Dorabiałem z taśmy perforowanej kupionej w Castoramie za parę groszy. Trochę kombinowałem (widać nieudane próby naAndre27 pisze: 12 lut 2018, 23:34 Smak56 pytanie do Ciebie skąd miałeś mocowania do lamp?? Były w oryginale czy coś przerabiałeś?? Tamto miejsce jest pod skosem coś zakombinowałeś czy jak??
Światła do jazdy dziennej
- smak56
- klubowicz

- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Re: Światła do jazdy dziennej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2018, 23:56 przez smak56, łącznie zmieniany 1 raz.
smak56
* * * *

* * * *
- smak56
- klubowicz

Pamiętaj o krótkich śrubkach (M5) do przykręcenie dorabianych uchwytów (max 8 mm) !!!!!!!! Jak dasz za długie to rozsadzisz lampy!Andre27 pisze: 12 lut 2018, 23:55a widzisz to super pomysł z tą taśmą..... wielkie ułatwienie:) dziękuję za podpowiedź
smak56
* * * *

* * * *
- SZAMAN
- klubowicz

- Przebieg: 102000
- Silnik: 1,4 T-Jet 16v
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
w temacie świateł dziennych.Kontrolował mnie ostatnio policjant i stwierdził ,że światła " Ślimakowe" za grillem są niezgodne z przepisami .Po krótkiej rozmowie przedstawiłem mu zasady montowania takich świateł i nigdzie nie ma w rozporządzeniu wzmianki ,ze nie mogą być za grillem.Sa tylko wymiary ich montowania i kilka innych puntów dotyczących ich.Policjanci są niedoinformowani w tym temacie i czepiają się .U mnie zauważyłem ,a mam te światła już kilka lat ,że ostatnio pod wpływem niskich temp. nie zawsze sie zapalają i o mały włos nie złapałem mandatu.Czy ktoś miał też taki problem i jak z niego wybrnął?Pozdrawiam.
szaman
- smak56
- klubowicz

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Nikt z forumowiczów nigdy (7 lat) nie miał problemów z kontrolą ani przeglądem technicznym. Myślę,że takiego nadgorliwca można by zapytać o podstawę prawną montowania świateł niebieskich i czerwonych za kratkami pojazdów Policji i innych służb. Myślę, że temat by się zakończył.SZAMAN pisze: 21 lut 2018, 9:09 .... że światła " Ślimakowe" za grillem są niezgodne z przepisami .Po krótkiej rozmowie przedstawiłem mu zasady montowania takich świateł i nigdzie nie ma w rozporządzeniu wzmianki ,ze nie mogą być za grillem......Policjanci są niedoinformowani w tym temacie i czepiają się .
smak56
* * * *

* * * *
- zibi186
- klubowicz

- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 359 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
Witam . Może nie bylo to spowodowane niskimi temperaturami , tylko chwilowymi spadkami napięcia podczas zdejmowania nogi z gazu , zmiany biegów itp . Przy włączonych wszystkich odbiornikach ( światła , klima , radio , wentylator niemal na full ) zdarzało się , że na 2-3 sekundy światła dzienne ( firmy MM na oryg. sterowniku i podłączone w sposób w/g instrukcji ) gasły . Niewątpliwie u Ciebie też dochodzi do spadków napięcia , z jakiej przyczyny - musisz sprawdzić sam . Trochę dziwne , aby z powodu zimnaSZAMAN pisze: 21 lut 2018, 9:09 U mnie zauważyłem ,a mam te światła już kilka lat ,że ostatnio pod wpływem niskich temp. nie zawsze sie zapalają i o mały włos nie złapałem mandatu.Czy ktoś miał też taki problem i jak z niego wybrnął?Pozdrawiam.
-
albert120
- klubowicz

- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 8V
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Światła mam od ponad trzech lat , przez ten czas przeszły trzy przeglądy i kilka kontroli drogowych wszystko bez najmniejszych uwag.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- SZAMAN
- klubowicz

witam.Widocznie trafiłem na nadgorliwca niedouczonego.O tych czerwonych światłach i niebieskich okratowanych też mu wspomniałem ,ale stwierdził ,ze to dla bezpieczeństwa.Co do zasilania to myślę ,że jest ok bo w zeszłym roku wymieniałem alternator ( który zardzewiał na parkingu gdy byłem w Kenii) i zmieniłem w grudniu akumulator ,który wytrzymał u mnie 7 lat.Dzisiaj i wczoraj obserwowałem swoje światła i jakby problem przestał byc ,bo świecą nawet jak ruszam do pracy przy minus 7 .Być może ,że to jakiś chochlik wkradł sie ,ale jeszcze będę obserwował .dzięki za porady
szaman
- zibi186
- klubowicz

Nadal nie napisałeś jakie masz światełkaSZAMAN pisze: 22 lut 2018, 8:49 witam.Widocznie trafiłem na nadgorliwca niedouczonego.O tych czerwonych światłach i niebieskich okratowanych też mu wspomniałem ,ale stwierdził ,ze to dla bezpieczeństwa.Co do zasilania to myślę ,że jest ok bo w zeszłym roku wymieniałem alternator ( który zardzewiał na parkingu gdy byłem w Kenii) i zmieniłem w grudniu akumulator ,który wytrzymał u mnie 7 lat.Dzisiaj i wczoraj obserwowałem swoje światła i jakby problem przestał byc ,bo świecą nawet jak ruszam do pracy przy minus 7 .Być może ,że to jakiś chochlik wkradł sie ,ale jeszcze będę obserwował .dzięki za porady
- SZAMAN
- klubowicz

Witam . No rano zaświeciły oba jak dawniej .Zapomniałem napisać ,że wcześniej gdy mnie policja zatrzymała i nie świeciły dzienne to przeglądając instalację raczej pobieżnie znalazłem tego przyczynę mianowicie zaśniedziały styki we wtyczce bezpiecznika od świateł .po przeczyszczeniu jeszcze nie świeciły i dopiero teraz jest ok .Zobaczę zaraz jak odpalę linkę czy nadal świecą ,ale problem jakiś istnieje chyba z temperatura i na wiosnę podłożę pod centralkę świateł , która jest zamocowana za grillem kawałek styropianu ,żeby odizolować od zimnej karoserii.Ciekawe jak się zachowają po 20 stopniowych mrozach ,które nadciągają.Jeśli zadziałają to znak ,że wszystko gra i defektem było tylko gniazdo bezpiecznika.Pozdrawiam.
szaman
- zibi186
- klubowicz

Szaman , u mnie ponad zbiorniczkiem plynu hamulcowego , na ścianie grodziowej jest nagwintowany otwór i tam właśnie umiejscowiłem oryg.sterownik świateł dziennych ( kiedy jeszcze u mnie pracowałSZAMAN pisze: 22 lut 2018, 15:32 Witam . No rano zaświeciły oba jak dawniej .Zapomniałem napisać ,że wcześniej gdy mnie policja zatrzymała i nie świeciły dzienne to przeglądając instalację raczej pobieżnie znalazłem tego przyczynę mianowicie zaśniedziały styki we wtyczce bezpiecznika od świateł .po przeczyszczeniu jeszcze nie świeciły i dopiero teraz jest ok .Zobaczę zaraz jak odpalę linkę czy nadal świecą ,ale problem jakiś istnieje chyba z temperatura i na wiosnę podłożę pod centralkę świateł , która jest zamocowana za grillem kawałek styropianu ,żeby odizolować od zimnej karoserii.Ciekawe jak się zachowają po 20 stopniowych mrozach ,które nadciągają.Jeśli zadziałają to znak ,że wszystko gra i defektem było tylko gniazdo bezpiecznika.Pozdrawiam.
- SZAMAN
- klubowicz

witam. No i niestety moja teoria się sprawdziła .Światła nie swiecą jak przewidywałem przy tych mrozach.Dzieki zibi 186 za podanie miejsca montażu.jak się ociepli przerzucę swoja centralkę w to miejsce - cieplejsze.pozdrawiam.
szaman
- zibi186
- klubowicz

Swoją drogą , czy centralka znajduje się za grilem , czy przy ścianie grodziowej to moim zdaniem w momencie rozruchu zimnego silnika nie ma to najmniejszego znaczenia . . . To chyba tak naprawdę nie jest istota Twojego problemu ze światłami . . . Szaman , będziesz musiał jeszcze nad tym popracować
Ew. mogę polecić Ci moje rozwiązanie - zaświecają się niezależnie od temperatury 
- SZAMAN
- klubowicz

Witaj .Nie wiem co masz na myśli ,ale ja mam możliwość niezależnego zapalania tych świateł dodatkowym przełącznikiem ,który mam pod podłokietnikiem.tak więc mogę korzystać z różnych opcji.Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy jeśli wykluczyć niezależność temp. karoserii i centralki to zaśniedziały zacisk na klemie akumulatora ..będę szukał jak mróz zelżeje .Pozdrawiam.
szaman
- zibi186
- klubowicz

Z Twoich słów zrozumiałem , że przypuszczasz jakoby powodem nie zaświecania się Twoich lampek bylo niefortunne umiejscowienie sterownika , przez co narażony jest na ciężkie warunki pracy . Dlatego napisałem , że przeniesienie sterownika na ścianę grodziową raczej nie przyniesie spodziewanego efektu , ponieważ kiedy odpalasz autko to czy za grillem , czy na ścianie grodziowej będzie sterownik , przy tych temperaturach praktycznie warunki takie sameSZAMAN pisze: 27 lut 2018, 15:44 Witaj .Nie wiem co masz na myśli ,ale ja mam możliwość niezależnego zapalania tych świateł dodatkowym przełącznikiem ,który mam pod podłokietnikiem.tak więc mogę korzystać z różnych opcji.Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy jeśli wykluczyć niezależność temp. karoserii i centralki to zaśniedziały zacisk na klemie akumulatora ..będę szukał jak mróz zelżeje .Pozdrawiam.