[ M ] Podłączenie tempomatu

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Podziękował: 339 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: leszek1234 »

smak56 - tak, o to właśnie chodzi , żeby pedałów używać tylko do tego, do czego zostały stworzone :ink - tylko pytam, czy taka przeróbka włącznika sprzęgła (myślę, że najlepiej to zrobić na sprzęgle, bo na hamulcu , to będą zapalały się światła stopu) nie powoduje jakichś skutków ubocznych ? ja myślę, że nie , ale tak naprawdę nie wiem czym skutkuje sygnał elektryczny wciśnięcia sprzęgła - po co on w ogóle jest :? Sorry, jeśli pytanie jest zbyt banalne

emmer - jak to zrobiłeś, że masz manetkę i włącznik świateł w tej samej płaszczyźnie wzgl. kierownicy? Też bym tak chciał :ink na zdjęciu mało co widać sposób mocowania
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

słuchaj - ustawiałem jak chciałem, ponieważ dałem klej na gorąco, ustawiłem i dodatkowo skręciłem na sruby. w założeniu i tak miałem dać to do flokowania także etsteyka wykonania połączenia nie była ważna (a była maskaryczna przed flokowaniem :)). ważne żeby było wygodnie i jest.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Słuchajcie... rozumiem, że człowiek robi się wygodny i wszystko chciałby mieć pod jednym palcem, ale... bez przesady :ink Od czasu do czasu można wręcz tylko musnąć pedał hamulca (na prawdę, wystarczy go tylko musnąć, nie trzeba od razu hamować), żeby tempo się rozłączył. Mi osobiście nie chciałoby się ingerować dodatkowo w elektrykę samochodu i podpinać się pod pedał sprzęgła i raczej tego odradzam, bo nie wiem jakiego rodzaju wyłącznik jest tam zastosowany (czy typowo stykowy, czy może jakiś potencjometr). Poza tym dodatkowa zabawa w sztukowanie kabelków, ciągnięcie po kabinie, kombinacje z jakimś przyciskiem... eeee, wydaje mi się, że to szkoda zachodu. Poza tym... nie wiem, czy przypadkiem w innych markach samochodów działanie tempomatu nie jest podobnie realizowane jak u nas... :pomysli
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

leszek1234 pisze:emmer - jak to zrobiłeś, że masz manetkę i włącznik świateł w tej samej płaszczyźnie wzgl. kierownicy? Też bym tak chciał :ink na zdjęciu mało co widać sposób mocowania
Zauważ, że emmer ma inną manetkę niż większość z nas (od AR 147). Pewnie ma też inny kształt stopki, który pozwala na dowolne ustawienie jej :pomysli
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

moja manetka tez jest od AR 147 (ale podejrzewam, ze jakas przedliftingowa) stopka była identyczna, ale jak pisałem wyżej została ustawiona tak jak chciałem :)
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Podziękował: 339 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

mwas - dzisiaj spróbowałem Twoim sposobem. Faktycznie wystarczy lekko stuknąć w pedał hamulca i jest to co chciałem. Do tej pory nie robiłem tego, bo wydawało mi się , że trzeba wcisnąć mocniej pedał hamulca i będę "straszył" jadących za mną. W tej sytuacji odpuszczam temat.
..a w innych autach bywa więcej funkcji na przyciskach i zazwyczaj jest też ogranicznik prędkości (np.Aveo, Note). Ale nasz tempomat jest zupełnie OK i nic więcej nie jest potrzebne do wygodnej jazdy.
slawek007
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 8v+LPG
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy
Kontakt:

Post autor: slawek007 »

Ja u siebie popodpinałem wszystko i niestety nie działa (zwracałem uwagę na kierunkowość konektorów), nurtuje mnie jedna rzecz w opisie uaktywnienia kontrolki mwas napisał, że po włączeniu zapłonu powinna się kontrolka tempomatu zaświecić po czym zgasnąć. Zrobiłem wszystko wg instrukcji i przy testowaniu przez interfejs zaświeci się, ale jak ją uaktywniłem to niestety po przekręceniu zapłonu nie testuje jej (po wł tempomatu też nie świeci). Czy ktoś montował tempomat do linei po lifcie (2010 rok) - może tu się nie da tak prosto. Będę musiał sprawdzić jeszcze raz instalację i te konektory - ale nurtuje mnie to czy Wam testuje kontrolkę po przekręceniu zapłonu?
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

tak - testuje.
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 41000
Rocznik: 2018
Podziękował: 267 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy

Post autor: adamson »

U mnie też testuje.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
chromek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1.4 8v LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: chromek »

slawek007 pisze:Ja u siebie popodpinałem wszystko i niestety nie działa (zwracałem uwagę na kierunkowość konektorów), nurtuje mnie jedna rzecz w opisie uaktywnienia kontrolki mwas napisał, że po włączeniu zapłonu powinna się kontrolka tempomatu zaświecić po czym zgasnąć. Zrobiłem wszystko wg instrukcji i przy testowaniu przez interfejs zaświeci się, ale jak ją uaktywniłem to niestety po przekręceniu zapłonu nie testuje jej (po wł tempomatu też nie świeci). Czy ktoś montował tempomat do linei po lifcie (2010 rok) - może tu się nie da tak prosto. Będę musiał sprawdzić jeszcze raz instalację i te konektory - ale nurtuje mnie to czy Wam testuje kontrolkę po przekręceniu zapłonu?
U mnie zaczęła świecić przy odpaleniu po pierwszym odpaleniu tempomatu. Sprawdzałeś czy w czasie jazdy działa tempomat, czy tylko przekręciłeś manetkę? Może sterownik nie dostał jeszcze napięcia na właściwy pin i nie wie że ma "węzeł tempomatu".
slawek007
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

U mnie zaczęła świecić przy odpaleniu po pierwszym odpaleniu tempomatu.
I to mnie myliło, poza tym kostkę którą dorabiałem miałem 6-cio pinową, a do tempomatu trzeba 5 przewodów i nie wiem jak to zrobiłem ale podpiąłem zasilanie w ten pusty pin w kostce który mi zbywał :-<<

Teraz wszystko działa jak należy :ok) , w weekend wrzucę zdjęcia.

Wielkie dzięki mwas za instrukcję podpięcia tempomatu.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

slawek007 pisze:podpiąłem zasilanie w ten pusty pin w kostce który mi zbywał :-<<
:ryczy :ryczy :ryczy :ok)
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

slawek007 pisze:nie wiem jak to zrobiłem ale podpiąłem zasilanie w ten pusty pin w kostce który mi zbywał :-<<
Nie wiem jak żeś to zrobił, ale jesteś magik :lacha :ryczy :ryczy :ryczy :brawo :-<<
slawek007 pisze:Teraz wszystko działa jak należy :ok) , w weekend wrzucę zdjęcia.
No to superancko, że się udało :luzak
slawek007 pisze:Wielkie dzięki mwas za instrukcję podpięcia tempomatu.
Nie ma sprawy :pivo
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
slawek007
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

Nie wiem jak żeś to zrobił, ale jesteś magik
Uwierz, że sam jak to zobaczyłem to z jednej strony się cieszyłem, bo wiedziałem, że przez to nie działa ale z drugiej pomyślałem jak mogłem takiego faula strzelić.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

slawek007; Errare humanum est. (błądzić jest rzeczą ludzką - Seneka). Rzeczą wielką jest natomiast umiejętność przyznania się do błędu i umiejętność naprawienia go ... :ok)
smak56
* * * *
Obrazek
ODPOWIEDZ