Nie będzie tak źle. W ASO filtr paliwa kosztuje 350 zł. Jeszcze nie wymieniałem osobiście, ale się przymierzałem i rozglądałem się po sklepach i dopytałem mojego mechanika. W większości sklepów proponują jako zamiennik wkład filtrujący (tak im wskazują programy komputerowe do doboru filtrów). Jednak nie jest to prawdą. Wkłady do filtra nadają się do silników 1.3, ale montowanych do innych Fiatów, z inną turbosprężarką. W naszych silnikach musisz wymienić niestety cały filtr.mireks pisze:- wymianę filtra paliwa (mam diesla i tak chce producent), a będzie to bolesne dla kieszeni, ok. 400-500 zł,
(Moim konsultantem w tej sprawie jest mój znajomy mechanik pracujący w ASO od kilkunastu lat.)
Co do wymiany - to również nie ma z tym problemu jeśli chodzi o zapowietrzanie układu. Nie trzeba nawet wstępnie zalewać filtra paliwem. Po wymianie należy przekręcić kluczyk w stacyjce dwa, trzy razy bez zapalania i pompa sama odpowietrzy układ.
Jakieś trzy miesiące temu pytałem o te filtry w najbliższym ASO i mieli jeszcze 7 szt. które szef kazał im sprzedać bez prowizji w celu zmniejszenia wartości księgowej magazynu (o ile pamiętam były o około 90 zł tańsze niż normalnie - niezłe marże sobie liczą), więc może warto popytać, poszukać i wymienić samemu?