Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
- mwas
- Prezes

- Przebieg: 123456
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 350 razy
- Otrzymał podziękowań: 980 razy
- Kontakt:
Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
Heh... ano widzimy się juterko...
Ale... po wymianie rozrządu to jeszcze trzeba koło foniczne zaadoptować...
Ogarniemy na zlocie
Procedura jest prosta i będę miał wszystko, do wykonania
Więc... DO ZO ! 
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
skory85
- klubowicz

- Przebieg: 173000
- Silnik: 1.4 V8+lpg
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 471 razy
- Otrzymał podziękowań: 124 razy
Zabiorę klucze ze sobą jak coś
a tak jak mówisz już jutro na
się widzimy 
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
- mwas
- Prezes

- Kontakt:
Weź klucze, ale akurat do adaptacji koła fonicznego są zbędne
Opowiem Ci wszystko na żywo
Jeno wystarczy komputer z kabelkiem 
-
skory85
- klubowicz

Klucze mam
komputerów niestety nie choc bym chcial... Zobacze wszystko już niedługo co i jak i z czym się je 
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
- Tomek
- Moderator

- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 306 razy
Nie narzekajmy już tak na te kable Magneti Marelli
, mnie się sprawdzają.
Ja dzisiaj zjechałem do domu, Linei nie było nawet czasu odwiedzić. Jutro ją zobaczę, i mam nadzieję że nie jest bardzo zakurzona, bo na prawdę nie było kiedy jej "wylizać" na Zlot.
Ja dzisiaj zjechałem do domu, Linei nie było nawet czasu odwiedzić. Jutro ją zobaczę, i mam nadzieję że nie jest bardzo zakurzona, bo na prawdę nie było kiedy jej "wylizać" na Zlot.
- mwas
- Prezes

- Kontakt:
Tomek, jak znam Ciebie, to nie było co wylizywać 
A ja mam prawie wszystko przygotowane, pozostaje więc ruszać w drogę
Komputer z kablem jest
, narzędzia niezbędne są
A i kluczyk nieco zregenerowałem, bo coś szwankował przy otwieraniu ostatnio
Trzeba było użyć ciut poksipolu, z lekkim oporem, ale "scyzoryk" otwiera się nadal
Jak się wyrobi, to będzie jak "sprężynowiec"
W każdym razie, jestem gotowy do ruszenia w drogę 
A ja mam prawie wszystko przygotowane, pozostaje więc ruszać w drogę
- Iro_2007
- klubowicz

- Przebieg: 172000
- Silnik: 1.4 8V
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
A ja dziś spędziłem z linką cały dzień co prawda same drobiazgi ale torche czasu zeszło
Zaczęło się od wymiany kabli do świec bo stare jak poczuły ze pada to iskra szła wszędzie ale nie do świecy
jednym słowem masakra.
Potem zeszłem trochę niżej i wymieniłem termostat bo oryginalny trochę niedomagał w okresie zimowym więc przyszła na niego pora i tak zeszła mi 1 godzinki na spokojnie
Następnie trzeba było się pochylić jeszcze niżej bo na przeglądzie wyszło że mam początek wycieki z wybieraka zmiany biegów
i tu trochę się namęczyłem zanim wszystko udało się rozebrać i poskładać spowrotem ale udało się pełen sukces
.
No i na koniec ostatnia dolegliwość najbardziej denerwująca zerwana szpila na kolektorze wydechowym
to już moja 3 urwana szpilka tylko teraz na 4 cylindrze i żeby rozwiercić stawą szpile musiałem zdemontować wentylator bo moja wiertarka +wiertło się nie mieściło ale po paru podejściach zaczynając od wiertła 3 a kończąc na 6 i nagwintowaniu 8ką nowego gwintu pełen sukces
wreszcie jest cisza po odpaleniu linijeczki.
Teraz tylko zostaje czekać
do następnej dolegliwości hehehe 
Zaczęło się od wymiany kabli do świec bo stare jak poczuły ze pada to iskra szła wszędzie ale nie do świecy
Potem zeszłem trochę niżej i wymieniłem termostat bo oryginalny trochę niedomagał w okresie zimowym więc przyszła na niego pora i tak zeszła mi 1 godzinki na spokojnie
Następnie trzeba było się pochylić jeszcze niżej bo na przeglądzie wyszło że mam początek wycieki z wybieraka zmiany biegów
No i na koniec ostatnia dolegliwość najbardziej denerwująca zerwana szpila na kolektorze wydechowym
Teraz tylko zostaje czekać
FIAT LINEA 1.4 8 V 77 KM *DYNAMIC* 2007r.
- linea122
- klubowicz

- Przebieg: 108000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wymiana oleju, filtra oleju, filtra powietrza, filtra kabinowego, kompleksowy przegląd klimatyzacji
-
skory85
- klubowicz

Wymienilem olej na total 5w40 filtr oleju i powietrza z filtrona. Dodatkowo wyczyscilem mala odme ale nie bylo w niej majonezu tylko troszke oleju. Najtrudniejsze bylo znowu trafic wezykiem w miejsce docelowe na silniku 
-
jarop
- klubowicz

- Przebieg: 175600
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem w okolicy turbiny ślady oleju. Nie jest to olej, który się sączy, kapie. Jest to coś w rodzaju zapocenia olejem. Dodatkowo pod gruszką sterującą jest coś w rodzaju okopcenia. Zrobiłem dwa zdjęcia. Czy mam się tym martwić?
czy jeździć
dalej jakby nigdy nic
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem w okolicy turbiny ślady oleju. Nie jest to olej, który się sączy, kapie. Jest to coś w rodzaju zapocenia olejem. Dodatkowo pod gruszką sterującą jest coś w rodzaju okopcenia. Zrobiłem dwa zdjęcia. Czy mam się tym martwić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mwas
- Prezes

- Kontakt:
W międzyczasie, kiedy forum "leżało", zaopatrzyłem się w nowiutki zestaw sprzęgła firmy Sachs, wymiana wkrótce 
Ogarnąłem również kwestię mojego nieszczęsnego pilota
Otóż, dzień przed wyjazdem na zlot, chciałem dobrze i... przedobrzyłem
Mój kluczyk się zbuntował i dosłownie zaraz przed wyjazdem zatrzasnął mi drzwi (sam z siebie) kiedy był w kabinie
Musiałem awaryjnie otworzyć drzwi zapasowym kluczykiem, co nie było takie proste, bo po kilku latach niezużywania zamka po prostu wszystko w środku się zastało
Po otwarciu drzwi oczywiście włączył się alarm a pilot się tak zblokował, że nie chciał mi tego alarmu rozbroić
Po rozebraniu kluczyka i połączeniu płytki "na krótko" okazało się, że zrobiło się jakieś zwarcie w jedynym z mikroprzełączników i zachowywał się tak, jakbym cały czas trzymał wciśnięty przycisk zamykania auta
Jak tylko podpinałem baterię, to od razu ryglował mi drzwi
Na zlocie operowałem więc tylko kluczykiem manualnym, byłem odcięty od pilota
Kto był, ten wie 
Postanowiłem więc po powrocie zrobić z tym porządek
A że mój mechanizm otwierania "scyzoryka" też już najświeższy nie jest, to stwierdziłem, że spróbuję zamówić nowy kluczyk
Niestety, cena w ASO jest zaporowa, więc padło na używkę w dobrym stanie z Alle... Moim celem było tylko przełożenie mechanizmu oraz elektroniki do mojego kluczyka (obudowy), bo z całą obudową byłby problem - trzeba byłoby przeprogramować immobilizer w aucie lub przełożyć kostkę z jednej obudowy do drugiej. Przełożenie nie jest takie proste, bo to ustrojstwo jest dość mocno zalane jakimś plastikiem, natomiast programowanie immobilizera - niby jest możliwe poprzez Multiecuscan, ale procedura jest dość dziwna i istnieje niebezpieczeństwo całkowitego unieruchomienia samochodu
Zamówiłem więc kluczyk, ale... od Grande Punto
Wybrałem taki, który na kluczyku ma już okienko ze światełkiem, które de facto każdy z nas ma w kluczyku 
