SZAMAN pisze: 21 lut 2018, 9:09
U mnie zauważyłem ,a mam te światła już kilka lat ,że ostatnio pod wpływem niskich temp. nie zawsze sie zapalają i o mały włos nie złapałem mandatu.Czy ktoś miał też taki problem i jak z niego wybrnął?Pozdrawiam.
Witam . Może nie bylo to spowodowane niskimi temperaturami , tylko chwilowymi spadkami napięcia podczas zdejmowania nogi z gazu , zmiany biegów itp . Przy włączonych wszystkich odbiornikach ( światła , klima , radio , wentylator niemal na full ) zdarzało się , że na 2-3 sekundy światła dzienne ( firmy MM na oryg. sterowniku i podłączone w sposób w/g instrukcji ) gasły . Niewątpliwie u Ciebie też dochodzi do spadków napięcia , z jakiej przyczyny - musisz sprawdzić sam . Trochę dziwne , aby z powodu zimna

. Moim zdaniem albo zaczynają Ci się problemy z altkiem ( wejdź pod spód , obejrzyj obudowę czy nie pęknięta ) , albo zwyczajnie gdzieś szwankuje Ci połączenie na przewodach . Teraz tak : jeśli gaśnie Ci jedna i zawsze ta sama lampa , to przyczyny szukał bym na przewodach od sterownika do tego światła .Lub może kończą Ci się diody w tej lampce . Jeśli synchronicznie gasną obie ,to zasilanie , ew. alternator - jak wyżej . Rozejrzyj się w temacie , bo są metody ratowania sytuacji - zależy co stwierdzisz u siebie

Czasem może to też być początek końca sterownika , który niestety jest w wypadku tej firmy szczelnie zalany żywicą i nie ma możliwości ingerencji . Pozdrawiam