[T-jet] Dziwne odgłosy podczas jazdy
-
- Nowy
- Przebieg: 13000
- Silnik: 1.4 T-Jet
- Rocznik: 2008
Witam !!!!
Nawiązując do tematu odgłosów....
Wczoraj jadąc trasą - wyprzedzając inne pojazdy (a było ich niewiele z uwagi na ruch) nagle pojawił się w Lince przy wysokich obrotach (25-tyś i więcej ) szum , syk słyszalny od strony kierowcy (jak mi się wydaje- z otworu wentylacyjnego). Jakby jakiś przewód się rozszczelnił z powietrzem.
Wolne obroty- nic, tylko przy obciążeniu. I to jest najgorsze, bo nie da rady sprawdzić na postoju .....!!!!!
Przewód od turbinki-cacy, gaźnik, czy katalizator -cacy(niezapchany), a jednak przy jeździe na wyższych obrotach, na każdym biegu syczenie narastające wraz z większym naciskiem na pedał gazu.
Jutro mam to sprawdzić u "mechaniora", który wstępnie określił to jako problem "z rozszczelnieniem ukł. doładowania itp., może jakiś dolot powietrza"
.
Ciekawe ile skasuje za to???
Mają Panowie jakieś sugestie?
Nawiązując do tematu odgłosów....
Wczoraj jadąc trasą - wyprzedzając inne pojazdy (a było ich niewiele z uwagi na ruch) nagle pojawił się w Lince przy wysokich obrotach (25-tyś i więcej ) szum , syk słyszalny od strony kierowcy (jak mi się wydaje- z otworu wentylacyjnego). Jakby jakiś przewód się rozszczelnił z powietrzem.
Wolne obroty- nic, tylko przy obciążeniu. I to jest najgorsze, bo nie da rady sprawdzić na postoju .....!!!!!
Przewód od turbinki-cacy, gaźnik, czy katalizator -cacy(niezapchany), a jednak przy jeździe na wyższych obrotach, na każdym biegu syczenie narastające wraz z większym naciskiem na pedał gazu.
Jutro mam to sprawdzić u "mechaniora", który wstępnie określił to jako problem "z rozszczelnieniem ukł. doładowania itp., może jakiś dolot powietrza"
.
Ciekawe ile skasuje za to???
Mają Panowie jakieś sugestie?
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Pewnie gdzieś puszcza na wężu. Powyżej od 2500obr ciśnienie w dolocie jest największe, potem spada. Patrzyłeś na wskaźnik ciśnienia, czy podczas mocnego przyspieszania wypełniają się wszystkie kreski? Podejrzewam że właśnie nieszczelność dolotu jest przyczyną wyskakiwania błędu, o którym piszesz i innym temacie.
- Bernardito
- klubowicz
- Przebieg: 102000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
-
- Nowy
- Przebieg: 13000
- Silnik: 1.4 T-Jet
Hmmm.....
Co do obrotów - to turbinkę się katowało, aby sprawdzić.
Dziś mechanior mi naprawił - tzn. wymienił 2-wie obejmy, jedną na odmie i gdzieś drugą(nie gadałem z nim osobiście).
I podobno cacy-- sprawdzę jutro...
Aha, jadąc do domu znów ukazała się ta kontrolka silnika - już do tego nie mam siły !!!
Chyba dam sobie z nią spokój i niech się pali......
Pozdrawiam
Co do obrotów - to turbinkę się katowało, aby sprawdzić.
Dziś mechanior mi naprawił - tzn. wymienił 2-wie obejmy, jedną na odmie i gdzieś drugą(nie gadałem z nim osobiście).
I podobno cacy-- sprawdzę jutro...
Aha, jadąc do domu znów ukazała się ta kontrolka silnika - już do tego nie mam siły !!!
Chyba dam sobie z nią spokój i niech się pali......
Pozdrawiam
- Bernardito
- klubowicz
- Przebieg: 102000
- Silnik: 1.4 8V
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Messonline
- klubowicz
- Przebieg: 197000
- Silnik: 1,3 16v MJ 90KM
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
rafcio082 pisze:O właśnie tak to u mnie wyglądasebastianc78 pisze:U mnie chyba też coś takiego jest, słyszalne przy niskich obrotach na pierwszym i drugim biegu, przy przyspieszaniu, powyżej 2 tyś faktycznie zanika, czyzby kolejna masowa usterkamama dość
Z tego co przeczytałem wynika, że mam tą samą przypadłość w mojej Lince co Wy. Opisywałem to w temacie "Półoś prawa do Linki 1,3d". W Aso po tygodniowym pobycie auta w serwisie (po gwarancji) stwierdzili że konieczna jest wymiana prawej półosi (55209968), opaski i jeszcez jednej części (46541344). Musze przyznać, że to rzężenie na niskich biegach przy przyśpieszaniu jest dobijające. Zdążyłem wymienić łozyska w kołach bo jęczały a teraz to. Serwis stwierdził, że to napewno to ale na naprawę sie nie zdecydowałem w Aso bo cena boli - ze wszystkim prawie 1200 pln. Powiedzieli też, że jeździć można tylko będzie taki dźwięk.
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Re: [T-jet] Dziwne odgłosy podczas jazdy
W moim (niesamowicie udanym) samochodzie, cyka coś w okolicach prawego przedniego koła. Dzieje się tak tylko podczas przyspieszania i tylko na 2 biegu. No może czasem coś usłyszę na 3ce. Skręcenie kierownicą nie ma znaczenia, siła przyspieszania też, wszystkie wbite w oponę kamienie usunąłem. Wibracji brak.
Ktoś ma jakieś przypuszczenia
Ktoś ma jakieś przypuszczenia
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
ehhh. ten samochód jest tak nie przewidywalny jak antek macierewicz.
nie mam pojęcia - przegub, półoś, skrzyni raczej z prawej strony nie byłoby chyba słychać.
nie mam pojęcia - przegub, półoś, skrzyni raczej z prawej strony nie byłoby chyba słychać.
- karollino
- klubowicz
- Przebieg: 225000
- Silnik: 1,4 77KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 110 razy
- Otrzymał podziękowań: 98 razy
Kuzyn - zielonego pojęcia nie mam, ale u mnie (8V) ostatnio przy przyspieszaniu słychać było z tamtej okolicy jakby trzepotanie flagi. Przez chwilę miałem nawet wrażenie (tylko słuchowe) że złapałem kapcia.
Nie muszę dodawać, że następnego dnia trzepotanie zastąpiła cisza.
Nie muszę dodawać, że następnego dnia trzepotanie zastąpiła cisza.
Fiat Linea Dynamic:
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
+ DRL
+ subwoofer i maty w drzwiach
+ lusterko wsteczne autochrom z kamerą cofania
+ elektryczna regulacja lędźwi
+ regulacja wysokości fotela pasażera
+ podłokietnik z nawiewem
+ klimatronik
+ tempomat
-
- Moderator
- Podziękował: 453 razy
- Otrzymał podziękowań: 329 razy
U mnie to trzepotanie, to odgłos luźnego nadkola i jak odpowiednio zawieje wiatr, to tak słychać. Nie wiem jak już przymocować te nadkole, niech se fruwa jak się tak mu podoba, a wiercić dziur na wkręty nie będę.