Wymiana zacisku hamulcowego

Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 205000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Podziękował: 52 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Wymiana zacisku hamulcowego

Post autor: alvaro »

Witajcie :luzak
Dzisiaj podczas wymiany kół na letnie zauważyłem że przedarła się gumka na tłoczku w zacisku. Z uwagi na to że nie chce mi się go regenerować, a nowy kosztuje 80 zł chciałbym go wymienić, bo prowadnicami też chodzą tak sobie. Powiedzcie mi jak to zrobić i na co zwrócić uwagę podczas wymiany? Zastanawiam się czy przewody hamulcowe się jakoś blokuje żeby płyn nie ciekł, czy przez te parę sekund normalnie odkręcić stary i od razu zakręcić nowy, a ubytek płynu będzie niewielki?
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 371 razy
Otrzymał podziękowań: 630 razy

Re: Wymiana zacisku hamulcowego

Post autor: smak56 »

Z tego co piszesz chcesz wymienić zacisk z uwagi na pękniętą gumę osłonową oraz prowadnice, gdyż chodzą tak sobie. Zacznę od końca. Prowadnice chodzą nie w zacisku tylko w jarzmie. W celu poprawy ich pracy można kupić komplet naprawczy (około 30 zł) i je wymienić. Zaciski faktycznie można kupić za 80 dych ale bez jarzma. Kompletu nie znalazłem (chyba, że używany). Wymiana zacisku zawsze kończy się odpowietrzeniem układu.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 222 razy
Otrzymał podziękowań: 376 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Możesz kupić korek przewodu hamulcowego wkręcany w końcówkę starego.
Przewód miękki swobodnie obraca się przy sztywnym, bo tam jest nakrętka ruchoma na przewodzie. I to będzie misja, odkręcić od sztywnego żeby się nie ukręcił po tylu latach. Pełnoletnie przewodu gumowe wypadałoby wymienić. Jeśli zaryzykujesz nie ruszanie przewodu gumowego, może być poskręcany, choć jest pewna szansa że wkręci się podobnie w zacisk.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 270000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Podziękował: 379 razy
Otrzymał podziękowań: 173 razy

Post autor: zibi186 »

Cześć. W sumie nie opisałem tego jeszcze , ale jestem po wymianie zacisku z tyłu . W starym tłoczek już się bardzo ciężko wkręcał . Na ali kupiłem zaciski do przewodów - robią robotę 👍 oraz zestaw zaworu jednostronnego z wężykami - do odpowietrznika . Do tego wszystkiego jeszcze korek od płynu hamulcowego na szrocie i jeden wentyl do kół. Z korka i wentyla zrobiłem pokrywkę na zbiornik płynu hamulcowego . Dołożona do zestawu pompka do kół z manometrem i to wszystko ,co jest potrzebne do sprawnej wymiany zacisku i skutecznego odpowietrzenia , względnie wymiany płynu hamulcowego . Chyba jednak już gdzieś o tym pisałem ...🤔 Pozdrawiam 🤗

P.S .
Jednak pisałem : 10.03.2026 w temacie " co dzisiaj zrobiłem ..... " 😅 Są też tam zdjęcia 👍
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz

A linka do tych zacisków można by prosić ?
Jak z tym odkręcaniem przewodu elastycznego działać, bo nie bardzo rozumiem co Kuzyn miał na myśli? Zestaw zaworu jednostronnego to chodzi o zawór zwrotny dobrze rozumiem?
A i jeszcze pytanie, taką gumka co jest na jednej z prowadniczek ona jaką funkcję spełnia, bo podczas wkładania prowadniczki do otworu trochę mi się jej oderwało bo jest jakby za szeroka (może napuchła), a bez niej prowadniczki spoko chodzi.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

alvaro pisze: 06 maja 2026, 23:53 A i jeszcze pytanie, taką gumka co jest na jednej z prowadniczek ona jaką funkcję spełnia, bo podczas wkładania prowadniczki do otworu trochę mi się jej oderwało bo jest jakby za szeroka (może napuchła), a bez niej prowadniczki spoko chodzi.
Taka gumka osłania trzpień prowadnicy przed wodą, piaskiem i innymi zanieczyszczeniami. Skutek pęknięcia to wypłukanie smaru, rdza a tym samym blokada hamulca.
Taką samą funkcję spełnia osłona przegubu.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz

smak56 pisze: 07 maja 2026, 10:47
alvaro pisze: 06 maja 2026, 23:53 A i jeszcze pytanie, taką gumka co jest na jednej z prowadniczek ona jaką funkcję spełnia, bo podczas wkładania prowadniczki do otworu trochę mi się jej oderwało bo jest jakby za szeroka (może napuchła), a bez niej prowadniczki spoko chodzi.
Taka gumka osłania trzpień prowadnicy przed wodą, piaskiem i innymi zanieczyszczeniami. Skutek pęknięcia to wypłukanie smaru, rdza a tym samym blokada hamulca.
Taką samą funkcję spełnia osłona przegubu.
Chodzi mi o tą gumkę na trzpieniu, bo są dwa trzpienie i w jednym jest takie zwężenie w którym siedzi ta gumka. Ona jest potrzebna?
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz

