Żarówki

Awatar użytkownika
helletic

Post autor: helletic »

Niestety trzeba odkręcić cały klosz, który trzyma się na trzech śrubach z czego dwie są w miarę dostępne a trzecia, jest w takim miejscu, że bez odpowiednio łamanego klucza się nie obędzie :przykry ja bez takiego właśnie klucza spędziłem na odkręcaniu lampy pół godziny z czego i tak jej nie odkręciłem, wkurzyłem się, bo byłem bliski jej zniszczeniu z nerwów i pojechałem do ASO, by mi wymienili tę nieszczęsną żarówkę :red
Awatar użytkownika
MARCIN127
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 50085
Silnik: 1,4,8v
Rocznik: 2007

ELEKTRYKA » Żarówki

Post autor: MARCIN127 »

jaki koszt wymiany
marcin127
Awatar użytkownika
helletic

40 parę PLN. przy okazyjnie wymienili żarowy, które były czarne i które i tak by się niedługo przepaliły. Za żarowy wołają grosze. Zdecydowanie wolę wydać te kasę raz na dwa lata niż się wku... nad tym chorym rozwiązaniem wymiany żarówki!
Awatar użytkownika
MARCIN127
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 50085
Silnik: 1,4,8v

ELEKTRYKA » Żarówki

Post autor: MARCIN127 »

cena może byc ale wołałbym zrobic to sam i nie denerwowac się :lacha
marcin127
Awatar użytkownika
helletic

Ja mam dobre nerwy, tylko szybko się kończą! Jeśli jesteś cierpliwy i masz odpowiedni klucz, to działaj :)
KILLHIM
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 85
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: KILLHIM »

myślałem o wymianie żarówek ale jak narazie to najlepsze światła jakie miałem do tej pory
jak mi któraś padnie to wtedy spróbuje jakieś inne założyc
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: jay_21 »

helletic pisze:40 parę PLN. przy okazyjnie wymienili żarowy, które były czarne i które i tak by się niedługo przepaliły. Za żarowy wołają grosze. Zdecydowanie wolę wydać te kasę raz na dwa lata niż się wku... nad tym chorym rozwiązaniem wymiany żarówki!
drogo.... ja też niedawno walczyłem z wymianą tylnej żarówki pozycyjnej i skończyło się wizytą w ASO. Za odkręcenie klosza i wymianę żarówki nie policzyli mi ani grosza! :) Nakrętki w tych lampach są samokontrujące i ciężko się je odkręca. W ASO zmienili mi tę jedną nakrętke na zwykłą i teraz lekko się ją odkręca. Polecam Wam przy wymianie tylnych żarówek właśnie zamianę tej jednej nakrętki na zwykłą z podkłądką a dwie do których jest łatwy dostęp zostawcie te samokontrujące.
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic
Awatar użytkownika
kk25
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150650
Silnik: 1.4 8V
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: ELEKTRYKA » Żarówki

Post autor: kk25 »

MARCIN127 pisze:panowie możecie mi powiedzec jak wymienic żarówkę w tylnym kloszu bo wydaje mi się że muszę odkrecic klosz ale mogę się mylic :przykry
W bagażniku są po dwie klapki w tapicerce przy każdej lampie. Po ich odchyleniu odkręcić trzeba po trzy nakrętki w każdej lampie i po sprawie :)
Awatar użytkownika
Matko20
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 31150
Silnik: 1,3 Multijet

Post autor: Matko20 »

Miałem przyjemność wymiany świateł mijania, czyność tą przeprowadziłem w ASO koszt 40zł. Założłem żarówki Philipsa X-treme Power koszt 130zł/kpl., efekt dużo lepszy od fabrycznego montażu. :)
Awatar użytkownika
sebastianc78
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 47800
Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: sebastianc78 »

Na szczęście nie miałem jeszcze przyjemności wymiany, ale przyglądałem się temu rozwiązaniu z tyłu i zatęskniłem za moim polonezem plusem, demontaż trwał jakieś 2 sekundy i człowiek miał dostęp do wszystkich żarówek w tylnym kloszu, no ale technologia podobno idzie do przodu, no to mamy teraz "udogodnienie", wizyta w serwisie żeby wymienić głupią żarówkę :red
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Niestety, rozwiązanie tylnego klosza to jakaś masakra, ale zauważyłem że Fiaty tak po prostu mają :lacha W moim poprzednim punciaku była dokładnie identyczna historia - chcesz wymienić żarówkę z tyłu ? Odkręć całą lampę ! Dla porówniania w Golfie IV mojej żony żarówkę z tyłu wymieniam w 10 sekund z zegarkiem na ręku. Ale z tego co wiem, Fiat to nie jedyna marka sotsująca takie rozwiązanie, więc panowie - głowa do góry, nie jesteśmy sami :luzak
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: jay_21 »

Matko20, drogie te żarówki.. daj znać jak będzie z trwałością. Ja dzisiaj kupie polecane na innych forach Tungsram Megalight +50. Oczywiście zdam relację jak świecą w porównaniu do Philipsów LongLife, które to miałem fabrycznie zamontowane.
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic
Awatar użytkownika
Matko20
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 31150
Silnik: 1,3 Multijet

Post autor: Matko20 »

jay_21 pisze:Matko20, drogie te żarówki.. daj znać jak będzie z trwałością.
Sam producent w opisie zaznacza, że żywotność tych żarówek nie jest długa. Powiem, że warto było je wymienić. Założyłem je przed Bożym Narodzeniem 2009'.
KILLHIM
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 85
Silnik: 1.3 multijet
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: KILLHIM »

no panowie wczoraj przerabiałem wymiane żarówki w tylnej lampie
myślałem że mnie szlag!!!! trafi zanim ją odkręciłem :zły :zły :zły
Jery
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 163000
Silnik: 1.3 IMA
Rocznik: 2010
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Jery »

Ja też w sobotę wymieniałem żarówkę w tylnej lampie. Przy okazji wymieniłem jedną z nakrętek na zwykłą :)
Henia ;-) red milano
ODPOWIEDZ