Nieprawidłowe wskazania obrotomierza

Awatar użytkownika
erbis
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 25000
Silnik: 1,4
Rocznik: 2009
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Nieprawidłowe wskazania obrotomierza

Post autor: erbis »

Witam pięknie 👍
Od kilku dni mam problem z obrotomierzem.
A to szczegóły:
Kilka dni temu zauważyłem w czasie jazdy, że obrotomierz wskazuje niewłaściwe obroty. Wygląda to tak, że wskazówka w spoczynku wskazuje godzinę 6-tą. Po odpaleniu silnika i dodaniu gazu wskazówka ożywa i widać, że po zwiększeniu obrotów silnika podnosi się do góry, ale nie wskazuje poprawnie rzeczywistych obrotów. Gdy w czasie jazdy wrzucam luz, strzałka obrotomierza opada do zera. Po dodaniu gazu i zmianie biegu strzałka troszkę się wychyla i to wszystko.
Wszystkie pozostałe wskaźniki działają poprawnie, w tym prędkościomierz.
Auto od początku w moich rękach. Ma już 16 lat, kupione w salonie. Rzeczywisty przebieg na dzisiaj to 26,848 km.
Przeczytałem wszystkie wcześniejsze posty w tym temacie, stworzonym przez Kolegę Lysolo0o i nadal nie wiem jaka może być przyczyna awarii obrotomierza.
Może spece elektrycy coś podpowiedzą?
Na czym polega osiowanie PROXY?
Dodam, że przez ostatnie 16 lat cała deska rozdzielcza nie sprawiała mi żadnych problemów.
Pozdrawiam
Ryszard
ps. Zamieszczam kilka zdań ze strony w Internecie firmy, która zajmuje się naprawą obrotomierzy. cyt:"Co powoduje uszkodzenie obrotomierza/prędkościomierza w Fiat Linea?
Jesteśmy pewni, że jesteś ciekawy, co powoduje takie usterki w samochodzie.
Cóż, poniżej wymienimy sytuacje, które mogą prowadzić do nieprzyjemnych zdarzeń z tymi dwoma wskaźnikami deski rozdzielczej Fiat Linea:
• kabel łączący z problemami - jeśli masz do czynienia z uszkodzonym kablem łączącym między wskaźnikami a pojazdem, będziesz musiał zmierzyć się z tą nieprzyjemną sytuacją;
• zegary deski rozdzielczej Fiat Linea mają techniczne wady - te zegary mają w swojej strukturze pewne koła zębate, które odpowiadają za wskaźniki. Jeśli te koła zębate są niesprawne lub zużyte, wskaźniki nie działają poprawnie lub w ogóle, kierowca nie będąc już świadomy obrotów lub prędkości w Fiat Linea;
• obszary lutowania w strukturze zegarów deski rozdzielczej nie tworzą odpowiedniego połączenia.
Jeśli masz do czynienia z taką sytuacją na desce rozdzielczej cyfrowej, to usterka obrotomierza/prędkościomierza może być spowodowana wyświetlaczem lub banalnym bezpiecznikiem. Prawdopodobnie w takim przypadku cała deska rozdzielcza nie będzie działała, nie tylko wspomniane wskaźniki. Istnieją jednak wyjątki, w których cyfrowe wskaźniki nie rejestrują zmian, pomimo działającej deski rozdzielczej, wtedy warto udać się do salonu, problem może być związany z oprogramowaniem.
Dobrą wiadomością jest to, że z naszego doświadczenia sytuacje takie są rzadkie, ale dobrze jest wiedzieć, co robić, jeśli zdarzy się coś podobnego z Fiat Linea.
Mamy nadzieję, że nasze informacje będą dla Ciebie pomocne. Chociaż nie jest to sytuacja, która zdarza się często, poprawne funkcjonowanie obrotomierza lub prędkościomierza w twoim pojeździe nie jest pożądane dla żadnego kierowcy, wywołując poczucie niepewności, które z czasem może prowadzić do nieprzyjemnych sytuacji.
Dlatego też w takim przypadku warto skorzystać z usług specjalistów, którzy są najlepiej wyposażeni, aby Ci pomóc, a naprawa sama w sobie nie jest kosztowna i nie wymaga zbyt wiele czasu w warsztacie."

I jeszcze kilka informacji z Internetu (mogą być pomocne)

Który czujnik odpowiada za obrotomierz?
Obrotomierz bierze sygnał z alternatora. Konkretnie jest to hercomierz wyskalowany w obr/min.
Jak sprawdzić czy obrotomierz jest sprawny?
Masę z czujnika podłączasz pod sam obrotomierz(po to 2 pin masy) razem z sygnałem bo on ma patrzeć tylko na to co się zmienia w czujniku a nie sumować to ze spadkiem napięcia na rezystancji przewodów i masy auta.
Jak naprawić obrotomierz?
Ponowna kalibracja: Jeśli kalibracja obrotomierza jest wyłączona, postępuj zgodnie z instrukcjami w instrukcji obsługi, aby go ponownie skalibrować . Zazwyczaj obejmuje to dostosowanie ustawień lub przycisków na samym obrotomierzu. Sprawdź połączenia przewodów: Jeśli problemem jest okablowanie, sprawdź połączenia przewodów z tyłu obrotomierza samochodu.
Pozdrawiam, szczególnie autora tego tematu - Lysolo0o 😁👌
Wcześniej: Fiat 126p, Syrena Bosto, Fiat 132 p, Polonez 1,5, Opel Rekord 2,3 D, Fiat 125p, BMW E 30,
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 70 razy
Otrzymał podziękowań: 103 razy

