W Lublinie w ASO na ul. Prusa w PZM zaśpiewali mi cenę 250 zł, to jest zdzierstwo, wole dać 90 zł, myślę że plastykowa tez spełni swoje zadanieduskap pisze:A g...o prawda! W KAŻDYM ASO można kupić oryginalną osłonę metalową. Pierdzielą, że plastikowa bo jej na oczy jeszcze nie widzieli. Wystarczy podać nr katalogowy z EPERa i w każdym ASO na świecie dostaniecie oryginalną osłonę.Tomek pisze:Mam u siebie w aucie fabrycznie zamontowaną metalową osłonę.
Problem jest taki że nigdzie jej nie można dostać.
Dlatego uważam że nie ma co rzeźbić tylko kupić plastika który na pewno równie dobrze spełni swoje zadanie.
Za 200zł można kupić oryginał w ASO MOTOZBYT w Suwałkach/Ełku (na Allegro mają nick tanifiat).
Osłona pod silnik - 1.4 T-Jet 1.3MJ 1.6MJ
- cichy
- klubowicz
- Przebieg: 217000
- Silnik: 2.0 110KM HDi
- Podziękował: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
- aixen
- klubowicz
- Przebieg: 85555
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2007
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Mam plastikową... bez uwag do "działania".
Generalnie albo miasto, albo trasa (tak użytkuje auto) czyli... asfalt. Miała ochraniać głównie od wody i brudu.
To zadanie spełnia (jak na razie) doskonale. Zobaczymy co będzie zimą (sztywnienie tworzywa) i ewentualne muldy ze śniegu i lodu...

To zadanie spełnia (jak na razie) doskonale. Zobaczymy co będzie zimą (sztywnienie tworzywa) i ewentualne muldy ze śniegu i lodu...
Linea 1.4 8v & LPG r.2007 wersja Dynamic 85 KKm (Syn)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Moja plastikowa osłona przetrwała zimę w jednym kawałku, a kilka razy szurałem nią po śniegu. Przed zimą trzeba dobrze zabezpieczyć śruby którymi jest przykręcona, zwłaszcza te z przodu. Mnie pordzewiały i z odkręceniem miałem spory kłopot.aixen pisze:Zobaczymy co będzie zimą (sztywnienie tworzywa) i ewentualne muldy ze śniegu i lodu...
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
Z nierdzewki były by najlepsze, ale nie wiek skąd takie wziąć. Mnie załatwił kolega od znajomego mechanika. Niby kadmowane, czarne z atestem, a po zimie z przodu gdzie śruba przechodzi na wylot musiałem skrobać gwint drucianą szczotką, tak skorodował. Teraz jest tam kupka smaru, bo nic więcej nie potrafię wymyślić.alvaro pisze:ak zabezpieczyłeś śruby? A może kupić jakieś śruby z nierdzewki?
Śrub szukaj po hurtowniach, albo w sieci. M10x1,25 długość około 25-30mm
- alvaro
- klubowicz
- Przebieg: 205000
- Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Gdzie widziałeś taką osłonę? Możesz podać linka?
PS-dzisiaj zakładam osłonę plastikowa pod silnik :D Miejmy nadzieję że niczego nie popsuję ;)
ASO nie będzie się rzucać że zrobiłem to sam i to jeszcze osłona nieoryginalna?! Najwyżej odkręcę przed wizytą w serwisie ;)
[ Dodano: |25 Wrz 2010|, o 14:31 ]
4x10 i wszystko pasuje! Sugerowałem się tymi ósemkami z nakrętkami i muszę jeszcze raz jechac do sklepu... szkoda, bo wszystko już pozamykane i zacznę działać w poniedziałek :(
PS-dzisiaj zakładam osłonę plastikowa pod silnik :D Miejmy nadzieję że niczego nie popsuję ;)
ASO nie będzie się rzucać że zrobiłem to sam i to jeszcze osłona nieoryginalna?! Najwyżej odkręcę przed wizytą w serwisie ;)
[ Dodano: |25 Wrz 2010|, o 14:31 ]
Tak się zastanawiam po co te ósemki z nakrętkami?Jery pisze:Kupiłem plastikową, założyłem ją we własnym zakresie. Przed założeniem musisz się zaopatrzyć w 2 śruby drobnozwojowe 10 x 1,25 długości 25 mm oraz dwie śruby np. ósemki z nakrętkami
Pozdrawiam
4x10 i wszystko pasuje! Sugerowałem się tymi ósemkami z nakrętkami i muszę jeszcze raz jechac do sklepu... szkoda, bo wszystko już pozamykane i zacznę działać w poniedziałek :(
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
-
- klubowicz
- Przebieg: 113000
- Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Zadziwię Cię Coval. Wczoraj wymieniali mi kierownicę w ASO bo się pomarszczyła. Czekałem w poczekalni i Pan przyjechał nówką G.Punto (dzień wcześniej odbierał) z nową i ORYGINALNĄ osłoną pod silnik aby mu zamontowali. Pan w ASO powiedział, że nie wolno do jego G.Punto montować bo tylko diesle mogą ją mieć. Zdziwiony klient pyta ale dlaczego skoro mu oryginalną zamówili i przysłali. Pan w ASO powiedział, że nie może jej stosować bo miska olejowa będzie zakryta i olej będzie się przegrzewał i że diesle mają specjalne miski z radiatorami i tak poprowadzone kanały powietrza aby chłodziło miskę. Dodał też, że jak zamontuje na własną rękę i coś padnie to mu gwarancję unieważnią bo jego benzyna 1,4 nie może mieć osłony pod silnikiem.Coval pisze:A o co mają się rzucać, nie dokonałeś żadnej przeróbki która ma negatywny wpływ na podzespoły samochodu. Wręcz przeciwnie, powinni Cię jeszcze za to pochwalić.alvaro pisze:ASO nie będzie się rzucać że zrobiłem to sam i to jeszcze osłona nieoryginalna?! Najwyżej odkręcę przed wizytą w serwisie ;)
Właściciel G.Punto pyta to czemu mu ją sprzedali w Częściach zamiennych (mało tego przysłali całość wraz z bocznymi, które jego auto fabrycznie miało zamontowne) i dlaczego olej ma się przegrzać skoro silnik cieczą chłodzony.
Myślałem, że padnę jak to słuchałem i podszedłem do gościa i mówię czy można prosić na słówko. Powiedziałem mu aby nie słuchał tych pierdół i niech zamontuje bo wujek w G.P. też ma i mu w serwisie sami założyli w gratisie i, że ja też mam i wiele osób też ma i dzięki temu silnik się tak nie syfi, alternator dłużej pożyje a poza tym (tutaj chwyciłem jego osłonę) Pana osłona ma otwory, którymi wlatuje powietrze chłodzące miskę...
Żenada w tych ASO!!