adamson, świetna robota

Ja zadałem sobie troszkę trudu i ustaliłem co nieco

Opcja zasilania ze światła wstecznego jest realizowana również i u nas ! Działa to dokładnie tak, jak opisał
adamson 
I osobiście uważam, że jeśli jest taka możliwość, to jak najbardziej należy z niej skorzystać i po prostu to podpiąć

Odnośnie podłączenia w naszych autach: u nas sytuacja jest ciut bardziej skomplikowana, ale to jeśli chodzi o "oryginał"

A to dlatego, że lusterko elektrochromayczne ma wbudowany w siebie od razu czujnik deszczu, i elektrycznie sprawa się nieco komplikuje, ponieważ "zwykłe" lustro elektrochromatyczne sterowane jest trzema przewodami - opis dokładnie tak, jak napisał
adamson. Dodatkowo, czujnik deszczu, występujący osobno również sterowany jest trzema przewodami

Jest to +12V, - (masa) i sygnał po szynie CAN do komputera

Ponieważ w naszych bolidach oryginalnie występują jedynie "hybrydy"

, to wtyka podłączeniowa oryginalnego lusterka tego typu ma 6 (sześć) przewodów/pinów

Można zaadoptować coś od innego auta, i wszystko powinno jak najbardziej funkcjonować, więc
adamson jest już na prostej drodze do sukcesu

Można wszystko podłączyć oczywiście pod "proste" +12V, masę i napięcie zasilania świateł wstecznego

Ale, z obawy, czy nasz komputer odpowiednio zinterpretuje nasze niecne zamiary

poszedłem o krok dalej (kosztowało mnie to troszkę grzebania

) i przeanalizowałem kwestię podłączenia lustra tak, jak powinno być to w oryginale

I wychodzi to mniej więcej tak:
- masa lusterka - podłączone gdziekolwiek do masy w aucie, tutaj wolna wola i inwencja twórcza instalatora

- +12V z kluczyka z lusterka - pin 24 niebieskiej złączki oznaczonej jako C na schematach, kolor przewodu: niebiesko-biały
- napięcie biegu wstecznego z lusterka - pin 8 niebieskiej złączki oznaczonej jako C na schematach, kolor przewodu: szaro-czarny
Złączkę zaznaczyłem na zdjęciu czerwonym kółeczkiem

I tutaj UWAGA

Przewody i ich kolory, które podałem, może się okazać, ze NIE OSTNIEJĄ w Waszych wiązkach

Wtedy piny, które podałem powinny być puste - nie przejmujcie się tym, to tylko oznacza, że nasze bolidy nie były wyposażone fabrycznie w tą funkcję

Mam nadzieję, że to wystarczy do podłączenia

Jeśli okazałoby się, że jednak nie, to będziemy kombinować z podłączeniem bezpośrednio pod zasilanie po stacyjce i pod światła wsteczne

Ale trzymam kciuki, że się uda i z niecierpliwością czekam na wszelkie info

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.