Ta rdza którą widać na zdjęciu jest widoczna po wykręceniu odboju gumowego, a na następnym zdjęciu widać takie krosty przy uchwycie zatrzasku maski- nie wiem czy to coś to takie krosty na metalu i są pomalowane czy pod tym kryje się rdza
Rdza na masce
- Rafcio
- Moderator

- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Rdza na masce
Koledzy mam do Was prośbę sprawdźcie u siebie czy macie coś takiego u siebie na masce od wewnątrz.
Ta rdza którą widać na zdjęciu jest widoczna po wykręceniu odboju gumowego, a na następnym zdjęciu widać takie krosty przy uchwycie zatrzasku maski- nie wiem czy to coś to takie krosty na metalu i są pomalowane czy pod tym kryje się rdza
. Sprawdźcie jak u Was to wygląda
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz

- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowań: 376 razy
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz

- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz

Poczytaj książkę gwarancyjną to zobaczysz co to za gwarancja. Element zardzewiały podlega wymianie dopiero gdy rdza przejdzie przez blachę na wylot, a jak zrobi się na lakierze odprysk od kamienia, czy soli i zacznie w tym miejscu korodować to gwarancja tego nie obejmuje. Nie pamiętam czy pisze coś o ruchomych częściach. Tak czy siak, jak kupisz auto i postawisz je w garażu na 8 lat, to masz 8 lat gwarancji na perforacje.
-
duskap
- klubowicz

- Przebieg: 113000
- Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Od roku chyba 2006 na wszystkie Fiaty gwarancja obowiązuje nawet na elementy ruchome.
Gdy masz odprysk na elemencie to gwarancja nadal będzie obowiązywać jeśli natychmiast uszkodzenie zostanie naprawione przez ASO i zaznaczone w książce gwarancyjnej na przeglądzie. Oczywiście samemu też można zrobić zaprawkę. Ważne aby na przeglądzie okresowym w ASO wbili, że zrobili też przegląd blacharsko-lakierniczy. Niestety rzadko o tym pamiętają a bez tego gwarancja na blachy i lakier może być nieważna.
Gdy masz odprysk na elemencie to gwarancja nadal będzie obowiązywać jeśli natychmiast uszkodzenie zostanie naprawione przez ASO i zaznaczone w książce gwarancyjnej na przeglądzie. Oczywiście samemu też można zrobić zaprawkę. Ważne aby na przeglądzie okresowym w ASO wbili, że zrobili też przegląd blacharsko-lakierniczy. Niestety rzadko o tym pamiętają a bez tego gwarancja na blachy i lakier może być nieważna.
- Tomek
- Moderator

- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 306 razy
Gdy wcześniej serwisowałem Pandziocha to przegląd blacharsko-lakierniczy wbijali mi w książkę gwarancyjną co drugi przegląd techniczny.duskap pisze:Ważne aby na przeglądzie okresowym w ASO wbili, że zrobili też przegląd blacharsko-lakierniczy. Niestety rzadko o tym pamiętają a bez tego gwarancja na blachy i lakier może być nieważna.
Pytałem czemu tak robią i miły pan z serwisu tłumaczył mi że w książce gwarancyjnej jest tylko cztery kratki z przeglądem blacharsko-lakierniczym, i dlatego wpisują co drugi raz. I jeszcze że dla nich wykonanie przeglądu technicznego jest równoznaczne z wykonaniem przeglądu blacharsko-lakierniczego, i nie mam się czym martwić.
W książce gwarancyjnej Linei mam już sześć kratek na blacharsko-lakierniczy no i interwały przeglądów są dłuższe.