Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
-
- klubowicz
- Przebieg: 173000
- Silnik: 1.4 V8+lpg
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 466 razy
- Otrzymał podziękowań: 123 razy
Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
Linka przeszla przeglad techniczny, do wymiany poduszka pod silnikiem, jest lekko oberwana. Tak bez zarzutu. Od ostatniego przegladu przejechane 10k
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
- Rafcio
- Moderator
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Odnośnie tematu o warstwie klejącej na plastiku airbaga, mam i ja w dynamiku. Klei się każdy włosek ze szmatki. Tak się dzieje od tej wiosny
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8V
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Ja mam dynamika i nic się nie klei wszystko jest tak jak w dniu zakupu może troszkę gdzie nigdzie rysy się pojawiły czy kolor lekko zmienił odcień. Może dlatego że w moim aucie nigdy nie używałem plaka tylko środków od koch chemie Refresh Cockpit Care,
tutaj może jest pies pogrzebany ?
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
tutaj może jest pies pogrzebany ?
- Rafcio
- Moderator
@Ksuchy, tak z Cieszyna. Do Skoczowa to rzut beretem
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

- Fiacik
- klubowicz
- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Plak czy inne podobne środki do konserwacji plastików nie powodują uszkodzeń.Natomiast za cxynmik szkodliwy uznał bym słońce ,którego działanie w połączeniu z tymi środkami konserwującymi powoduje znaczne szkody.
Ja w każdym z samochodów jakie miałem,a trudno mi już ich zliczyć stosowałem głównie plak lub mleczko o podobnym działaniu,ale też co jakiś czas prxemywałem plastiki mokrą szmatką z niewielką ilością szarego mydła i przez lata były jak nowe.
Oczywiście prawie zawsze przy intensywnym słońcu staram się zakładać od wewnątrz auta przysłonę na przednią szybę co chroni całą deskę i kierownicę.
Ja w każdym z samochodów jakie miałem,a trudno mi już ich zliczyć stosowałem głównie plak lub mleczko o podobnym działaniu,ale też co jakiś czas prxemywałem plastiki mokrą szmatką z niewielką ilością szarego mydła i przez lata były jak nowe.
Oczywiście prawie zawsze przy intensywnym słońcu staram się zakładać od wewnątrz auta przysłonę na przednią szybę co chroni całą deskę i kierownicę.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 

- ślimak
- Administrator
- Przebieg: 7000
- Silnik: 2.0 HYBRID
- Rocznik: 2022
- Podziękował: 553 razy
- Otrzymał podziękowań: 441 razy
- Kontakt:
Adam zgodzę się z Tobą w 100%. W dzisiejszej motoryzacja naprawdę trzeba uważać z chemia/kosmetyką samochodową. Szare mydło jak najbardziej, z tym że niestety przy zastosowaniu na skórze foteli możemy ja przesuszyć. Nawet głupie choinki zapachowe znane i lubiane Wunder... mogą narobić tyle szkody, że ho ho. Miałem taki problem w Renacie.Fiacik pisze:Plak czy inne podobne środki do konserwacji plastików nie powodują uszkodzeń.Natomiast za cxynmik szkodliwy uznał bym słońce ,którego działanie w połączeniu z tymi środkami konserwującymi powoduje znaczne szkody.
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
- Fiacik
- klubowicz
- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Sprawa skóry to zupełnie inny temat,a przerabiałem to w Roverze,w którym była jasnopopielata skóra gruba jak w amerykańskich autach.Tam aby ją utrzymywać w idealnym stanie to trzeba było raz na miesiąc ,,przelecieć" ją dobrej klasy mleczkiem,ale efekt był bo po 16 latach i 140.000km była jak nowa ( poprzedni właściciel też chyba dbał) - no i ten zapach po wejściu do auta.Zresztą sam wiesz ,ale nie zapominaj w upalne dni o przykryciu przynajmniej przednich foteli ( najlepiej białym materiałem).
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 

-
- klubowicz
- Przebieg: 245000
- Silnik: 1.6multijet
- Rocznik: 2009
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Dziś zrobiony przegląd wszystko dobrze tylko że przednia żarówka przeciwmgielna była przepalona .
- Rafcio
- Moderator
W środę wymienione amortyzatory z przodu (lewy po wciśnięciu tłoka nie wychodził z powrotem), osłony gumowe amorów , bałwanki i górne mocowanie amora z łożyskiem z lewej strony (prawe wymienione pół roku temu).
Przy okazji okazało się, że już prawie nie mam klocków z przodu więc wymiana (nic nie świeciło bo kabelek od klocków urwany) Eeeh
Przy okazji okazało się, że już prawie nie mam klocków z przodu więc wymiana (nic nie świeciło bo kabelek od klocków urwany) Eeeh
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8V
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
@Rafcio jakie miałeś obiady zużycia amortyzatorów? , też się zabieram za wymianę, chociaż 2 tyg temu robiłem przegląd Pan diagnosta powiedział że amory są dobre żeby ich nie wymieniać... Ale auto już nie jest takie sztywne i twarde że chyba je wymienię... Jakie dałeś amory ? Możesz napisać jakieś porównanie z oryginalnymi?
- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 359 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
Pozwól , że się wtrącęPhenix pisze: 18 lip 2020, 7:34 @Rafcio jakie miałeś obiady zużycia amortyzatorów? , też się zabieram za wymianę, chociaż 2 tyg temu robiłem przegląd Pan diagnosta powiedział że amory są dobre żeby ich nie wymieniać... Ale auto już nie jest takie sztywne i twarde że chyba je wymienię... Jakie dałeś amory ? Możesz napisać jakieś porównanie z oryginalnymi?

- marcin24
- klubowicz
- Przebieg: 175000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
i ja ze SkoczowaKsuchy pisze: 17 lip 2020, 14:31
Rafcio, jakbyś znał jeszcze innych posiadaczy Linei z naszych okolic to możnaby zrobic mały lokalny spot.
Pozdrawiam wszystkich
- martens24
- klubowicz
- Przebieg: 280000
- Silnik: 1.4 16v Turbo
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Wymieniony reduktor - Alaska oraz wtryskiwacze lpg, teraz mam barracudy założone. Stary widać po zdjęciu styrany już życiem. Komplet wytrzymał ok 170 tyś km. 
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
- Rafcio
- Moderator
Objawy były takie, że na większych nierównościachPhenix pisze: 18 lip 2020, 7:34 @Rafcio jakie miałeś obiady zużycia amortyzatorów? , też się zabieram za wymianę, chociaż 2 tyg temu robiłem przegląd Pan diagnosta powiedział że amory są dobre żeby ich nie wymieniać... Ale auto już nie jest takie sztywne i twarde że chyba je wymienię... Jakie dałeś amory ? Możesz napisać jakieś porównanie z oryginalnymi?
lewy amor dobijał i było łup
Na przeglądach, wszystko mieściło się w normie, a podczas wymiany tłok z lewego amora po wciśnięciu już nie wychodził, czyli sprężyna go tylko jeszcze wyciągała.
Kupiłem amory oryginalne za 300zł komplet z wysyłką z ASO. Były to stany magazynowe czyli trochę poleżały, ale nowe nie montowane w oryginalnych pudełkach.
https://allegro.pl/oferta/amortyzator-p ... e=facebook
Kupowałem z tej aukcji ale poza allegro i gość mi wysyłkę pobraniową zrobił gratis. Widzę że aukcji nie usunął to może ich ma więcej, spróbuj zadzwonić.
Różnica kolosalna czyli cisza w aucie
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna