Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
- adamson
- klubowicz
- Przebieg: 41000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 267 razy
- Otrzymał podziękowań: 158 razy
Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
Mam wrażenie, że coś jest nie tak z mikrostykiem (switchem) zamka klapy bagażnika, gdzieś kiedyś czytałem o podobnych objawach w Punto.
A Ypsilon II ma ten sam motor co Punto, 1,2, 69 KM, więc prawdopodobnie dużo bebechów ma wspólnych.
P. S. W czasie gwarancji (2 lata) 3 razy był naprawiany przycisk (mikrostyk) otwierania klapy bagażnika, który jest umieszczony w listwie nad rejestracją, taki odpowiednik w Linei przycisku na konsoli.
A Ypsilon II ma ten sam motor co Punto, 1,2, 69 KM, więc prawdopodobnie dużo bebechów ma wspólnych.
P. S. W czasie gwarancji (2 lata) 3 razy był naprawiany przycisk (mikrostyk) otwierania klapy bagażnika, który jest umieszczony w listwie nad rejestracją, taki odpowiednik w Linei przycisku na konsoli.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 359 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
Chcesz powiedzieć , że problem z mikrostykiem rzutuje tylko na tradycyjne żarówki , a na led'y już nie ?
Ta teoria wydaje mi się być mocno naciągana , ale kto wie . Próbowałeś zwyczajnie miernikiem zmierzyć napięcie w gnieździe żarówki ?

- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 339 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
A ja wypucowałem Linę w środku i na zewnątrz. Czekam na deszcz;) Początkowo miałem zmieniać koła na zimowe ale skoro nie ma zimy...
- Szulcik74
- klubowicz
- Przebieg: 100000
- Silnik: 1.4 16V 120KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
A ja dziś schowałem na zimowy odpoczynek moje aluski i na progi założyłem nakładki 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- zibi186
- klubowicz
Wymieniony olej ( Valvoline 5W40) i filtry . Tymczasowo opanowany problem brzęczka pasa bezp.kierowcy - okazało się , że przewód od gniazda pasa na zagięciu pod fotelem był niemal przecięty . Widocznie fabrycznie miał za duży zwis i przy przesuwaniu fotela gdzieś się przecierał na szynie fotela . Przeciąłem go więc do końca , a nie posiadając pod ręką lutownicy założyłem na kikut kabla od strony złączki spod fotela zworę - szybkozłączkę . Nawyk zapinania pasów mam tak silnie wypracowany , że dodatkowa informacja na wyświetlaczu , a tymbardziej upierdliwy brzęczyk nie jest mi potrzebny 
Panowie , taka prośba : wiem , że gdzieś o tym bylo na forum ale nie mogę znaleźć - chodzi mi o " procedurę" postępowania w przypadku końca dowodu rejestracyjnego . Gdy nie ma już gdzie wbić kolejnej pieczątki . Bardzo proszę o wrzucenie linku albo nakierowanie . Pamietam, że bylo tam coś bodajże, żeby trzy tygodnie wcześniej . . . - tyle zapamiętałem
Właśnie mam trzy tygodnie wcześniej 

Panowie , taka prośba : wiem , że gdzieś o tym bylo na forum ale nie mogę znaleźć - chodzi mi o " procedurę" postępowania w przypadku końca dowodu rejestracyjnego . Gdy nie ma już gdzie wbić kolejnej pieczątki . Bardzo proszę o wrzucenie linku albo nakierowanie . Pamietam, że bylo tam coś bodajże, żeby trzy tygodnie wcześniej . . . - tyle zapamiętałem

- Sebek
- klubowicz
- Przebieg: 100
- Silnik: 1.0 Turbo
- Rocznik: 2023
- Podziękował: 167 razy
- Otrzymał podziękowań: 107 razy
Najlepiej jedź na stację kontroli pojazdów, bo od poniedziałku wchodzą nowe przepisy w sprawie przeglądów. Może coś się pozmieniało?
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Zmiany są istotne, ale nie mają wpływu na temat poruszony przez zibi186.Sebek pisze: 11 lis 2017, 18:46 Najlepiej jedź na stację kontroli pojazdów, bo od poniedziałku wchodzą nowe przepisy w sprawie przeglądów. Może coś się pozmieniało?
"PRZEPISY / AKTUALNOŚCI
Przegląd techniczny auta. Jakie zmiany od 13 listopada?
....... badanie techniczne przeprowadza się po uiszczeniu przez właściciela lub posiadacza pojazdu opłaty za przeprowadzenie badania technicznego i opłaty ewidencyjnej.
W praktyce oznacza to, że od 13 listopada 2017 roku opłata za badanie będzie pobierana przed jego rozpoczęciem. Obecnie w przypadku auta osobowego to wydatek 98 zł. Dodatkowo opłata ewidencyjna wynosi 1 zł. Informacja o negatywnym wyniku badania trafi do Centralnej Ewidencji Pojazdów. Dzięki temu inni diagności będą posiadać informacje o tym dlaczego dany pojazd nie przeszedł okresowego przeglądu. To ma na celu wyeliminowanie sytuacji, w której kierowca jeździ od stacji do stacji, aby otrzymać pieczątkę.
Jeśli pojazd nie przejdzie badania, właściciel musi usunąć usterki w trakcie dwóch tygodni. Po ich usunięciu konieczne jest ponowne wykonanie badania w zakresie tych usterek. Ponowne badanie czy auto nie posiada już wcześniejszych uchybień dokonane w tej samej stacji diagnostycznej co poprzednio to wydatek od 13 zł do 36 zł w zależności od wagi usterki."
A w temacie - pisaliśmy tutaj; http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php ... 60#p105636 (trochę wyżej od mwas-a i na następnej stronie)
smak56
* * * *