Ta gumka to podobno element mający zapobiegać drganiom , piskom itd, itp . Montuje się ją od strony atakującej , czyli patrzysz jak się koło obraca i pierwsza prowadnica na którą trafia , to ta z gumką. Przewód elastyczny - proponuję już parę dni wcześniej psikac na niego jakimś dobrym penetratorem . To samo tyczy się odpowietrznika w " nowym " zacisku . Oczywiście przed odkręcaniem przewodu zakładasz zacisk na węża elastycznego . Link jak znajdę to Ci wkleję . Tak , zawór zwrotny - aby płyn z powietrzem nie cofał Ci się do układu podczas odpowietrzania . Dzięki temu można sobie zrobić skuteczne odpowietrzanie / wymianę płynu w pojedynkę 👍 jeszcze co do tej gumki - jeśli dobrze pamiętam , jest ona do zdobycia . Popytaj w sklepach z częściami do fiata 👍 Pozdrawiam 🤗
P.S.
Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
Zestaw narzędzi do zaciskania węży samochodowych, 2 sztuki, zaciski do rur, zaciski do przewodów hamulcowych, zaciski do węży podciśnieniowych, akcesoria do zaciskania węży samochodowych
https://a.aliexpress.com/_ExVQAry
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

Ja pisałem o tych gumkach widocznych między strzalkami (żółtą i czerwoną). Pod nimi znajdują się prowadnice zacisku
5 odkręcenie dwóch śrub - klucz 13.JPG
Zestawy naprawcze np.
snapshot__1778161640917.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz

zibi186 pisze: 07 maja 2026, 14:03 Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
Zestaw narzędzi do zaciskania węży samochodowych, 2 sztuki, zaciski do rur, zaciski do przewodów hamulcowych, zaciski do węży podciśnieniowych, akcesoria do zaciskania węży samochodowych
https://a.aliexpress.com/_ExVQAry
Dzięki piękne, w sumie się zastanawiam czy one są w ogóle konieczne jak odkrecęjeden zacisk i od razu zakręcę drugi 🤔
Gdzieś tu był jeszcze manuał jak odpowietrzyć układ hamulcowy... Chyba to się robiło tak że ktoś siedział i wciskał hamulec i trzymał go wciśnięty, ja w tym momencie odkręcam odpowietrznik i zlewamy płyn. Następnie zakręcamy odpowietrznik a on puszczał pedał i wciskał i trzymał znowu ja otwierałem i zamykałem odpowietrznik. Tak w kółko aż nie będą lecieć bąbelki powietrza.
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz

No właśnie 😅 Z takim zestawem zrobisz to sam bez obawy że zapowietrzysz np pompę ABS , a wtedy myślę że byłoby gorzej . W pompce robisz ciśnienie ok 1.5 bara , dopiero wtedy odkrecasz zacisk na elastycznym wężu przy kole . Kiedy ciśnienie spadnie , pompujesz pompką znowu. Prócz pilnowania czy jest stan w zbiorniczku i obserwowania czy przy kole stary płyn już szedł nie masz więcej nic do roboty aż do końca . Po wymianie zakrecasz odpowietrznik przy kole . Uzupełniasz stan w zbiorniczku - jeśli trzeba i to wszystko 😅 . Z własnego doświadczenia powiem Ci , że warto to mieć , bez stresu że coś pójdzie nie tak i układ się zapowietrzy. Ale oczywiście każdy robi jak uważa . Pozdrawiam 🤗
P.S.
Jeśli jesteś gdzieś w miarę blisko , to mogę użyczyć Ci tego zestawu . Tu nie ma co się zużyć , więc ... 👍😅
Alvaro , sprawdziłem - masz do mnie jakieś 7 km 😂
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz

zibi186 pisze: 08 maja 2026, 18:11 Alvaro , sprawdziłem - masz do mnie jakieś 7 km 😂
Ano kojarzę coś że Ty jesteś z Woli 🙂
Niestety ja już się przeprowadziłem do wioski za Libiążem, a w opisie nie zmieniłem 😜
Ale takie coś chyba kiedyś kupiłem a nawet nie wiem jak używać hehe
https://allegro.pl/oferta/yato-prozniow ... 5d38da20e5#
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz

Link się niestety nie otwiera ...
Ale jeśli masz układ do robienia ciśnienia w zbiorniku , to i tak zacisk na węża i zawór zwrotny do kompletu by się przydały ....
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz

A podpowiedzcie idzie wymienić sam sworzeń w Linei? Bo nie ma tam śrub tylko chyba nity... ktoś próbował?
Jaki sworzeń zamówić ewentualnie?
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

alvaro pisze: 12 cze 2026, 16:10 A podpowiedzcie idzie wymienić sam sworzeń w Linei? Bo nie ma tam śrub tylko chyba nity... ktoś próbował?
Jaki sworzeń zamówić ewentualnie?
Tak, można wymienić. Osobiście to robiłem. Opisałem na forum. Jak znajdę to podrzucę link. viewtopic.php?p=96241#p96241
Do tego zdjęcie wahacza po wymianie sworznia
6 (2).JPG
Sworzeń Lemforder.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *
Obrazek
ODPOWIEDZ