Kredyt jak to jest?
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kredyt jak to jest?
Witam Wszystkich w tym Nowym Roku!!!!.
Koleżanki i koledzy ma takie pytanie do Was.Jako że nie jestem sam który kupił auto na kredyt mam następujące pytanie czy bank jest zobowiązany do zmiany wysokości raty o ile zostają zmienione punkty procentowe?.Patrząc wstecz kiedy tylko podniesiono punkty procentowe to bank zareagował natychmiast podnosząc wysokość raty ale już w drugą stronę nie widać takiego pośpiechua co gorsza nie widać obniżki wysokości raty,a w tym samym czasie inne banki potrafiły zareagować i obniżyć wysokość raty a Fiat niestety nie a jeszcze kilka lat temu była zgoła inna plityka tego banku....... ech życie jest brutalne.A więc jak to jest bank ma taki obowiązek czy to tylko dobra wola?.
Koleżanki i koledzy ma takie pytanie do Was.Jako że nie jestem sam który kupił auto na kredyt mam następujące pytanie czy bank jest zobowiązany do zmiany wysokości raty o ile zostają zmienione punkty procentowe?.Patrząc wstecz kiedy tylko podniesiono punkty procentowe to bank zareagował natychmiast podnosząc wysokość raty ale już w drugą stronę nie widać takiego pośpiechua co gorsza nie widać obniżki wysokości raty,a w tym samym czasie inne banki potrafiły zareagować i obniżyć wysokość raty a Fiat niestety nie a jeszcze kilka lat temu była zgoła inna plityka tego banku....... ech życie jest brutalne.A więc jak to jest bank ma taki obowiązek czy to tylko dobra wola?.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Re: Kredyt jak to jest?
ENDRIU, oprocentowanie kredytu uzależnione jest od stóp procentowych publikowanych przez bank, który jest emitetnem danej waluty i mniemam, że w przypadku Linki kredyt masz w PLNach, więc jeśli NBP podniesie stopy procentowe, to bank automatycznie zmienia oprocentowanie kredytu, skutkiem czego jest wzrost raty, i o ile inne państwa potrafią obniżyć stopy, w szczególności Szwajcaria bo może sobie na to pozwolić (a czasem nawet musi żeby osłabić nieco walutę), o tyle nie kojarzę, kiedy ostatnim razem NBP poczyniło takie kroki. Sytuacja o której wspominasz z obniżeniem raty miała zapewne miejsce przy kredycie walutowym, w szczególności we Franku (CHF), w PLNach raczej bym się tego nie spodziewał 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
Onlinesmak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Nie mam pojęcia na temat kredytów, ale właśnie otrzymałem pismo z banku, że od lutego obniżają mi stopę procentową lokaty. Jest to odpowiedź na obniżkę stóp procentowych przez NBP (chyba w grudniu).
smak56
* * * *

