Teoretycznie powinien zadziałać każdy kluczyk, który jest od Grande Punto, ale mówiąc "zadziałać" mam na myśli pilota, tj. przycisków w kluczyku. Z dorobieniem dodatkowego kluczyka jest generalnie problem, bo trzeba się zmierzyć z trzema zagadnieniami:
1) Dorobienie grotu, który będzie pasował do naszych zamków i stacyjki, bo inaczej nawet nie przekręcimy kluczyka w stacyjce

Nie mam tutaj pojęcia jak wygląda kwestia dostępności "czystych" grotów, które pasowałyby do oryginalnej obudowy. Nie mam też pojęcia jak jest w kwestii "wyrycia" w czystym grocie odpowiednich nacięć na wzór naszego, oryginalnego klucza, ale wydaje mi się, że punkty zajmujące się dorabianiem kluczy byłyby w stanie taką usługę wykonać

Wiem natomiast, że w naszych kluczykach można wyjąć sam grot. Nie widać tego na pierwszy rzut oka, nie jest to łatwe oraz sam tego nie ćwiczyłem, ale wiem, że się da

2) Zaprogramowanie nowego kluczyka w komputerze auta - immobiliser. Operacja jest teoretycznie do wykonania we własnym zakresie, trzeba tylko posiadać: laptopa z programem Multieciscan, interfejs do auta np. typu ELM327 oraz niezbędna jest karta kodowa (Fiat CODE), którą powinniśmy otrzymać z naszym autem. Piszę tutaj "teoretycznie" gdyż sam nigdy tego nie robiłem, a nie robiłem bo... po prostu się bałem

Trzeba mianowicie mieć z tyłu głowy, że jeśli cokolwiek pójdzie nie tak, to istnieje ryzyko unieruchomienia samochodu a wtedy tylko laweta i ASO. Wynika to z tego, że podczas programowania kluczy trzeba przejść całą procedurę, tj. trzeba zaprogramować od nowa wszystkie klucze, jakie posiadamy do auta. To nie jest tak, że tylko dopisujemy nowe kluczyki. Oczywiście podczas tej procedury aktualnie zaprogramowane klucze są kasowane, więc jeśli coś pójdzie nie tak, albo nie zadziała, to auto mamy uziemione, bo naszego dotychczasowego kluczyka komputer auta już nie pamięta

3) Zaprogramowanie nowego kluczyka w komputerze auta - immobiliser. Tutaj jest dokładnie tak, jak wyżej, tyle że tą procedurę mam przećwiczoną i ta działa

Ale trzeba również programować od nowa wszystkie posiadane piloty