz kody identyfikacyjne.Polecam
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 441 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

Myślałem, że emocje opadły. Jednak NIE. Zamykam temat.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Toyota sie je..e !!
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Ksuchy pisze: 05 lip 2020, 12:04 Kilka dni temu poprawiłem niedociągnięcia fabryczne, dodając praktyczne uchwyty składania tylnych siedzeń. Bez tego czasem zdarzało sie że materiałowe paski wpadały wewnątrz otworu i był problem z ich wyciągnięciem.
No to poszedłeś w moje ślady sprzed 6 lat :) viewtopic.php?f=41&t=509&p=86970&hilit= ... rza#p86970
Na wcześniejszym zdjęciu jest pokazana metalowa wkładka, która mam.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Podziękował: 359 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Post autor: zibi186 »

Ksuchy pisze: 05 lip 2020, 22:32 Smak56, no widzisz nie przypuszczałbym że już ktoś tu tak ma. Ja wpadłem na ten pomysł kilka dni temu.
Jest jeszcze jedna rzecz do poprawy wewnatrz kabiny, a mianowicie klejąca się pokrywa air bagu pasażera, taka jakas jak z gumy jest, klei się im cieplej jest to tym bardziej. Pomaluje ją renoskórem w najbliższym czasie. Myslę że powinno pomóc.
Ta pokrywa airbagu - może się mylę , ale osobiście chyba niczym bym tego nie malował , a raczej spróbował wyczyścić . . . 🤔. Nie przypominam sobie , żeby ktoś na forum miał podobny problem . Może więc np poprzedni właściciel miał tam coś naklejone i warstwa kleju została ? Pozdrawiam 😊
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Ksuchy pisze: 06 lip 2020, 18:08 Nikomu się nie klei bo nikt nie ma wersji Emotion, a w Emotion tworzywo deski rozdzielczej, ten twardy suchy plastik jest powlekany jakąś miękką warstwą która z biegiem czasu nie zdaje egzaminu i sie zaczyna kleić. ........
Trochę się rozpędziłeś :ink
Emotionów jest co najmniej kilka jak nie kilkanaście i jesteś pierwszym, który ma taki problem (lub o nim napisał). Wygląd deski i pokrywy poduszki wskazuje na używanie niewłaściwych kosmetyków do deski rozdzielczej. Ja zawsze używam matowych, bez dodatków silikonu i alkoholu. Deska jest porowata i półmatowa. :foto w załączeniu (zrobione 5 min temu).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
michalexc
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 137000
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: michalexc »

U mnie w emotion też ten element wygląda normalnie Środki do deski różne z połyskiem lub mat zależy od pory roku. Co 3 miesiące staram sie umyć deskę woda z płynem do naczyń
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

Ja od nowości lałem Plak litrami :ryczy na wszelkie plastiki w Linci. I muszę powiedzieć, że dziś wygladają super. Więc nie mam pojęcia co tam poprzedni właściciel smarował :zdiwiony . W każdym bądź razie Plak nie szkodzi Linci :pivo
Awatar użytkownika
THOR1
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 201900
Silnik: 1.6D
Rocznik: 2010
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: THOR1 »

Hej, ja również mam Emotion i odnowiłem ładnie gałe zmiany biegów :-)

Obrazek
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 99850
Silnik: 1.4 8v
Podziękował: 120 razy
Otrzymał podziękowań: 72 razy

Post autor: daro70 »

Ksuchy pisze: 06 lip 2020, 18:08 Nikomu się nie klei bo nikt nie ma wersji Emotion, a w Emotion tworzywo deski rozdzielczej, ten twardy suchy plastik jest powlekany jakąś miękką warstwą która z biegiem czasu nie zdaje egzaminu i sie zaczyna kleić. Własnie przed chwilą problem wyeliminowałem. Umyłem rozpuszczalnikiem, wyszlifowałem drobnym papierem i pomalowałem specjalnym lakierem do tworzyw.
Akurat Emotiona nie posiadam tylko wersję Dynamic ale mogę się posłużyć fotkami ,, przepraszam helletic że tymi '' ale innych - deski rozdzielczej nie mam , ale to co kolega wysyła z tą deską to jakiś dramat :zdiwiony . U mnie dwa lat młodszy egzemplarz :zdiwiony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

daro70 pisze: 08 lip 2020, 18:08Akurat Emotiona nie posiadam tylko wersję Dynamic ale mogę się posłużyć fotkami ,, przepraszam helletic że tymi '' ale innych - deski rozdzielczej nie mam , ale to co kolega wysyła z tą deską to jakiś dramat :zdiwiony . U mnie dwa lat młodszy egzemplarz :zdiwiony
Luzior :pivo , jak to się mawia - nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :pivo :ok)
ODPOWIEDZ