* * * *
-
- klubowicz
Tomek no właśnie ale jak to się ma do mojej znajomej która w grudniu otrzymała info z banku o obniżeniu raty/kupiła tv/ i między innymi dla tego zadałem takie pytanie czy to dobra wola banku a może nie?
sma56 czyli jednak dobrze kojarzyłem że był jakiś ruch w oprocentowaniu tylko nie kojarzyłem w którym miesiącu.
sma56 czyli jednak dobrze kojarzyłem że był jakiś ruch w oprocentowaniu tylko nie kojarzyłem w którym miesiącu.
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
niedokońca koledzy - wszystko zalezy od umowy która podpisujemy. jeżeli samochód np kupujemy w Fiat Bank i oprocentowanie mamy stałe to żedne zmiany stóp procentowych przez RPP nas nie interesuję. natomiast jezeli podpisujemy umowę kredytową z oprocentowaniem zmiennym to wtedy każda podwyżka/obniżka stóp procentowych odbija się na naszym kredycie.
odnośnie lokat - niestety większośc banków zareagowała i oprocentowanie lokat w skali kraju spadło średnio o około 0,5 % rocznie. ale to już pazerność banków nie mająca nic wspólnego ze zmainą przepisow.
kolejna obniżka/podwyżka s.p. już być może w środę
-- 10 sty 2013, o 09:08 --
tak jak myślałem
Rada Polityki Pieniężnej na środowym posiedzeniu obniżyła stopy procentowe o 25 punktów bazowych; referencyjna stopa procentowa NBP wynosić będzie od czwartku 4,00 proc. w skali rocznej.
odnośnie lokat - niestety większośc banków zareagowała i oprocentowanie lokat w skali kraju spadło średnio o około 0,5 % rocznie. ale to już pazerność banków nie mająca nic wspólnego ze zmainą przepisow.
kolejna obniżka/podwyżka s.p. już być może w środę
-- 10 sty 2013, o 09:08 --
tak jak myślałem
Rada Polityki Pieniężnej na środowym posiedzeniu obniżyła stopy procentowe o 25 punktów bazowych; referencyjna stopa procentowa NBP wynosić będzie od czwartku 4,00 proc. w skali rocznej.
-
- klubowicz
emmer czyli rozumię to tak:
skoro otrzymałem jakiś czas temu info że rata kredytu zostaje podniesiona to teraz powinienem się spodziewać że zostanie obniżona dobrze rozumuję???
skoro otrzymałem jakiś czas temu info że rata kredytu zostaje podniesiona to teraz powinienem się spodziewać że zostanie obniżona dobrze rozumuję???
- Rafcio
- Moderator
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Dzwoniłem dzisiaj do Getin Banku gdzie mam kredyt na Line aby dowiedzieć się dlaczego nie obniżają mi oprocentowania kredytu z powodu obniżania stóp procentowych. Konsultantka odpowiedziała że aby obniżyli oprocentowanie muszę napisać wniosek do nich (może być skan pisma z podpisami wysłany e-mailem) żeby obniżyli oprocentowanie i wtedy po ok 10 dniach roboczych Getin Bank obniży mi oprocentowanie i przyśle nowy harmonogram spłat (oczywiście cały proces odbywa się bezpłatnie - informacja od konsultantki). Normalnie roześmiałem się do telefonu bo mówię że jak podnosili to tylko przysłali i finito a teraz liczą że klienci się nie kapną lub nie będą się domagać obniżenia oprocentowania- cisło mi się na usta słowo "ZŁODZIEJE". Mówię jej że w Toyota Bank wysyłają obniżenie bez wniosku - odparła że u nich trzeba pisać wniosek.
Wniosek napisałem, zeskanowałem i wysłałem - teraz czekam na decyzje obniżenia oprocentowania i nowy harmonogram do spłat.
Jeśli ktoś spłaca kredyt w Getin Banku w złotówkach to adres mailowy to: auto@getinbank.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
W załączeniu przesyłam skan mojego pisma jak to powinno mniej więcej wyglądać
Wniosek napisałem, zeskanowałem i wysłałem - teraz czekam na decyzje obniżenia oprocentowania i nowy harmonogram do spłat.
Jeśli ktoś spłaca kredyt w Getin Banku w złotówkach to adres mailowy to: auto@getinbank.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
W załączeniu przesyłam skan mojego pisma jak to powinno mniej więcej wyglądać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

-
- Moderator
- Przebieg: 120000
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Rafcio ciekawe to jest mi raz podnieśli i raz obniżyli sami a teraz echo. Życzę Ci pomyślnego rozpatrzenia wniosku. A mam w Santander
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Astra K 1.4
-
- klubowicz
emmer no jak stałe jak podnieśli mi ratę a obniżyć nie chcą brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.Niby grosze ale chodzi o zasadę skoro można w jedną stronę to powinno się dać i w drugą.No ba ale to jeszcze trzeba chcieć.
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
ale to nie jest tak że oni chcą albo nie. jezeli masz kredyt ze zmiennym oprocentowaniem to jest ich ustawowy obowiązek. W Fiat Bank masz zmienną ratę? ja mam stałą i nic takiego mnie nie dotyczy
- Rafcio
- Moderator
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Ojciec ma Fiata Bravo we Fiat Banku i jak poszły w górę stopy procentowe to mu podnieśli czyli oprocentowanie ma zmienne ale obniżyć mu na razie nie obniżyli. Mi też podwyższali ale w Getin Banku a teraz muszę jakieś wnioski pisać żeby obniżyli normalnie paranoja
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

-
- klubowicz
Witam!!
Panie i Panowie informacja dla wszystkich którzy mają kredyt w FBP.W przeciągu kilku dni powinna dotrzeć do Was korekta wysokości raty no i oczywiście nowe zestawienie rat.Informacja otrzymana od konsultanta FBP w dniu dzisiejszym a już myślałem że FBP jest nieugięty i nie będzie obniżki raty.
Panie i Panowie informacja dla wszystkich którzy mają kredyt w FBP.W przeciągu kilku dni powinna dotrzeć do Was korekta wysokości raty no i oczywiście nowe zestawienie rat.Informacja otrzymana od konsultanta FBP w dniu dzisiejszym a już myślałem że FBP jest nieugięty i nie będzie obniżki raty.