Duchy w aucie :)

Informacje ogólne
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 123456
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 350 razy
Otrzymał podziękowań: 980 razy
Kontakt:

Duchy w aucie :)

Post autor: mwas »

Ferajna, oferuję wam zagadkę :ink
Wczoraj, tj. 17.12.2025, chwilę przed godziną 22:00, jadąc z Gdyni drogą ekspresową (nowa Obwodnica Metropolitalna na odcinku Gdynia - Żukowo), trzy razy usłyszałem dźwięk - intensywnie "pukanie" :lacha Na żywo brzmiało to tak, jakby ktoś (duch :lacha) pukał mi w gródź pomiędzy bagażnikiem a kabiną lub w tylnej okolicy dachu - słychać to na nagraniu z rejestratora, które umieszczam poniżej. Owszem - pora późna, ciemno, być może nie zauważyłem czegoś na drodze, ale na nagraniu nie widać, aby cokolwiek leżało na drodze... dodatkowo, w momencie "pukania", nie jestem na etapie wyprzedzania żadnego pojazdu :pomysli Żona uważa, że dźwięk pochodził z zewnątrz auta, ale k... jego mać... wiem, co słyszałem :lacha I teraz tak: zapis nagrania poniżej :ink Momenty, o które mi chodzi, to czas na filmie:
około 4:22
około 4:26
około 4:37

Potem - cisza (oprócz dźwięku pędu wiatru i muzyki z radia :ink). Po jeździe, oględziny auta - brak jakichkolwiek śladów :pomysli Do tej pory auto jeździ i "duch" się wyprowadził :lacha - sytuacja się do tej pory nie powtórzyła :pomysli

Film do analizy:

Prośba do Was: jakieś pomysły ? Co to mogło być ? Bo jak nic nie znajdziemy, to chyba zaprowadzę auto najpierw na święcenie do księdza a potem do egzorcysty... :lacha
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 370 razy
Otrzymał podziękowań: 628 razy

Re: Duchy w aucie :)

Post autor: smak56 »

W 4:10 - 4:11 min. najechałeś na zmianę nawierzchni jezdni. W tym momencie nastąpił jeden taki stuk jak te późniejsze. Przed samym pukaniem 4:21 najechałeś króciutko lewym kołem na linię przerywaną. Moim zdaniem musiałeś jednak coś ze sobą zabrać. Sprawdź dokładnie opony.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 270000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Podziękował: 372 razy
Otrzymał podziękowań: 172 razy

Post autor: zibi186 »

Maćku , czy masz osłonę pod silnikiem ? Jeśli tak , to może sprawdź, czy jest na pewno dobrze przymocowana . Bo być może gdzieś jest jakiś luz na mocowaniu i przy konkretnym kierunku wiatru dochodzi do wibracji , coś wpada w rezonans ... 🤔 Pozdrawiam 😅
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 220 razy
Otrzymał podziękowań: 376 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Spal od razu, nie zastanawiaj się :)