niedomykające się drzw lewe tylne

quantum
Nowy
Nowy
Przebieg: 68000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008

niedomykające się drzw lewe tylne

Post autor: quantum »

Witam
Mam taki objaw ze zauważyłem niedomykające się drzwi (czuje jakby te drzwi nie były domknięte ) czujnik nic nie wskazują tylko te drzwi lekko odskakują i nie mogą się całkowicie domknąć .ćo może być tego przyczyną .Czy to już starość ? .Trochę się boję ruszać rygla drzwi bo jak odkręcę i zacznę przestawić to mogę nie domknąć .ćzy też problemem może cały zamek ?
Pablo
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy

Re: niedomykające się drzw lewe tylne

Post autor: Motorek4612 »

A próbowałeś w mechanizm /rygiel zamka zastosować jaką kolwiek chemię typu wd-40, wazelina w sprayu itp itd??? Ujemne temp robią swoje i takie cuda się zdarzają. Jeśli masz możliwość to spróbuj delikatnie podgrzać okolice zamka opalarka/suszarką do włosów małżonki i zobaczyć co się zadzieje.
quantum
Nowy
Nowy

quantum pisze: 16 lut 2026, 11:59 Witam
Mam taki objaw ze zauważyłem niedomykające się drzwi (czuje jakby te drzwi nie były domknięte ) czujnik nic nie wskazują tylko te drzwi lekko odskakują i nie mogą się całkowicie domknąć .ćo może być tego przyczyną .Czy to już starość ? .Trochę się boję ruszać rygla drzwi bo jak odkręcę i zacznę przestawić to mogę nie domknąć .ćzy też problemem może cały zamek ?
Psikałem chyba wszystkim co można
Pablo
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Podziękował: 350 razy
Otrzymał podziękowań: 191 razy

Post autor: leszek1234 »

No a jak zatrzaskujesz ten rygiel ręcznie, np śrubokrętem tzn. przy otwartych drzwiach to zamyka się do końca ,(można porównać z drugimi drzwiami), jesli rygiel dobrze działa to coś trzyma po obwodzie, coś spuchło, jakieś ciało obce. Czy jak są zamknięte (a Ty masz wrażenie, że niedomknięte) to możesz je dopchnąć ręką, jest ruch, czy jest sztywny opór?
quantum
Nowy
Nowy

leszek1234 pisze: 16 lut 2026, 16:54 No a jak zatrzaskujesz ten rygiel ręcznie, np śrubokrętem tzn. przy otwartych drzwiach to zamyka się do końca ,(można porównać z drugimi drzwiami), jesli rygiel dobrze działa to coś trzyma po obwodzie, coś spuchło, jakieś ciało obce. Czy jak są zamknięte (a Ty masz wrażenie, że niedomknięte) to możesz je dopchnąć ręką, jest ruch, czy jest sztywny opór?
Wstyd się przyznać ale najprostsze rozwiązania są najlepsze .Niestety do głowy mi nie przyszło że rygiel może być niedokręcony .Sprawdzałem z drugiej strony a z tej właściwej to chyba uznałem że jest ok .Jakiegoś zaćmienia doznałem .Także przepraszam za własną głupotę
Pablo
ODPOWIEDZ