Kluczyk przyszedł i na dzień dobry zdębiałem - kluczyk miał założone plomby przez sprzedającego
I byłoby wszystko OK, gdyby plomby były założone w miejscach mało widocznych, ale nie - jedna była bezpośrednio na grzbiecie, druga na klapce od baterii
No cóż... niektórzy to mają fantazję
Nie zastanawiając się zbytnio, rozebrałem nowy nabytek, no i... na pierwszy rzut okaz mechanizm był wykonany dużo solidniej, więc pewnie ten kluczyk to już jakaś wersja późniejsza, pozmianowa. Sprężyna porządna, przycisk też jakiś taki solidniejszy. Elektronika - identyko jak u mnie, ale mechanizm (przycisk ze sprężyną) - niestety, ale nie pasuje
Wypustki są w innych miejscach i nie ma jak wpasować przycisku do grotu z naszego kluczyka
Trudno więc, poskładałem kluczyk ze starymi "bebechami" ale z nową-używaną elektroniką
Testy - przyciski chodzą tak jakby sztywniej, precyzyjniej
No ale... pilot przecież nie działa z moim autem (przynajmniej na razie
). Multiecuscan, kabelek i jazda
W menu bodycomputera jest opcja programowania pilotów
Procedura jest banalnie prosta, jedyne co potrzebujemy z dodatkowych rzeczy, to karta kodowa, którą powinniśmy otrzymać z autem
Na początku podajemy kod z karty, potem program prosi nas o wciśnięcie przycisku na pilocie, wykrywa sygnał i pyta się, czy chcemy zakodować kolejnego pilota. Możemy tak zapamiętać do ośmiu pilotów
Zaraz po operacji pilot jeszcze nie chciał działać, ale po chwilce, wyjściu z auta i zamknięciu drzwi - tadaaammm
Mam nową elektronikę w pilocie 
Ogarnąłem również kwestię mojego nieszczęsnego pilota
Postanowiłem więc po powrocie zrobić z tym porządek
Kluczyk przyszedł i na dzień dobry zdębiałem - kluczyk miał założone plomby przez sprzedającego
-
skory85
- klubowicz

Tak wiemy Maćku, że miałeś drobne przejścia z kluczykiem
tez dzisiaj zakupiłem kompletne sprzęgło do mojej ślicznotki ale z Valeo,dodatkowo komplet uszczelniaczy i filterek przeciwpylkowy do kabiny
a kilka dni wcześniej odpływ wody z podszybia ale troszkę inny niż pokazywaliscie na zlocie. Wymiana sprzęgła planowana na piątek po pracy 
- mwas
- Prezes

- Kontakt:
No to powiem Ci, że w Valeo masz pewnie to samo, co ja
W Sachsie tarcza sprzęgła ma nadruk Valeo 
-
OGI
- klubowicz

- Przebieg: 139200
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
No i ja cosik pochytałem w mojej Lince miało być planowe
łożyska z poduchami plus filterki i olej a wyskoczył zonk przy łożyskach :( w postaci pękniętej fedry z prawej strony :( ale pal to licho większym problemem bylo znalezienie nowych bo jakoś 430 zeta za jedna mi się nie uśmiechało
ale już wszystko poskładane i Lineczka znowu wozi mnie do roboty bo tak musieć leciwego kropka używać od mojej połowicy 
- Sebek
- klubowicz

- Przebieg: 100
- Silnik: 1.0 Turbo
- Rocznik: 2023
- Podziękował: 171 razy
- Otrzymał podziękowań: 110 razy
OGI z czego dopasowałeś sprężynę? lub jakiej firmy.
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