Brak oświetlenia bagażnika wnętrza i schowka.

kolmar
Nowy
Nowy
Przebieg: 265000
Silnik: 1.4 16V Tjet
Rocznik: 2008
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Brak oświetlenia bagażnika wnętrza i schowka.

Post autor: kolmar »

Witam czy ktoś z forumowiczów miał problem z brakiem oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi Nie świeci się też lampka schowka i bagażnika Nie znalazłem czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za te funkcję Wszystkie sprawdzone pod maską i kierownica żaden nie jest przepalony Nie wiem może któryś z przekaźników za to odpowiada. Resetowanie komputera nie pomaga. Proszę o pomoc w diagnozie.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Re: Brak oświetlenia bagażnika wnętrza i schowka.

Post autor: smak56 »

Temat oświetlenia bagażnika masz tutaj: viewtopic.php?t=2683&start=15. Schemat lampki podsufitowej tutaj: viewtopic.php?p=125539#p125539 , oświetlenie schowka tutaj: viewtopic.php?t=3613 a oświetlenie wnętrza tutaj: viewtopic.php?t=1615&start=45
smak56
* * * *
Obrazek
kolmar
Nowy
Nowy

Tak tylko mój problem trzeba traktować kompleksowo a nie jako trzy oddzielne usterki ponieważ Te trzy usterki Brak oświetlenia wnętrza , schowka i bagażnika wystąpiły jednocześnie i nie można ich traktować oddzielnie bo to nic chyba nie da
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Tak teraz pomyślałem, że to może być któraś masa. Poszukaj schematu mas, są gdzieś na forum.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Czy jak ręcznie włączysz oświetlenie w kabinie, to lampki się zapalają ? Czy też nie ma reakcji ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
kolmar
Nowy
Nowy

Problem Rozwiązany Niestety odpowiadając przedmówcy nie było żadnej reakcji na otwieranie drzwi, otwieranie pilotem ani zapalanie lampki przedniej i tylnej nie działały też lampki w schowku bagażniku ani podświetlania lusterek w osłonach przeciwsłonecznych. I problem prawdopodobnie leżał po stronie tych ostatnich a konkretniej w osłonie przeciwsłonecznej od strony kierowcy Ostatnio bardzo często używanej ze względu na słoneczną pogodę Miałem już z nią problem wcześniej potrafiła mi wypadać z uchwytu i dyndać na przewodach i chyba tu coś się zwarli i komputer odłączył zasilanie ponieważ nie ma żadnego bezpiecznika dedykowanego do tej części oświetlenia. Rozebrałem a konkretniej odkręciłem podstawę osłony od podsufitki rozdzielilem przewody bo się posklejały i zmontowałem spowrotem Szczerze to nie liczyłem że to coś da bo widocznych uszkodzeń przewodu nie było przynajmniej w tym miejscu widocznym w środku to nie wiem. I po chwili załączyłem akumulator i Eureka światła działają.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

To rozwiązanie oświetlenia lusterek w daszkach przeciwsłonecznych jest rewelacyjne, ale i niestety problematyczne, bo przy częstym otwieraniu tych daszków może dojść do przetarcia izolacji na przewodach no i efekt jest taki, jak w opisywanym przypadku :oj Super, że udało się namierzyć usterkę, bo po schematach to nie wiem, czy dalibyśmy radę tutaj cokolwiek wskórać :ink
Ciekawe przy tym wszystkim jest również to, że zasilanie tego ustrojstwa nie jest zabezpieczone żadnym bezpiecznikiem a kontrolowane bezpośrednio z komputera, i jeśli komputer uzna, że cokolwiek jest nie tak, to bez żadnej informacji dla użytkownika odcina zasilanie szeregu urządzeń, które de facto mogą nie mieć nic wspólnego ze źródłem problemu :oj
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
ODPOWIEDZ