2 miesiące temu robiłem w Inter Auto w Krakowie przegląd klimatyzacji z dobiciem czynnika za 4zł (czyli tyle co nic), odgrzybieniem i wymianą filtra p.pyłkowego. Krótko potem zaobserwowałem dziwne wycie sprężarki gdy były megaupały. Serwis pierw, że dziwnie brzmi ale umówili się na kontrolę tydzień później. Niestety wtedy już nie było tak ciepło i nie wyła. Oczywiście zakończyło się tym, że układ jest sprawny. Fakt faktem, że oprócz tego wycia chłodziła bardzo dobrze.
Dzisiaj w Bydgoszczy (odwiedziny rodzinki) mega upały i oczywiście sprężarka wyje aż "miło". Pojechałem do serwisu, stwierdzili iż coś jest nie tak bo wibruje jakoś ale może to powodować zbyt mało czynnika w układzie. Spuścili więc gaz i okazało się, że brakowało 140g!!
Układ sprawdzony i jest szczelny. Jakiś wąż przy łączeniu zaworu czy chłodnicy (nie wiem dokładnie) miał ślad gazu (sprawdzali ultrafioletem) ale wyglądał na bardzo stary i obecnie nie wyglądało aby się tamtendy ulatniał. Na wszelki wypadek zamówili cały ten przewód, wymienią, nabiją gaz do poziomu odpowiedniego i wtedy się zobaczy czy sprężarka nadal będzie wyć czy nie. Jeśli tak to zapewne wymieniona zostanie na nową.
Pozwolę sobie nie skomentować tej klimatyzacji, ponieważ całe zeszłe wakacje nie miałem klimy z powodu walniętej chłodnicy na dzień przed urlopem (tuż po kupnie auta) i w tym roku znowu przeboje z klimą choć jak narazie dmucha... Was jednak zachęcam do komentowania