felgi stalowe
- sebastianc78
- klubowicz
- Przebieg: 47800
- Silnik: 1.4 T-Jet+LPG
- Rocznik: 2008
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Rafcio
- Moderator
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Zrobiłem tak samosebastianc78 pisze:Przymierzałem się do zakupu drugiego kompletu felg, ale musiałbym kupić 16", stalowe ciężko dostać a cena jest zbliżona do alusów i doszedłem do wniosku że jeżdżę cały rok na oryginalnych alusach a jak się zniszczą za jakiś czas to wtedy kupie nowe i wyjdzie w zasadzie na jedno.

OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Wszystko fajnie, tylko jednak posiadanie dwóch kompletów kół jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem.
Opony przekładane co sezon jednak bardziej się niszczą, sama zmiana trwa długo i w wypadku kolejek u wulkanizatora nie jesteśmy w stanie przeprowadzić tej operacji sami, no i wydaje mi się że przechowywanie opon na felgach też jest dla nich zdrowsze.
Parę sezonów, i za to co zostawimy u wulkanizatora za przekładki, to spokojnie można sobie felgi sprawić.
Opony przekładane co sezon jednak bardziej się niszczą, sama zmiana trwa długo i w wypadku kolejek u wulkanizatora nie jesteśmy w stanie przeprowadzić tej operacji sami, no i wydaje mi się że przechowywanie opon na felgach też jest dla nich zdrowsze.
Parę sezonów, i za to co zostawimy u wulkanizatora za przekładki, to spokojnie można sobie felgi sprawić.
- sebastianc78
- klubowicz
Niby się szybciej niszczą ale zakładając że co około 5 lat trzeba zakupić nowe to wydaje mi się że aż tak szybko się nie zniszczą.Tomek pisze:Wszystko fajnie, tylko jednak posiadanie dwóch kompletów kół jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem.
To co zaoszczędzimy na wulkanizatorze i tak nie wystarczy na drugi komplet felg, chyba że przed założeniem nie będziemy wywarzać, co w moim przypadku nie wchodziło by w grę, a samo wyważenie bez przekładki przypuszczam że z 50 zł wychodzi, czyli oszczędzamy jakieś 50 zł.
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Skoro się bawimy w wyliczenia i przyjmujemy Twoje oszczędzone 50zł, to dwa razy do roku, pomnożone przez pięć lat daje 500zł.sebastianc78 pisze:Niby się szybciej niszczą ale zakładając że co około 5 lat trzeba zakupić nowe to wydaje mi się że aż tak szybko się nie zniszczą.
To co zaoszczędzimy na wulkanizatorze i tak nie wystarczy na drugi komplet felg, chyba że przed założeniem nie będziemy wywarzać, co w moim przypadku nie wchodziło by w grę, a samo wyważenie bez przekładki przypuszczam że z 50 zł wychodzi, czyli oszczędzamy jakieś 50 zł.
Ja za felgi 16" dałem na Allegro 530zł.
Koła zmieniam sobie zawsze sam, wtedy kiedy mi pasuje, a nie kiedy wulkanizator akurat ma chwilę czasu.
Wyważam koła co sezon, ale wtedy kiedy już wszyscy pozmieniają, i nie ma kolejek.
Ale przyznać muszę że znalezienie felg 16" w takiej cenie jest trudne, lecz jak widać na moim przykładzie możliwe.
Mnie trochę czasu zajęło zanim znalazłem interesującą ofertę, ale uważam że opłaciło się.
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- sebastianc78
- klubowicz
Ceny na allegro za używki są kosmiczne.Tomek pisze: Skoro się bawimy w wyliczenia i przyjmujemy Twoje oszczędzone 50zł, to dwa razy do roku, pomnożone przez pięć lat daje 500zł.
Ja za felgi 16" dałem na Allegro 530zł.
Koła zmieniam sobie zawsze sam, wtedy kiedy mi pasuje, a nie kiedy wulkanizator akurat ma chwilę czasu.
Wyważam koła co sezon, ale wtedy kiedy już wszyscy pozmieniają, i nie ma kolejek.
Ale przyznać muszę że znalezienie felg 16" w takiej cenie jest trudne, lecz jak widać na moim przykładzie możliwe.
Mnie trochę czasu zajęło zanim znalazłem interesującą ofertę, ale uważam że opłaciło się.
Pisząc brałem pod uwagę zakup nowych.
- Bernardito
- klubowicz
- Przebieg: 102000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 18 razy
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- bodzioc
- klubowicz
- Przebieg: 135000
- Silnik: 1.4 8V
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Na wiosnę 2010 byłem w serwisie ,na zimę sam przekładałem a kółka mam na stojaku pod pokrowcem nie wywarzam bo po co jeżeli nie ściągam z obręczy i opona nie ma kontaktu z podłożem.Bernardito pisze:bodzioc, sam przekładasz? a co z wyważeniem? Też mam dwa komplety stal na zimę i alu na lato, ale nie mam za bardzo gdzie trzymać stąd są w depozycie i za każdym razem są wyważane.
bodzioc
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
z każdym pzrejechanym kilometrem zciera się bieżnik a co za tym idzie siły działające na koła. co jakiś czas zalecane jest wywazanie bez względu czy zdejmujesz koła z obreczy czy nie i czy czujesz bicie na kiewrownicy czy nie. ja wyważam koła raz w rsezonie - jeden raz letnia, jeden raz zimowe. chyba ze przytrafi sie jakas niespodzianka.