pawe1_c pisze:mam nadzieję że napiszesz co korzystnego wybrałeś.
...przejrzałem kilku ubezpieczycieli i wybór padł na Aviva (kiedyś CU). To już drugi rok wiążę się z tym towarzystwem. Zaproponowali mi najkorzystniejsze warunki - 1322zł za to o co prosiłem, czyli OC, AC (kradzież i szkody, zniesiony udział własny, naprawa na częściach nowych, oryginalnych, ubezpieczenie wyposażenia dodatkowego, ubezpieczenie fotelika, samochód zastępczy na maks. 14 dni), NNW (kierowca i pasażerowie każdy po 50 tys. zł), assistance (holowanie, naprawa, nocleg, otwarcie, nie obejmuje dostarczenia paliwa), szyby pojazdu (oprócz szyberdachu, ale tego i tak nie mam :-) ). Minusy to: szkody z AC o niewielkiej wartości - 500zł nie zostaną wypłacone, udział własny w przypadku wymiany szyby czołowej – 150zł.
Podobno kolejne podwyżki szykują się po 10 czerwca , kiedy zacznie obowiązywać ustawa dotycząca dwukrotnego podwyższenia sum gwarancyjnych z OC. O ile - nie wiem, ale może Szaman ma jakieś przecieki . Ja już na rok mam spokój
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę"
W dniu dzisiejszym byłem zostawić haracz za ubezpieczenie.
Kontynuacja w Benefii.
OC, AC, NNW, Assistance Plus, oraz Assistance Prawny.
Auto wycenione na 29 tyś zł.
Podsumowali mnie na 1531,79 zł.
Trochę boli, no ale cóż...
Tomek też to miałem w sumie mam do 28 lutego w pakiecie z tego co pamiętam to dopłacałem do tego jakieś tam 150 zł.) , na początku grudnia chciałem z korzystać z tego, (miało to być na tyle fajne że to dotyczyło wszystkich spraw a nie tylko spraw związanych z autem) Wykonałem telefon do Benefi, człowiek z którym rozmawiałem jakiś niekumaty nie mógł tego znaleźć rozłączył się i oddzwonił po godzinie mówiąc mi że nie może znaleźć takiego zapisu a mam go w pakiecie . Więc są to moje ostatnie dni z Benefią a byłem z nimi 4 lata. Na początku lutego pojadę szukać innego ubezpieczyciela i zastanawiam się bardzo poważnie nad firmą i opcją co ma Marcin
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 14:37 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
No to czas i na mnie. Zrobiłem rozeznanie i wyszło +/- tak:
Benefia (poprzednio też u nich): 1800 PLN
PZU: 1900 - 2200 PLN
Warta: 1700 PLN
Pozostałe towarszystwa, także te on-line, to były kwoty od 2300 w górę, albo miały "dziwne" postanowienia OWU.
Wartość mojej Liny została oszacowana na poziomie 35000, naprawa na częściach nowych, bez udziału własnego, stała wartosć pojazdu w całym okresie ubezpieczenia. Teraz szczegóły.
Warta dała ubezepiczenie szyb na 2000 PLN, auto zastępcze na 10 dni, NW na 10 000, holowanie (od 20 km), nocleg, otwieranie, dostarczenie paliwa. Nie wzięli pod uwagę "wyposażenia dealerskiego" jak lakier metalic i koło zapasowe (sic!, nieprzy[uszczałem że kiedyś to nei będize standardem).
PZU - cena końcowa waha się ze wzgledu na rózne warunki. W najtańszej wersji mam szyby za 2000, NNW za 10000 i assistance jak w Warcie. Jeśli podokładam sobie opcje takie jak holowanie bez limitu km, zwiększę ubezpeiczenie NNW a (jako wisieńka na torcie) zażyuczę sobie auta zastępczego na cały okres naprawy (bez limitu dni) i sceduję na PZU wszystkie formalności związane z likwidacją szkody (oględziny, bieganie do warsztatu, podpisywanie, itd) to ubezpieczenie urasta do wpsomnianych 2200 czy 2300PLN (niepamiętam dokładnie górnej granicy).
Benefia daje mi NNW 10 000, holowanie, auto na dni 14, nie wiem jak z szybami.
Zniżek, niestety, nieposiadam w pełnym wymiarze, choć staż za kierownicą by to sugerował. Może stąd nieco wyższe niż u Kolegów kwoty.
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
Tomek pisze:W dniu dzisiejszym byłem zostawić haracz za ubezpieczenie.
Kontynuacja w Benefii.
OC, AC, NNW, Assistance Plus, oraz Assistance Prawny.
Auto wycenione na 29 tyś zł.
Podsumowali mnie na 1531,79 zł.
Trochę boli, no ale cóż...
U mnie auto starsze o rok.
Propozycja 1204zł chyba zostanę bo PZU, Warta, link4 droższe
Może się coś zmieniło u nich. Kobietka z ubezpieczeń sama mi zaproponowała rok temu dodania prawnika do pakietu mówiąc że za te pieniądze w ramach ubezpieczenia będę miał również ochronę prawną w każdym zakresie. może lepiej żebyś nie musiał nigdy tej opcji wykorzystywać
Tomek pisze:za ten prawny assistance zapłaciłem okrągłe 10 zł To niech sobie tam będzie.
Dzisiaj wykupiłem ubezpieczenie na kolejny rok, niestety już po tych wszystkich podwyżkach. Benefia pełny pakiet 1188,60 zł. 60 % zniżek. Wartość auta 21000 zł. auto zastępcze do 3 dni do pierwszego półrocza w razie kasacji auta czy kradzieży tfu tfu pełna wartość auta czyli 21000 zł. a w razie drugiej połowy roku do wartości rynkowej auta oraz cało roczna ochrona assistance plus.