* * * *
- michalexc
- klubowicz
- Przebieg: 137000
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
jak większość tu zebranych zmieniłem koła na zimowe.Alu umyte czekają na przyszły rok.Poza tym przegląd techniczny -zaliczony bez problemu
Zamontowałem też dodatkowe gniazdo zapalniczki pod podłokietnikiem (z tematu wiedorejstrator).Szybka akcja-podpiąłem się pod fabryczną.Najgorzej było zmieścić gniazdo w zaślepce pod podłokietnikiem.Sam widerejestrator zamontuje w najbliższym czasie i zdam relacje.Kupiłem Navitela R800
zibi186 miałem koniec miejsca w dowodzie w moim Fiacie Palio.Jeśli już niema miejsca na pieczątki dostajesz zaświadczenie i masz bodajże miesiąc na wymianę.Ja poszedłem po pół roku i musiałem napisać oświadczenie ,że nie byłem świadomy przekroczenia terminu.Zmiany odnośnie dowodu mają wejść od nowego roku.Wtedy będzie można wozić ze sobą zaświadczenie bez konieczności wymiany.

zibi186 miałem koniec miejsca w dowodzie w moim Fiacie Palio.Jeśli już niema miejsca na pieczątki dostajesz zaświadczenie i masz bodajże miesiąc na wymianę.Ja poszedłem po pół roku i musiałem napisać oświadczenie ,że nie byłem świadomy przekroczenia terminu.Zmiany odnośnie dowodu mają wejść od nowego roku.Wtedy będzie można wozić ze sobą zaświadczenie bez konieczności wymiany.
- zibi186
- klubowicz
Koledzy , dzięki za info
Smak 56 - dokładnie o to mi chodzilo
Pamiętałem że dzwoni , zapomnialem w którym kościele 

- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Podziękował: 339 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
Zibi186 - żeby uszczegółowić to co napisał Smak56 - oddajesz stary dowód rejestracyjny (z miesiąc wczesniej) a z tymczasowym jedziesz na przegląd. Przy odbiorze normalnego dowodu rejestracyjnego przedstawiasz zaświadczenie o przebytym przeglądzie i pani w wydz.komunikacji od razu to wpisuje w dowód - bez dodatkowych opłat. Odwrócenie kolejności skutkuje dodatkową opłatą. Taki knif pozwalający zaoszczędzić kilka dych;)
- smak56
- klubowicz
Nie dokładnie tak jest. Jedziesz na przegląd wcześniej (3 tyg). Z zaświadczeniem o badaniu do wydz. komunikacji z wnioskiem o wydanie nowego dowodu. Pani przyjmuje dokumenty i oddaje stary dowód, na którym jeździsz do końca starego przeglądu. W tym czasie przychodzi nowy dowód, który odbierasz i zdajesz stary. Wydanie dowodu tymczasowego wiąże się z dodatkową opłatą, o której pisaliśmy wcześniej. Zobacz w internecie jakie macie druki (u mnie jest takileszek1234 pisze: 12 lis 2017, 9:49 Zibi186 - żeby uszczegółowić to co napisał Smak56 - oddajesz stary dowód rejestracyjny (z miesiąc wczesniej) a z tymczasowym jedziesz na przegląd.

smak56
* * * *

* * * *
- zibi186
- klubowicz
Dzięki jeszcze raz 

- adamson
- klubowicz
- Przebieg: 41000
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 267 razy
- Otrzymał podziękowań: 158 razy
A u mnie jest taki 
Nieważne, jaki kto ma wzór wniosku. Ważne, co napisali Koledzy kilka postów wcześniej
.
Ja też już nie mam miejsca na kolejne pieczątki i po prostu, zwyczajnie wymienię dowód, chyba nawet w tym tygodniu

Nieważne, jaki kto ma wzór wniosku. Ważne, co napisali Koledzy kilka postów wcześniej

Ja też już nie mam miejsca na kolejne pieczątki i po prostu, zwyczajnie wymienię dowód, chyba nawet w tym tygodniu

FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
- smak56
- klubowicz
zibi186; czyli treść w zasadzie taka sama tylko forma trochę inna. I tutaj mamy właśnie ten manewr z wcześniejszym przeglądem. Skreślasz "wymianę z wydaniem pozwolenia czasowego", gdyż masz ważny przegląd w starym dowodzie.
smak56
* * * *

* * * *