Też miałem ten dylemat parę dni temu . Porównywałem tydzień i wybrałem w Warcie pakiet "komfort" - cena 1442 zł , nie mało ale taniej niż Benefia i PZU przy tym co chciałem, inne po przeczytaniu warunków i sposobu naliczania kosztów naprawy lub szkody mnie zniechęcały. Tutaj mam zapłacone za naprawę auta oryginałami bez amortyzacji i udziału własnego.
wartość auta oceniłem na - 29.900 zł (sam podwyższyłem)
biorą pod uwagę szkody w ostatnich 36 m-cach - miałem bez szkód
bez zielonej karty (płatna ekstra 10 zł, ale nie wybieram się poza kraje UE)
Myslę, że każdy kładzie nacisk na coś innego, więc trudno o rozwiązanie uniwersalne.
a propos - ostrożnie - różnice w cenach AC biorą się ze sposobu wyliczania sposobu naprawienia szkody , udział własny to nie amortyzacja, np.mBank mocno amortyzuje części w zależności od wieku pojazdu - nie chcę zniechęcać, radzę dobrze przeczytać zasady naprawiania szkody (któraś firma , już nie pamiętam, liczy cenę części 50% przy pełnym ac 4 letniego auta - normalne jaja!) Dodatkowo , poza tym, są zapisy o naprawie zamiennikami. Szyb nie uwzględniają. To już nie wiem po co takie ac... Ale składka niska.
Nie likwidowałem szkody z Warty więc nie wiem jak to jest. W przeszłości likwidowałem szkody z PZU żonie - bajka, zawsze wychodziłem do przodu z kasą