Brak oświetlenia bagażnika wnętrza i schowka.
-
- Nowy
- Przebieg: 265000
- Silnik: 1.4 16V Tjet
- Rocznik: 2008
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Brak oświetlenia bagażnika wnętrza i schowka.
Witam czy ktoś z forumowiczów miał problem z brakiem oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi Nie świeci się też lampka schowka i bagażnika Nie znalazłem czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za te funkcję Wszystkie sprawdzone pod maską i kierownica żaden nie jest przepalony Nie wiem może któryś z przekaźników za to odpowiada. Resetowanie komputera nie pomaga. Proszę o pomoc w diagnozie.
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Re: Brak oświetlenia bagażnika wnętrza i schowka.
Temat oświetlenia bagażnika masz tutaj: viewtopic.php?t=2683&start=15. Schemat lampki podsufitowej tutaj: viewtopic.php?p=125539#p125539 , oświetlenie schowka tutaj: viewtopic.php?t=3613 a oświetlenie wnętrza tutaj: viewtopic.php?t=1615&start=45
smak56
* * * *

* * * *
-
- Nowy
Tak tylko mój problem trzeba traktować kompleksowo a nie jako trzy oddzielne usterki ponieważ Te trzy usterki Brak oświetlenia wnętrza , schowka i bagażnika wystąpiły jednocześnie i nie można ich traktować oddzielnie bo to nic chyba nie da
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Tak teraz pomyślałem, że to może być któraś masa. Poszukaj schematu mas, są gdzieś na forum.
smak56
* * * *

* * * *
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Czy jak ręcznie włączysz oświetlenie w kabinie, to lampki się zapalają ? Czy też nie ma reakcji ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- Nowy
Problem Rozwiązany Niestety odpowiadając przedmówcy nie było żadnej reakcji na otwieranie drzwi, otwieranie pilotem ani zapalanie lampki przedniej i tylnej nie działały też lampki w schowku bagażniku ani podświetlania lusterek w osłonach przeciwsłonecznych. I problem prawdopodobnie leżał po stronie tych ostatnich a konkretniej w osłonie przeciwsłonecznej od strony kierowcy Ostatnio bardzo często używanej ze względu na słoneczną pogodę Miałem już z nią problem wcześniej potrafiła mi wypadać z uchwytu i dyndać na przewodach i chyba tu coś się zwarli i komputer odłączył zasilanie ponieważ nie ma żadnego bezpiecznika dedykowanego do tej części oświetlenia. Rozebrałem a konkretniej odkręciłem podstawę osłony od podsufitki rozdzielilem przewody bo się posklejały i zmontowałem spowrotem Szczerze to nie liczyłem że to coś da bo widocznych uszkodzeń przewodu nie było przynajmniej w tym miejscu widocznym w środku to nie wiem. I po chwili załączyłem akumulator i Eureka światła działają.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
To rozwiązanie oświetlenia lusterek w daszkach przeciwsłonecznych jest rewelacyjne, ale i niestety problematyczne, bo przy częstym otwieraniu tych daszków może dojść do przetarcia izolacji na przewodach no i efekt jest taki, jak w opisywanym przypadku
Super, że udało się namierzyć usterkę, bo po schematach to nie wiem, czy dalibyśmy radę tutaj cokolwiek wskórać 
Ciekawe przy tym wszystkim jest również to, że zasilanie tego ustrojstwa nie jest zabezpieczone żadnym bezpiecznikiem a kontrolowane bezpośrednio z komputera, i jeśli komputer uzna, że cokolwiek jest nie tak, to bez żadnej informacji dla użytkownika odcina zasilanie szeregu urządzeń, które de facto mogą nie mieć nic wspólnego ze źródłem problemu

Ciekawe przy tym wszystkim jest również to, że zasilanie tego ustrojstwa nie jest zabezpieczone żadnym bezpiecznikiem a kontrolowane bezpośrednio z komputera, i jeśli komputer uzna, że cokolwiek jest nie tak, to bez żadnej informacji dla użytkownika odcina zasilanie szeregu urządzeń, które de facto mogą nie mieć nic wspólnego ze źródłem problemu

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM