Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Informacje ogólne
skory85
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 173000
Silnik: 1.4 V8+lpg
Rocznik: 2007
Podziękował: 466 razy
Otrzymał podziękowań: 123 razy

Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Post autor: skory85 »

Linka przeszla przeglad techniczny, do wymiany poduszka pod silnikiem, jest lekko oberwana. Tak bez zarzutu. Od ostatniego przegladu przejechane 10k
Fiat 125p, Polonez Atu, Fiat Palio, Fiat Cinquecento, Fiat Punto II no i Linijka i czarny pug 308 II sw
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

Odnośnie tematu o warstwie klejącej na plastiku airbaga, mam i ja w dynamiku. Klei się każdy włosek ze szmatki. Tak się dzieje od tej wiosny
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Phenix
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8V
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Phenix »

Ja mam dynamika i nic się nie klei wszystko jest tak jak w dniu zakupu może troszkę gdzie nigdzie rysy się pojawiły czy kolor lekko zmienił odcień. Może dlatego że w moim aucie nigdy nie używałem plaka tylko środków od koch chemie Refresh Cockpit Care,

tutaj może jest pies pogrzebany ?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

No nie koniecznie. Gdyż jak już wspomniałem, litrami lałem plaka na wszelkie plastikowe elementy w Linei i nic się nie dzieje :luzak
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator

@Ksuchy, tak z Cieszyna. Do Skoczowa to rzut beretem😉
OPEL ZAFIRA TOURER
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 11000
Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
Rocznik: 2024
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Fiacik »

Plak czy inne podobne środki do konserwacji plastików nie powodują uszkodzeń.Natomiast za cxynmik szkodliwy uznał bym słońce ,którego działanie w połączeniu z tymi środkami konserwującymi powoduje znaczne szkody.
Ja w każdym z samochodów jakie miałem,a trudno mi już ich zliczyć stosowałem głównie plak lub mleczko o podobnym działaniu,ale też co jakiś czas prxemywałem plastiki mokrą szmatką z niewielką ilością szarego mydła i przez lata były jak nowe.
Oczywiście prawie zawsze przy intensywnym słońcu staram się zakładać od wewnątrz auta przysłonę na przednią szybę co chroni całą deskę i kierownicę.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 441 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

Fiacik pisze:Plak czy inne podobne środki do konserwacji plastików nie powodują uszkodzeń.Natomiast za cxynmik szkodliwy uznał bym słońce ,którego działanie w połączeniu z tymi środkami konserwującymi powoduje znaczne szkody.
Ja w każdym z samochodów jakie miałem,a trudno mi już ich zliczyć stosowałem głównie plak lub mleczko o podobnym działaniu,ale też co jakiś czas prxemywałem plastiki mokrą szmatką z niewielką ilością szarego mydła i przez lata były jak nowe.
Oczywiście prawie zawsze przy intensywnym słońcu staram się zakładać od wewnątrz auta przysłonę na przednią szybę co chroni całą deskę i kierownicę.
Adam zgodzę się z Tobą w 100%. W dzisiejszej motoryzacja naprawdę trzeba uważać z chemia/kosmetyką samochodową. Szare mydło jak najbardziej, z tym że niestety przy zastosowaniu na skórze foteli możemy ja przesuszyć. Nawet głupie choinki zapachowe znane i lubiane Wunder... mogą narobić tyle szkody, że ho ho. Miałem taki problem w Renacie.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Toyota sie je..e !!
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 11000
Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
Rocznik: 2024
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Fiacik »

Sprawa skóry to zupełnie inny temat,a przerabiałem to w Roverze,w którym była jasnopopielata skóra gruba jak w amerykańskich autach.Tam aby ją utrzymywać w idealnym stanie to trzeba było raz na miesiąc ,,przelecieć" ją dobrej klasy mleczkiem,ale efekt był bo po 16 latach i 140.000km była jak nowa ( poprzedni właściciel też chyba dbał) - no i ten zapach po wejściu do auta.Zresztą sam wiesz ,ale nie zapominaj w upalne dni o przykryciu przynajmniej przednich foteli ( najlepiej białym materiałem).
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)
Jufi
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 245000
Silnik: 1.6multijet
Rocznik: 2009
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Jufi »