Re: Nieprawidłowe wskazania obrotomierza

Post autor: Motorek4612 »

Masa?????
Awatar użytkownika
erbis
klubowicz
klubowicz

Może.
Sprawdzę jak będzie cieplej bo autko pod chmurką a ja jestem chory🤔
Wcześniej: Fiat 126p, Syrena Bosto, Fiat 132 p, Polonez 1,5, Opel Rekord 2,3 D, Fiat 125p, BMW E 30,
Awatar użytkownika
erbis
klubowicz
klubowicz

Dzisiaj w serwisie podpięty komputer nie pokazał żadnych błędów a elektryk stwierdził, że przyczyną jest opadnięcie wskazówki obrotomierza, a więc jest to usterka mechaniczna.
Mam pytanie do Kolegów - czy łatwo jest zdjąć "szybkę" osłaniającą zegary na desce (chodzi o dojście do wskazówki).
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie konstruktywne podpowiedzi.👍
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.🙌
Ryszard
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 70 razy
Otrzymał podziękowań: 103 razy

Post autor: Motorek4612 »

erbis pisze: 08 lip 2025, 10:31 ....................... komputer nie pokazał żadnych błędów a elektryk stwierdził, że przyczyną jest opadnięcie wskazówki obrotomierza, a więc jest to usterka mechaniczna.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie konstruktywne podpowiedzi.👍
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.🙌
Ryszard
Równie dobrze mogą być zimne luty na płytce zegarów, i też błędu nie pokaże. Najlepiej i najszybciej to zdemontować zegary i sprawdzić wszystko od podstaw, lub ewentualnie kupić drugi zestaw wymienić i kompem zmienić wskazania przebiegu na właściwe, czy tak się da kolega Mwas powinien wiedzieć.

Jak wyjać zegary masz tu:
viewtopic.php?t=2382

Spróbuj jeszcze jak obrotomierz zgłupieje walnąć pięścią w dechę od góry...
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Motorek4612 pisze: 08 lip 2025, 22:08 Równie dobrze mogą być zimne luty na płytce zegarów, i też błędu nie pokaże. Najlepiej i najszybciej to zdemontować zegary i sprawdzić wszystko od podstaw, lub ewentualnie kupić drugi zestaw wymienić i kompem zmienić wskazania przebiegu na właściwe, czy tak się da kolega Mwas powinien wiedzieć.

Jak wyjać zegary masz tu:
viewtopic.php?t=2382

Spróbuj jeszcze jak obrotomierz zgłupieje walnąć pięścią w dechę od góry...
Zimne luty jak najbardziej mogą być, ale to, co opisuje erbis rzeczywiście wpasowuje się w poluzowaną wskazówkę obrotomierza :ink Tak, czy inaczej metoda opisana przez Motorek4612 jest jak najbardziej słuszna - w podlinkowanym temacie jest sporo o demontażu zegarów oraz samego ich "rozbebeszenia", a jak już to zostanie zrobione, to wtedy weryfikacja - jeśli wskazówka obrotomierza jest luźna, to trzeba ją podkleić, natomiast jeśli trzyma się sztywno na ośce, to do weryfikacji cała elektronika płytki - tutaj innej możliwości nie ma :ink

Odnośnie wymiany licznika - tak, jak najbardziej da się, łącznie z "korektą" stanu przebiegu :lacha Tylko że:
1) Oficjalnymi metodami (czyli program Multuecuscan) można jedynie zweryfikować stan licznika "w górę", czyli zwiększyć przebieg - program blokuje możliwość zmniejszenia przebiegu, chociaż na "żywym organiźmie" nigdy tego jeszcze nie ćwiczyłem :ink
2) Jeśli MESem nie da się obniżyć ręcznie stanu przebiegu na zegarach, to są metody, żeby to zrobić, ale ja nie mam pojęcia jak... :oj Sorki, to nie moja branża i nigdy tego nie robiłem :ink
3) Jest jeszcze opcja "osiowania PROXI" - mówiąc w skrócie, jest to procedura, która ma za zadanie wprogramować w nasze auto nowe elementy/podzespoły i wywołuje się ją poprzez program Multiecuscan będąc podłączonym do auta komputerem poprzez odpowiedni interfejs (jest o tym sporo na forum :ink). Moim zdaniem, po wstawieniu zestawu zegarów (nawet z innego auta - używanych), po wykonaniu osiowania, wszystko powinno zacząć działać poprawnie, łącznie z tym, że na zegarach powinien pojawić się poprawny przebieg auta :ink Ale... to tylko moja teoria, ponieważ nie testowałem tego nigdy w realu :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
erbis
klubowicz
klubowicz

Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
Dodam, że po włączeniu zapłonu startują strzałki prędkościomierza i obrotomierza i ustawiają się prawidłowo. Po dodaniu gazu strzałka obrotomierza idzie w górę ale nie pokazuje właściwych obrotów gdyż jest przestawiona, stąd sugestia elektryka, że to usterka mechaniczna. Wystarczy przestawić wskazówkę we właściwe miejsce aby obrotomierz pokazywał właściwe obroty silnika.
Sprawdzę jeszcze sugestię Kolegi Motorek4612 - walnięcie w deskę z góry nad obrotomierzem.
Dziękuję Prezesowi za cenne uwagi.
Pozdrawiam
Ryszard
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Jeżeli masz dostęp do multiecuscana to jest tam funkcja sprawdzenia kontrolek. Jednym z elementów są zegary. Jeżeli jest dobrze, wskazówki od zera zamykają zakres i wracają do zera.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
erbis
klubowicz
klubowicz

Dziękuję, sprawdzę👌
ODPOWIEDZ