Macie w planach zagazować auto ?

duskap
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: duskap »

mpsfc, mniejsze zło chyba niż Reiski gdzie po wymianie oleju z silnika DOSŁOWNIE kapał olej na ziemię... Cały był w oleju.
CrazyKetchup
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: kijanka :)
Rocznik: 2018
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: CrazyKetchup »

Cały czas drążę temat LPG fabryczne a gwarancja producenta - okazuje się że przy montażu dają ludziom do podpisania takie zlecenie - co ciekawsze rzeczy pogrubiłem.
DO DEALERA / ASO

ZLECENIE MONTAŻU INSTALACJI GAZOWEJ

Niniejszym zlecam montaż instalacji gazowej w ww. samochodzie. Zostałem poinformowany, że pojazd fabrycznie jest przystosowany do zasilania benzyną bezołowiową i montaż instalacji gazowej stanowi jego istotną modyfikację konstrukcyjną. W związku z powyższym osiągi samochodu mogą być inne niż deklarowane przez producenta, a ewentualne usterki silnika i osprzętu spowodowane zmianą paliwa, wadliwym działaniem instalacji LPG lub nieprzestrzeganiem zaleceń eksploatacyjnych nie będą objęte świadczeniem gwarancyjnym.

Oświadczam, że zapoznałem się z przekazanymi podstawowymi warunkami eksploatacji silnika benzynowego przy zasilaniu mieszanką propanu i butanu.
Z tego wychodzi że jeżeli ktoś montuje sobie instalację w ASO sam dobrowolnie zrzeka się gwarancji i assistance FAP na silnik i osprzęt.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

T-Jet w Alfie Romeo z fabrycznym LPG

http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=4797" onclick="window.open(this.href);return false;
CrazyKetchup
klubowicz
klubowicz

Kuzyn_z_Sosnowca pisze:T-Jet w Alfie Romeo z fabrycznym LPG

http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=4797" onclick="window.open(this.href);return false;
producent oferuje montaż fabrycznej instalacji gazowej
Jeżeli na takich zasadach jak do tej pory to kupujący nawet nie wiem że będzie się pozbywał gwarancji Fiata na silnik i osprzęt. Rozmawiałem sobie z ASO i przyznali się że np. dokładali człowiekowi do nowego samochodu alarm - jak nawalił musiał do nich z drugiego końca Polski jechać. To samo z LPG na pytanie co będzie jak pojadę na Chorwację i coś padnie usłyszałem że będę musiał do nich przyjechać lol :red .
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

fabryczna LPG - a ja w ASO ostatnio usłyszałem że nie są to silniki przystowsowane do gazu :) wszystko jest dobre żeby wypiąć się na klienta.
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

Byłem dzisiaj u gazownika na aktualizacji sterownika żeby mieć opcję "ciepły start" i okazało się że w programie wpisane jest że mam wtryski Valtek a przecież mam Hana czerwone. Oczywiście błąd naprawiono, ciepły start włączono i teraz auto chodzi jeszcze lepiej niż przedtem, nie wiem czy z powodu tego błędu z wtryskami czy może jest to spowodowane jakimiś poprawkami w nowym oprogramowaniu. Tak czy siak teraz to już jest rakieta.
Jeszcze raz dzięki emmer, za info że taka funkcja występuje bo tak nawet bym nie wiedział a bez sensu jest żeby jak silnik jest ciepły zapalał na benzynie.
Usługa u gazownika oczywiście wykonana gratisowo :zlośnik
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 205000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: alvaro »

Witam!

Zastanawiam się nad zgazowaniem auta. W ASO jak ostatnio pytałem na przeglądzie gwarancyjnym są mi w stanie założyć instalację BRC za 2800 zł... czy to dużo czy mało?
Firma BRC do najgorszych chyba nie należy, co powiecie na to?

Oczywiścia autko takie jak w podpisie, co byście polecili innego?
Awatar użytkownika
chromek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1.4 8v LPG
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: chromek »

Jeśli ma to być BRC Sequent24 to bierz śmiało - w fabii zrobiłem ponad 120tys km i nie trzeba było nic robić, tylko standardowe przeglądy z wymianą filterków co 15tys.. Do tego dwa lata gwarancji bez limitu kilometrów. W linei mam założony Zenit Pro OBD, ale trochę żałuję, bo przeglądy są co 10tys. więc ciut drożej wychodzi eksploatacja.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

Z BRC jestem bardzo zadowolony.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

alvaro, a pytałes gdzies poza ASO? bo może sie okazać że zaoszczędzisz z 500 zł
CrazyKetchup
klubowicz
klubowicz

emmer pisze:alvaro, a pytałes gdzies poza ASO? bo może sie okazać że zaoszczędzisz z 500 zł
Poza tym chętnie bym się dowiedział w którym ASO taką cenę dali - u mnie chcą 3500 zł i tylko Tartarini - jak dla mnie rozbój w biały dzień.

ps. Jestem ciekawy jeżeli założyłbym we własnym warsztacie czy tracę gwarancję na całe auto czy tylko silniki i instalację elektryczną ?
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 205000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: alvaro »

A w Żywcu w autofolwarku, to jest ta sequant24.
Mają też włoską Tartarini za 3500 zł. Co ciekawe przy "włoskiej" nie traci się na nic gwarancji, a przy tej BRC powiedział ze na pewne komponenty silnika tak - czyli pewnie klauzula taka jak powyżej.

No i tak się dalej zastanawiam.. ;)
CrazyKetchup
klubowicz
klubowicz

alvaro pisze: Mają też włoską Tartarini za 3500 zł. Co ciekawe przy "włoskiej" nie traci się na nic gwarancji,
Tu Cię wprowadzają w błąd - przerabiałem to z FAP'em - po założeniu tej instalacji Fiat Polska umywa ręce od usterek silnika oraz innych usterek spowodowanych LPG, gwarantem na to staje się dealer który to Ci założył. Czyli np. nici z assistance - na pytanie a jak pojadę do Chorwacji i coś mi się w silniku stanie to czy Fiat mi pomoże otrzymałem odpowiedź że nie, mam się udać do dealera który zakładał mi instalację :ryczy . Wg. mnie to jest nie w porządku i to powoduje że jeszcze nie założyłem instalacji chociaż 250 zł za bak nie jest przyjemne :( . Jednak patrząc jak kebaby się do montażu przykładały raczej lepiej chociaż te pierwsze 10 tys. km zrobić z pełną gwarancją.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

szybko i prosto licząc mój przebieg, spalanie, koszty przegladów gazu i założenia instalacji - najogólniej jak mozna - do przodu jestem jakieś 9.000 zł. ile za to moge kupić silników?
Awatar użytkownika
mpsfc
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: mpsfc »

emmer pisze:ile za to moge kupić silników?
Święte słowa :)
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie :)
ODPOWIEDZ