żarówki

Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: żarówki

Post autor: emmer »

ja wymieniłem w sobotę oświetlenie tablicy (1 szt) i wczoraj padła ta sama. co za ....?
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Może wsadziłeś używkę ? :ryczy Dostałeś nauczkę, że wymienić trzeba obydwie :ryczy
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

ale druga stara dalej świeci. chyba że rzeczywiście chciały dac mi nauczke? to spisek.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Ta stara dalej świeci :idea , ale światła to jak na lekarstwo. Jest czarna ze srebrną poświatą. Tylko para! :ok)
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 225000
Silnik: 1,4 77KM
Podziękował: 110 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy

Post autor: karollino »

Mi "przepaliła" się jedna z podświetlenia tablicy rejestracyjnej już... pół roku temu. Nie ruszyłem jej ani koleżanki, bo pomogło puknięcie palcem.
Komunikat, owszem , zapala się odczasu do czasu zawsze przy starcie. Ale gaśnie już po wjechaniu w pierwszą studzienkę meliracyjną :D. I tak już przejechaliśmy 10 000 km.
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Podziękował: 359 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Post autor: zibi186 »

Witam ! Generalnie zawsze kiedy zgaśnie mi jakieś światło , zanim wyrzucę spaloną żarówkę sprawdzam ją czy faktycznie jest spalona czy przyczyna braku światła leży może gdzie indziej - zazwyczaj slaby lub w ogóle brak styku gdzieś na złączce . dodatkowo myślę że nie zaszkodzi psiknąć na styki preparatem do złącz elektrycznych. Nie zawsze można dostrzec gołym okiem czy drucik żarówki jest przepalony. nie wymieniam żarówek parami, chyba że po wymianie jest znaczna różnica swiecenia żarówek "z pary " . nie jestem dusigroszem ale nie widzę sensu w wyrzucaniu dobrych żarówek do kosza. Pozdrawiam.
aver
Nowy
Nowy
Przebieg: 120000
Silnik: 1,4 8V + LPG

Re: Problem z otwieraniem bagażnika

Post autor: aver »

Bagażnik działa dalej poprawnie :) Co do żarówek:
- aktualnie przepalony prawy stop
- jakieś 2 miesiące temu wymieniłem H7 po obu stronach
- 2 tyg temu był komunikat żeby sprawdzić światła pozycyjne i faktycznie postojowa się nie świeciła lewa, ale dwa dni poźniej wszystko wróciło do normy
- ok pół roku temu wymieniałem lewą i prawą stronę świateł pozycyjnych tylnych
- kiedyś (rok temu) przestało świecić podświetlanie konsoli środkowej przez parę dni, jak się miałem zabrać za rozbiórkę to nastąpiła autonaprawa o dziwo i działa do dziś.
- teraz widze ze pozycyjna lewa tył oraz poświetlanie tablicy strona lewa znacznie słabiej świecą wiec niebawem też padną.

Co ciekawe, jak się przepali żarówa H7 albo H1 to nie ma komunikatu na komputerze, a przy żarówce od świateł mijania z przodu jest. To jest dla mnie zagadka!

Chyba będę wymieniał żarówki kompletami, bo na samą myśl ze mam odkręcać tylną lampę mnie zniechęca. Słyszałem że są jakieś motylki by nie bawić się kluczami?
AVER
Awatar użytkownika
marcin24
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 175000
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: marcin24 »

