Kiedy wymiana oleju? Różne opinie użytkowników i Carserwsiu
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
daro70, do Castrola zraziłem się strasznie, jak się okazało, że to większy szajs jak Selenia - silnik strasznie mi go wciągał i do tego pojawiało się falowanie obrotów, czego nie uświadczyłem ani na Selenii, ani na obecnym Valovine. Castrola wciągał tyle, że w przeciągu całego roku wyszło na to, że wlałem do niego dodatkowo tyle oleju, co w ogóle wchodzi do silnika, czyli jakieś 2.5 litra 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- klubowicz
- Przebieg: 113000
- Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Więc tak... Rozmawiałem ze specem, który buduje auta rajdowe. Zalecił mi w T-Jecie wymianę co 6 tys km. 8 tys km wg niego to max bo potem olej jest do D. To jeśli chodzi o miasto i średnie używanie auta (czasem po dziadowemu, czasem do odcięcia). Na trasach max 10 tys km zalecił. I tak też będę robił... ale nie na Selenii bo bym zbankrutował
Postaram się załatwić po znajomości tanio AMSOIL 5W40 (niestety tylko niewielką ilość...). Ewentualnie Castrol Edge 5W40 zastosuję (wg producenta jest to pełen syntetyk).
Jeszcze jedno... Nie cudować ze zmianą na 5W40. Być też ostrożnym przy 0W40 gdyż często przy mocnym deptaniu auta olej robi się rzadszy od 5W40 co może spowodować drobne przytarcie czegoś w silniku.
PS>Dzisiaj w Tesco dorwałem nową litrową butelkę Mobil 1 New Life 0W40 a tam na niej napisane SHC Technology (na starych było Full Synthetic). Rewelacja...

Jeszcze jedno... Nie cudować ze zmianą na 5W40. Być też ostrożnym przy 0W40 gdyż często przy mocnym deptaniu auta olej robi się rzadszy od 5W40 co może spowodować drobne przytarcie czegoś w silniku.
PS>Dzisiaj w Tesco dorwałem nową litrową butelkę Mobil 1 New Life 0W40 a tam na niej napisane SHC Technology (na starych było Full Synthetic). Rewelacja...
- mireks
- klubowicz
- Przebieg: 159000
- Silnik: 2.0 Multijet
- Rocznik: 2012
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
- Kontakt:
Re: Kiedy wymiana oleju? Różne opinie użytkowników i Carserw
Zajrzyj do AutoRoma na ul. Malowniczej. Ceny mają zdecydowanie bardziej konkurencyjne, a obsługa jest bez zarzutu. Carserwis jest solidny ale się ceni. AutoRoma też jest solidna lecz bardziej przyjazna dla kieszeni. Możesz poprosić o asystę podczas wymiany oleju i będziesz mieć pewność co będziesz mieć w silniku.Bartin23 pisze:W carserwisie krzyknęli mi 450 zł za wymianę oleju i filtru...
Olej zmieniaj co 15 tysięcy kilometrów. Nie sugeruj się zaleceniami fiata. O turbinkę trzeba dbać

Ostatnio zmieniony 12 kwie 2012, 9:02 przez mireks, łącznie zmieniany 1 raz.
- mpsfc
- klubowicz
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Nikt Ci go nie wyleje jeśli zrobisz to w tym samym serwisie. Będą mieli w systemie wymianę odhaczoną.Bartin23 pisze: za 8 tys. kilometrów i tak mam przegląd gwarancyjny i wyleją mi ten olej co wleję teraz
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie 

- Rafcio
- Moderator
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Może w autach rajdowych trzeba co tyle km wymieniać ale swoim t-jetem chyba nie jeździsz jak rajdowiec, przynajmniej ja nieduskap pisze:Zalecił mi w T-Jecie wymianę co 6 tys km. 8 tys km wg niego to max

[ Dodano: |12 Kwi 2012|, o 09:42 ]
Czytałem ostatnio w gazecie motor że m.innymi w naszych motorkach gdzie zastosowany jest downsizing czyli duża moc z małej pojemności motorki przewidziane są na przebiegi ok 230-250tyś bez remontu. Czyli choćbyśmy olej wymieniali co 5 tyś to i tak większego przebiegu bez remontu na tym silniczku raczej nie zrobimy
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
tu masz linka do filtrów. zadzwoń - powiedz że do linei i ci dobiorą co będziesz chciał.
filtry
z twojego podpisy wyglada że masz t-jeta. ja obecnie jeżdże na mobilu i jestem zadowolony.
tu masz linka do filtrów i jednocześnie możesz u nich brać olej. polecam sklep
oleje i filtry
dokup sobie świece i będziesz miał praktycznie cały przegląd z głowy. bez sensu jeździć dwa razy. tym bardziej, że juz parę kilometrów już masz no i czasu trochę także upłynęlo
tu masz niezłą cenę, ale zawsze jeszcze można poszukać, albo zapytać darcyna czy nie ma promocji
świece
filtry
z twojego podpisy wyglada że masz t-jeta. ja obecnie jeżdże na mobilu i jestem zadowolony.
tu masz linka do filtrów i jednocześnie możesz u nich brać olej. polecam sklep
oleje i filtry
dokup sobie świece i będziesz miał praktycznie cały przegląd z głowy. bez sensu jeździć dwa razy. tym bardziej, że juz parę kilometrów już masz no i czasu trochę także upłynęlo
tu masz niezłą cenę, ale zawsze jeszcze można poszukać, albo zapytać darcyna czy nie ma promocji
świece