Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Informacje ogólne
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 41000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Podziękował: 267 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy

Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Post autor: adamson »

Mam wrażenie, że coś jest nie tak z mikrostykiem (switchem) zamka klapy bagażnika, gdzieś kiedyś czytałem o podobnych objawach w Punto.
A Ypsilon II ma ten sam motor co Punto, 1,2, 69 KM, więc prawdopodobnie dużo bebechów ma wspólnych.
P. S. W czasie gwarancji (2 lata) 3 razy był naprawiany przycisk (mikrostyk) otwierania klapy bagażnika, który jest umieszczony w listwie nad rejestracją, taki odpowiednik w Linei przycisku na konsoli.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Podziękował: 359 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Post autor: zibi186 »

Chcesz powiedzieć , że problem z mikrostykiem rzutuje tylko na tradycyjne żarówki , a na led'y już nie ? :) Ta teoria wydaje mi się być mocno naciągana , ale kto wie . Próbowałeś zwyczajnie miernikiem zmierzyć napięcie w gnieździe żarówki ?
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Rocznik: 2007
Podziękował: 339 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

A ja wypucowałem Linę w środku i na zewnątrz. Czekam na deszcz;) Początkowo miałem zmieniać koła na zimowe ale skoro nie ma zimy...
Awatar użytkownika
Szulcik74
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V 120KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: Szulcik74 »

A ja dziś schowałem na zimowy odpoczynek moje aluski i na progi założyłem nakładki :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz

Wymieniony olej ( Valvoline 5W40) i filtry . Tymczasowo opanowany problem brzęczka pasa bezp.kierowcy - okazało się , że przewód od gniazda pasa na zagięciu pod fotelem był niemal przecięty . Widocznie fabrycznie miał za duży zwis i przy przesuwaniu fotela gdzieś się przecierał na szynie fotela . Przeciąłem go więc do końca , a nie posiadając pod ręką lutownicy założyłem na kikut kabla od strony złączki spod fotela zworę - szybkozłączkę . Nawyk zapinania pasów mam tak silnie wypracowany , że dodatkowa informacja na wyświetlaczu , a tymbardziej upierdliwy brzęczyk nie jest mi potrzebny :)

Panowie , taka prośba : wiem , że gdzieś o tym bylo na forum ale nie mogę znaleźć - chodzi mi o " procedurę" postępowania w przypadku końca dowodu rejestracyjnego . Gdy nie ma już gdzie wbić kolejnej pieczątki . Bardzo proszę o wrzucenie linku albo nakierowanie . Pamietam, że bylo tam coś bodajże, żeby trzy tygodnie wcześniej . . . - tyle zapamiętałem :) Właśnie mam trzy tygodnie wcześniej :)
Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100
Silnik: 1.0 Turbo
Rocznik: 2023
Podziękował: 167 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Sebek »

Najlepiej jedź na stację kontroli pojazdów, bo od poniedziałku wchodzą nowe przepisy w sprawie przeglądów. Może coś się pozmieniało?
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz

Sebek , dzięki :) tak chyba zrobię :)
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Sebek pisze: 11 lis 2017, 18:46 Najlepiej jedź na stację kontroli pojazdów, bo od poniedziałku wchodzą nowe przepisy w sprawie przeglądów. Może coś się pozmieniało?
Zmiany są istotne, ale nie mają wpływu na temat poruszony przez zibi186.
"PRZEPISY / AKTUALNOŚCI
Przegląd techniczny auta. Jakie zmiany od 13 listopada?
....... badanie techniczne przeprowadza się po uiszczeniu przez właściciela lub posiadacza pojazdu opłaty za przeprowadzenie badania technicznego i opłaty ewidencyjnej.
W praktyce oznacza to, że od 13 listopada 2017 roku opłata za badanie będzie pobierana przed jego rozpoczęciem. Obecnie w przypadku auta osobowego to wydatek 98 zł. Dodatkowo opłata ewidencyjna wynosi 1 zł. Informacja o negatywnym wyniku badania trafi do Centralnej Ewidencji Pojazdów. Dzięki temu inni diagności będą posiadać informacje o tym dlaczego dany pojazd nie przeszedł okresowego przeglądu. To ma na celu wyeliminowanie sytuacji, w której kierowca jeździ od stacji do stacji, aby otrzymać pieczątkę.
Jeśli pojazd nie przejdzie badania, właściciel musi usunąć usterki w trakcie dwóch tygodni. Po ich usunięciu konieczne jest ponowne wykonanie badania w zakresie tych usterek. Ponowne badanie czy auto nie posiada już wcześniejszych uchybień dokonane w tej samej stacji diagnostycznej co poprzednio to wydatek od 13 zł do 36 zł w zależności od wagi usterki.
"

