to mój pierwszy post i jestem laikiem w LPG więc proszę o wyrozumiałość jeżeli czegoś oczywistego nie wiem

Czy ktoś z klubowiczów posiada, albo miał styczność z instalacją gazową na sterowniku SOLARIS (montowaną w salonie Fiata) ?
Posiadam sterownik Solaris, reduktor prod. Tomasetto, listwę VALTEC.
Już ponad rok korzystam z niej i niestety nie jestem zadowolony. Podczas jazdy na benzynie wszystko jest w porządku ale po przełączeniu na gaz samochód potrafi zgasnąć na skrzyżowaniu (bez różnicy czy silnik jest ciepły czy nie). Zauważyłem, że czasem na luzie obroty potrafią oscylować i jeżeli nie podniosę ich w odpowiednim momencie to gwarantowane że samochód zgaśnie. Jazda na takiej instalacji niestety przysparza sporo kłopotów i jest niebezpieczna (zdarzyło się już kilkukrotnie, że podczas zmiany biegu po wciśnięciu sprzęgła samochód gasł i można się domyśleć co wtedy się dzieje z samochodem). Za każdym razem jak odwiedzam serwis to ustawiają mi ale efektów niestety do tej pory nie widać. Na ostatnim przeglądzie wymieniłem świece oraz zmusiłem ich praktycznie żeby wymienili ODME i przeczyścili przepustnicę ale niestety nic nie pomogło. Po podłączeniu do komputera żadnych błędów nie ma. Zaczynam tracić nadzieję, że wyeliminuje tą usterkę.
Oprócz gaśnięcia samochodu mam również problem (tzn. mechanik ma problem albo nie chce tego zrobić) z ustawieniem wskaźnika poziomu gazu. Mam 4 kontrolki + czerwoną i jak zatankuje do pełna to świecą mi się tylko 3 z 4 (jak spytałem się mechanika dlaczego tak jest to odpowiedź padła - tak musi być). No cóż z tym mógłbym żyć ale jak wyjeżdżę gaz to niestety czerwona kontrolka która ma informować o tzw. rezerwie nie zdąży się zapalić przed przełączeniem na benzynę. Z tego co się orientowałem to kwestia ustawienia w programie odpowiedniego napięcia dla każdej z kontrolek (czy w każdej instalacji tak samo ustawia się monitorowanie poziomu gazu ?)
Mój wygląda tak