Światła mijania i drogowe nie mają kontroli oświetlenia
Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Przede wszystkim: jakiej firmy żarówki wsadzasz ? Jeśli marketowe, to nie dziwię się, że padają co chwilę. Przypadki, że jakaś żarówka przez chwilę nie świeci a potem nagle występuję "autonaprawa" są spowodowane albo chwilowym brakiem styku, albo są to pierwsze symptomy padania danej żarówki. Czasem jest tak, że wystarczy puknąć w klosz, żeby żarówka zaświeciła - sprawdzone niejednokrotnie i nie tylko przeze mnie, bo te przypadki nie raz były opisywane na forum. Światła mijania ani drogowe nie są monitorowane przez komputer, więc to nie zagadka a tak po prostu jest :ink Żeby zrobić totalny porządek z oświetleniem to proponuję Ci wymianę absolutnie wszystkich żarówek na nowe i nie żałuj na nie $$, bo to tylko pozorna oszczędność :ink Polecam zakup markowych bulb, typu Narva, Hella, Osram, Philips. Wszystko inne co leży na półce w markecie omijaj szerokim łukiem chyba że chcesz znowu za jakieś 2 miesiące bawić się w wymianę żarówki. A odnośnie tylnych lamp: nie raz poruszane na forum. W pierwszym lepszym markecie budowlanym lub sklepie metalowym zaopatrz się w 6 nakrętek motylkowych o rozmiarze chyba M5 (koledzy, poprawnie mnie jeśli się mylę z tym rozmiarem) plus do tego 6 podkładek. Poświęć z 15 minut, odkręć stare śruby i w ich miejsce po prostu wkręć motylki z podkładkami. Wtedy odkręcenie lampy do dosłownie formalność. Jakiś czas temu wymieniałem wszystkie żarówki w obydwu tylnych lampach. Cała operacja z zegarkiem na ręku zajęła mi jakieś 5 min :ink
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

mwas pisze: W pierwszym lepszym markecie budowlanym lub sklepie metalowym zaopatrz się w 6 nakrętek motylkowych o rozmiarze chyba M5 (koledzy, poprawnie mnie jeśli się mylę z tym rozmiarem) plus do tego 6 podkładek.
Już to czynię, aczkolwiek bardzo niechętnie.
Śruby lampy mają gwint M6 i takie tez motylki należy nabyć.
Mój sposób opisałem tutaj: http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... it=motylki;" onclick="window.open(this.href);return false; ostatni post. Leżą w samochodzie i czekają........ w zeszłym roku nie wymieniałem (chyba) żadnej żarówki
Tak dla ciekawych:
gwint ------ klucz (mm)
M 2-------- 4
M 2,5------ 5
M 3-------- 5,5
M 3,5------ 6
M 4-------- 7
M 5-------- 8
M 6-------- 10
M 7-------- 11
M 8-------- 13
M 10------- 17/16*
M 12------- 19/18*
M 14------- 21
* dopuszcza się odstępstwa od reguły.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Dzięki smak56, tak właśnie myślałem, że może to być M6 a nie M5, dlatego zawarłem w swojej wypowiedzi magiczne stwierdzenie "chyba" :ink Ale wiedziałem, że na takich jak Ty zawsze można liczyć i jakby co szybciutko zweryfikujecie ewentualny błąd :pivo
Awatar użytkownika
Usunięty użytkownik 814

Post autor: Usunięty użytkownik 814 »

hej umieszczę tutaj bo temat chyba najbardziej pokrewny ze znalezionych - ma ktoś z Was może jakiś pomysł czym zastąpić drucik zabezpieczający żarówkę H7 mijania, poprzedni właściciel chyba nie ogarniał tego systemu i teraz przy wymianie okazało się że moja żarówka mijania byłą wklejona na silikon... :-<<
kiepsko kupić całą lampę żeby mieć kawałek drucika a nawet zrobić go samemu bez wzoru to też rzeźba więc może ktoś zna jakiś inny patent niż silikon...
Ostatnio zmieniony 16 lut 2014, 16:49 przez Usunięty użytkownik 814, łącznie zmieniany 1 raz.
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

Wzór z lampy obok a drut nawet z większego spinacza chyba że znajdziesz coś bardziej sprężystego.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

kiszka :oj Brawo za pomysłowość dla poprzedniego właściciela :red Generalnie chyba najlepiej by było dorwać gdzieś uszkodzoną lampę i przeszczepić ten element :pomysli
Awatar użytkownika
Usunięty użytkownik 814

Post autor: Usunięty użytkownik 814 »

will pisze:Wzór z lampy obok a drut nawet z większego spinacza chyba że znajdziesz coś bardziej sprężystego.
will myślałem o tym ale czy spinka z obydwu lamp jest w tą samą stronę, oczywiście nie mam z czym porównać bo mam tylko jedną sztukę stąd pytanie :)
ODPOWIEDZ