Dziś zrobiony przegląd wszystko dobrze tylko że przednia żarówka przeciwmgielna była przepalona .
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator

W środę wymienione amortyzatory z przodu (lewy po wciśnięciu tłoka nie wychodził z powrotem), osłony gumowe amorów , bałwanki i górne mocowanie amora z łożyskiem z lewej strony (prawe wymienione pół roku temu).
Przy okazji okazało się, że już prawie nie mam klocków z przodu więc wymiana (nic nie świeciło bo kabelek od klocków urwany) Eeeh
OPEL ZAFIRA TOURER
Phenix
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8V
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Post autor: Phenix »

@Rafcio jakie miałeś obiady zużycia amortyzatorów? , też się zabieram za wymianę, chociaż 2 tyg temu robiłem przegląd Pan diagnosta powiedział że amory są dobre żeby ich nie wymieniać... Ale auto już nie jest takie sztywne i twarde że chyba je wymienię... Jakie dałeś amory ? Możesz napisać jakieś porównanie z oryginalnymi?

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 195000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Podziękował: 359 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Post autor: zibi186 »

Phenix pisze: 18 lip 2020, 7:34 @Rafcio jakie miałeś obiady zużycia amortyzatorów? , też się zabieram za wymianę, chociaż 2 tyg temu robiłem przegląd Pan diagnosta powiedział że amory są dobre żeby ich nie wymieniać... Ale auto już nie jest takie sztywne i twarde że chyba je wymienię... Jakie dałeś amory ? Możesz napisać jakieś porównanie z oryginalnymi?

Pozwól , że się wtrącę :) wyrobione amory z przodu mogą dawać efekt podobny do braku wyważenia kół - przy szybkiej jeździe czujesz drgania na kierownicy , masz wrażenie skakania całego koła . Badanie amorów na ścieżce diagnostycznej jest nie miarodajne . W zależności od tego , ile powietrza będziesz miał w kole - taki będzie wynik :). Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
marcin24
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 175000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: marcin24 »

Ksuchy pisze: 17 lip 2020, 14:31

Rafcio, jakbyś znał jeszcze innych posiadaczy Linei z naszych okolic to możnaby zrobic mały lokalny spot.
i ja ze Skoczowa
Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
martens24
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 280000
Silnik: 1.4 16v Turbo
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: martens24 »

Wymieniony reduktor - Alaska oraz wtryskiwacze lpg, teraz mam barracudy założone. Stary widać po zdjęciu styrany już życiem. Komplet wytrzymał ok 170 tyś km. Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator

Phenix pisze: 18 lip 2020, 7:34 @Rafcio jakie miałeś obiady zużycia amortyzatorów? , też się zabieram za wymianę, chociaż 2 tyg temu robiłem przegląd Pan diagnosta powiedział że amory są dobre żeby ich nie wymieniać... Ale auto już nie jest takie sztywne i twarde że chyba je wymienię... Jakie dałeś amory ? Możesz napisać jakieś porównanie z oryginalnymi?

Objawy były takie, że na większych nierównościach
lewy amor dobijał i było łup 😉
Na przeglądach, wszystko mieściło się w normie, a podczas wymiany tłok z lewego amora po wciśnięciu już nie wychodził, czyli sprężyna go tylko jeszcze wyciągała.
Kupiłem amory oryginalne za 300zł komplet z wysyłką z ASO. Były to stany magazynowe czyli trochę poleżały, ale nowe nie montowane w oryginalnych pudełkach.
https://allegro.pl/oferta/amortyzator-p ... e=facebook
Kupowałem z tej aukcji ale poza allegro i gość mi wysyłkę pobraniową zrobił gratis. Widzę że aukcji nie usunął to może ich ma więcej, spróbuj zadzwonić.
Różnica kolosalna czyli cisza w aucie😆
OPEL ZAFIRA TOURER
ODPOWIEDZ