Też polecam Euromot w Żorach- tylko tam jeżdżęjay_21 pisze:Tak. Polecam serwis w Euromot w Żorach, natomiast Ganinex z Gliwic odradzam - miałem złe doświadczenia z nimi...KILLHIM pisze:KOGUT,
dobry serwis jest w Żorach ja tam nie byłem ale jay_21 tam jeździ i mówił że fajna i konkretna obsługa
jest jeszcze Ganinex w Gliwicach (brak info)
Gdzie przegląd klimatyzacjii w aucie na gwarancji
- Rafcio
- Moderator

- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna
- KOGUT
- klubowicz

- Przebieg: 22800
- Silnik: 1,4 T-JET
- Rocznik: 2009
Właśnie się zastanawiam
Właśnie się zastanawiam co zrobić. Czy samemu wymienić filtr kabinowy (już znalazłem na forum opis) i poczekać z nabiciem i odgrzybianiem. Mój pierwszy samochód z klimą, używam jej prawie cały czas również w okresie zimowym. Co sądzicie, szkoda kasy robić to teraz czy nie ma co oszczędzać ???
- Fish
- klubowicz

- Przebieg: 145000
- Silnik: 1.4 16V T-Jet (LPG)
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Ja mimo gwarancji zrobilem to sam.
Nalezy uwazac przy wymianie filtra aby nie zlamac takiej plastikowej zatyczki filtra (mnie sie udalo zlamac zabek), poza tym wymiana prosta.
Srodek do odgrzybiania PLAK tez fajny (na kazdej stacji benzynowej), troche narobilo sie piany ale jest OK.
Co do napelniania to bede czekal az spadnie wydajnosci i wtedy.
Nalezy uwazac przy wymianie filtra aby nie zlamac takiej plastikowej zatyczki filtra (mnie sie udalo zlamac zabek), poza tym wymiana prosta.
Srodek do odgrzybiania PLAK tez fajny (na kazdej stacji benzynowej), troche narobilo sie piany ale jest OK.
Co do napelniania to bede czekal az spadnie wydajnosci i wtedy.
<<FISH>>
- sebastianc78
- klubowicz

- Przebieg: 47800
- Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Fish
- klubowicz

- Przebieg: 145000
- Silnik: 1.4 16V T-Jet (LPG)
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Ja psikalem PLAKiem zarowno w komore filtra po wyjeciu go oraz we wszystkie kanaly nawiewowe (kratki). Apropos dzisiaj zauwazylem popekane kratki, myslalem ze mnie ominie da dolegliwosc 90% Linei.sebastianc78 pisze:Wystarczy sama wymiana filtru, czy trzeba jeszcze czymś psiknąć przed założeniem nowego??
-
duskap
- klubowicz

- Przebieg: 113000
- Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Dzięki
Możesz robić gdzie chcesz. Nie będzie problemów z gwarancją. Przepisy unijne o GVO wyraźnie mówią, że można serwisować gdzie się chce a nie wpływa to na gwarancję jeśli jest wykonane prawidłowo, zgodnie z zaleceniami producenta. Jedynie jak będziesz serwisował gdzie indziej to nie ma co liczyć, że jak cos padnie po gwarancji to że producent naprawi jako na gwarancji (w ramach dobrej woli). Dotyczy to oczywiście tego elementu, który był serwisowany poza ASO.KOGUT pisze:Tak myslałem, z gwarancją może być różnie lepiej nie ryzykować. Za radą kolegów będe musiał być przy przeglądzie i patrzec na ręce maechanikom (sam tego nie lubię) ale trudno. Lepiej popatrzeć niż później być złym sam na siebie . Dzięki.
[ Dodano: |9 Maj 2010|, o 10:27 ]
Jeszcze jedno ile ta przyjemność kosztowała ? Pytałem kolegi, mówił za odgrzybianie ok. 100zł, ile za przegląd klimy (podpięcie do urządzenia serwisowego, itp.)
Tak samo można stosować części innych producentów (zamienników) pod warunkiem spełniania norm (akurat tutaj obowiązują tylko normy unijne gdyż producenci aut tylko te normy stosują). Inaczej ma się sprawa z olejami gdzie producenci mają własne normy i one również muszą być spełniane aby gwarancja była honorowana.
Co do serwisu klimy... Dokładnie tak jak napisali poprzednicy. A w Inter Auto w Krakowie serwis klimy jest za darmo w ramach przeglądu okresowego auta