opony na zimę
-
- Nowy
- Przebieg: 0
- Silnik: 1,6 16v 105 KM diesel
- Rocznik: 2010
mam rozumieć, że duża większość z Was jeździ zimą na węższych oponach i czy to naprawdę zdaje egzamin? wydawało mi się, że przyczepność jest lepsza w 195-tkach niż 185-tkach, wybieram na zime, między 195/65 r15;195/60r15 czy raczej 185/65r15-tych ostatnich jest najwięcej,może ktoś testował te rozmiary? Dzięki za podpowiedzi!
kalonek
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Ja jestem takim ewenementem który jeździ w zimie na szerszych oponach niż w lecie.
Lato 195/55/16
Zima 205/55/16
Kiedyś było takie przeświadczenie że zimą powinno się jeździć na węższych oponach, bo jest większy nacisk jednostkowy na powierzchnię, dzięki czemu opona lepiej wgryza się w nawierzchnię. To wszystko prawda, ale sprawdza się to tylko w kopnym śniegu. A szczerze mówiąc to zimą jazda w kopnym śniegu to niewielki procent przebiegu. Najczęściej mamy do czynienia z błotem pośniegowym lub z suchym zmarzniętym asfaltem (przynajmniej ja tak mam).
Ja na Twoim miejscu poszedł bym w 195.
Lato 195/55/16
Zima 205/55/16
Kiedyś było takie przeświadczenie że zimą powinno się jeździć na węższych oponach, bo jest większy nacisk jednostkowy na powierzchnię, dzięki czemu opona lepiej wgryza się w nawierzchnię. To wszystko prawda, ale sprawdza się to tylko w kopnym śniegu. A szczerze mówiąc to zimą jazda w kopnym śniegu to niewielki procent przebiegu. Najczęściej mamy do czynienia z błotem pośniegowym lub z suchym zmarzniętym asfaltem (przynajmniej ja tak mam).
Ja na Twoim miejscu poszedł bym w 195.
- mireks
- klubowicz
- Przebieg: 159000
- Silnik: 2.0 Multijet
- Rocznik: 2012
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
- Kontakt:
Warto się zaopatrzyć w komplet felg stalowych 15" z jednego prostego powodu. Oponki 16" są droższe od 15-k. Do znudzenie będę powtarzać, że do Linei nie pasują felgi z Grande Punto. Mają inny rozstaw szpilek. Nie nadziej się więc na pozorną oszczędność przy zakupie np. przez Allegro.
Osobiście poleciłbym Ci opony zimowe Michelin Alpine A3. Cena może odrobinę wyższa (ok. 30-50 zł na sztuce względem średniej ceny innych opon), ale w kopnym lub ubitym śniegu opony świetnie dają sobie radę. Dobrze się na nich jeździ na suchym i mokrym asfalcie oraz w błocie pośniegowym. Czasem chyba dają zbyt dużą pewność w prowadzeniu samochodu
Osobiście poleciłbym Ci opony zimowe Michelin Alpine A3. Cena może odrobinę wyższa (ok. 30-50 zł na sztuce względem średniej ceny innych opon), ale w kopnym lub ubitym śniegu opony świetnie dają sobie radę. Dobrze się na nich jeździ na suchym i mokrym asfalcie oraz w błocie pośniegowym. Czasem chyba dają zbyt dużą pewność w prowadzeniu samochodu

Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 22:29 przez mireks, łącznie zmieniany 1 raz.
- cichy
- klubowicz
- Przebieg: 217000
- Silnik: 2.0 110KM HDi
- Podziękował: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
nie do końca, w sobotę jak kupowałem w ASO trąbkę to Linei to troszkę pogadałem ze sprzedawcą i o dziwo co do rozstawu otworów do szpilek to mówił że są takie same natomiast do Linki felg mają jakieś wypełnienie przez co nie pasują do tych obu aut ale na pocieszenie powiedział mi ze do Linei są tańsze bo poniżej 200 zł a do punto droższe i mówił ze nie wie czemu tak się dzieje jeżeli chodzi o ceny.mireks pisze:do Linei nie pasują felgi z Grande Punto. Maja inny rozstaw szpilek.
Sympatyk forum :-)
- cichy
- klubowicz
- Przebieg: 217000
- Silnik: 2.0 110KM HDi
- Podziękował: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
Sam byłem zdziwiony bo pamiętam jak jeden z naszych kolegów zwracał alumy od Punto, natomiast to co napisałem to są słowa sprzedawcy.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 22:41 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
Sympatyk forum :-)
- mireks
- klubowicz
- Kontakt:
a jednak rozstaw szpilek jest inny i lepiej się o tym nie przekonać np. przy zakupie na odległość, bo kłopotów z odesłaniem co niemiara. Myślę, że sprzedawca się mylił ponieważ nie wiedział o różnicach!pawe1_c pisze:Sam byłem zdziwiony po pamiętam jak jeden z naszych kolegów zwracał alumy od Punto, natomiast to co napisałem to są słowa sprzedawcy.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
pawe1_c, to napisz gdzie ten sprzedawca urzęduje, to będziemy go omijać, bo chyba sam nie wie, co sprzedaje
Tak jak pisałeś: już się jeden z naszych kolegów przejechał "na żywo", ale te informacje również są ogólnie dostępne: Linka ma rozstaw śrub 4x98, starsze Punta mają również 4x98, ale niestety w GP jakaś mądra głowa stwierdziła, że tam będzie 4x100 (o ile dobrze pamiętam) 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- mireks
- klubowicz
- Kontakt:
Na oponeo.com (przykład a nie reklama serwisukrakus02 pisze:również mam bardzo dobre zdanie o tych oponkach, bardzo dobre wrażenia z jazd. Niestety ceny tych oponek są dosyć wysokie...mireks pisze:Osobiście poleciłbym Ci opony zimowe Michelin Alpine A3

W stosunku do wersji ekonomicznej Alpine A3 jest raczej droga, ale w stosunku do średniaków - kwestia zaplanowania budżetu, tym bardziej że oponki posłużą minimum 4 a może nawet więcej sezonów, bo są mniej ścieralne niż inne

Na oryginalnych letnich Turanzach nakręciłem już 60 tysięcy km i kto wie czy jeszcze nie zrobię jednego sezonu, bo do znaczników kontrolnych brakuje im ok 2 mm. Więc zakup odrobinkę droższych opon ma jednak seans...