A w temacie - pisaliśmy tutaj; http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php ... 60#p105636 (trochę wyżej od mwas-a i na następnej stronie)
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
michalexc
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 137000
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: michalexc »

jak większość tu zebranych zmieniłem koła na zimowe.Alu umyte czekają na przyszły rok.Poza tym przegląd techniczny -zaliczony bez problemu :ink Zamontowałem też dodatkowe gniazdo zapalniczki pod podłokietnikiem (z tematu wiedorejstrator).Szybka akcja-podpiąłem się pod fabryczną.Najgorzej było zmieścić gniazdo w zaślepce pod podłokietnikiem.Sam widerejestrator zamontuje w najbliższym czasie i zdam relacje.Kupiłem Navitela R800

zibi186 miałem koniec miejsca w dowodzie w moim Fiacie Palio.Jeśli już niema miejsca na pieczątki dostajesz zaświadczenie i masz bodajże miesiąc na wymianę.Ja poszedłem po pół roku i musiałem napisać oświadczenie ,że nie byłem świadomy przekroczenia terminu.Zmiany odnośnie dowodu mają wejść od nowego roku.Wtedy będzie można wozić ze sobą zaświadczenie bez konieczności wymiany.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz

Koledzy , dzięki za info :) Smak 56 - dokładnie o to mi chodzilo :) Pamiętałem że dzwoni , zapomnialem w którym kościele :)
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Podziękował: 339 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

Zibi186 - żeby uszczegółowić to co napisał Smak56 - oddajesz stary dowód rejestracyjny (z miesiąc wczesniej) a z tymczasowym jedziesz na przegląd. Przy odbiorze normalnego dowodu rejestracyjnego przedstawiasz zaświadczenie o przebytym przeglądzie i pani w wydz.komunikacji od razu to wpisuje w dowód - bez dodatkowych opłat. Odwrócenie kolejności skutkuje dodatkową opłatą. Taki knif pozwalający zaoszczędzić kilka dych;)
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

leszek1234 pisze: 12 lis 2017, 9:49 Zibi186 - żeby uszczegółowić to co napisał Smak56 - oddajesz stary dowód rejestracyjny (z miesiąc wczesniej) a z tymczasowym jedziesz na przegląd.
Nie dokładnie tak jest. Jedziesz na przegląd wcześniej (3 tyg). Z zaświadczeniem o badaniu do wydz. komunikacji z wnioskiem o wydanie nowego dowodu. Pani przyjmuje dokumenty i oddaje stary dowód, na którym jeździsz do końca starego przeglądu. W tym czasie przychodzi nowy dowód, który odbierasz i zdajesz stary. Wydanie dowodu tymczasowego wiąże się z dodatkową opłatą, o której pisaliśmy wcześniej. Zobacz w internecie jakie macie druki (u mnie jest taki :foto )
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz

Dzięki jeszcze raz :)
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 41000
Rocznik: 2018
Podziękował: 267 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy

Post autor: adamson »

A u mnie jest taki :ink
Nieważne, jaki kto ma wzór wniosku. Ważne, co napisali Koledzy kilka postów wcześniej :ok).
Ja też już nie mam miejsca na kolejne pieczątki i po prostu, zwyczajnie wymienię dowód, chyba nawet w tym tygodniu :luzak
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

zibi186 pisze: 12 lis 2017, 20:49 Dzięki jeszcze raz :)
zibi186; czyli treść w zasadzie taka sama tylko forma trochę inna. I tutaj mamy właśnie ten manewr z wcześniejszym przeglądem. Skreślasz "wymianę z wydaniem pozwolenia czasowego", gdyż masz ważny przegląd w starym dowodzie.
smak56
* * * *
Obrazek
ODPOWIEDZ