Mówisz , że amory masz w porządku . . . - już wymieniałeś czy fabryka ?michalexc pisze: 06 lis 2021, 18:18 Przygotowania do wymiany sprężyn przód trwają. Kupiłem Lesjofors i odboje z osłonami Monroe.Cały zestaw wyszedł 286 zł. Amortyzatory w porządku więc robię tylko to. Oryginały nadal drogie, a firmy krzak za 65 zł to strach kupować. Za radą z forum biorę szwedzki wariant
Może to tak zabrzmiało ,że czekam aż wyleje ale tył to zupełnie inna sprawa. Tył zaczął z dnia nadzień mocno pukać i tak wyszedł amortyzator oraz odboje. Oczywiście zawsze takie elementy wymieniam parami. Przód w zasadzie działa poprawnie. Odpadł kawałek zwoju sprężyny i zaczął pukać na postawie amortyzatora. Amortyzatory sprawdzone na SKP oraz przez mechanika ,który w serwisie robi tylko zawieszenia .Skoro jest OK to nie będę ruszał tych oryginalnych .Auto kupiłem jako zadbane i sam o nie też dbam. Sprężyny zrobię bo nie wiem jak to będzie w przyszłości skoro coś zaczęło się dziać.zibi186 pisze: 13 lis 2021, 22:09 Być może faktycznie Twoje są niezniszczalne , ale . . .Powiem Ci tak - ja też nie miałem wycieków z przednich amorów , na stacji diagnostycznej bez problemu przechodziły test sprawności . A jednak podczas szybszej jazdy koła podskakiwały , kierownica drżała . Podczas gwałtownego ruszania słychać bylo że zerwanie przyczepności opony nie było ciągłe , tylko " szarpane " . A najlepszym sprawdzianem był podjazd pod zaśnieżoną górę , gdzie pomimo nowych opon zimowych był problem . Koła nie trzymały się podłoża.Wymiana amorów i po wymienionych problemach zostało wspomnienie .Jeśli naprawdę masz je jeszcze sprawne pomimo tych lat , to gratuluję
Chcę tylko powiedzieć , że nie zawsze brak wycieku jest równoznaczny z tym , że amor jest naprawdę sprawny . Pozdrawiam
![]()
(Amortyzatory) - pewnie takie nie są, ale mam na aucie komplet oryginałów przy stanie 252 tys. km. Nic się nie dzieje, opony gładkie (nie ząbkują), Właśnie dzisiaj jechałem A2 z Poznania i jest
Nie, nie były. Na pierwszy montaż wkładano amortyzatory Cofap made in Poland (Krosno). Koncern Magneti Marelli.michalexc pisze: 16 lis 2021, 19:16 ....... Mają naklejkę made in Poland więc chyba były zmieniane.Słabo jak na 130kkm