Koledzy, po pierwsze, tak w kwestiach organizacyjnych - nie życzę sobie tutaj takich wycieczek osobistych i zwrotów do siebie, typu "burak"

Mamy traktować się z szacunkiem a jeśli ktoś tego nie rozumie, to podziękujemy za obecność - poradzimy sobie bez

Następnym razem będę sypał ostrzeżeniami a jeśli sytuacja będzie się powtarzała, nie wykluczam mocniejszych sankcji
Po drugie - kwestia spalania jest moim skromnym zdaniem kwestią bardzo mocno indywidualną. Jedni piszą, że spala im poniżej 6 l/100 km, drudzy, że to nierealne, że przynajmniej z 8 powinien łyknąć. A prawda jest taka, że wszystko zależy od tego: jak kto i gdzie jeździ. Przykład z mojego "podwórka". Aktualnie, mam przejechane niecałe 300 km na baku a spalanie mam już nabite 8.1 l/100. Nie robiłem żadnej dłuższej trasy, jeżdżę dość dynamicznie i trafiło się kilka razy postać w korku. Poza tym do pracy mam kawałek po drodze dwupasmowej, gdzie "ciśnie" się trochę szybciej a potem trzeba to wyhamować, zawrócić i znowu, pocisnąć kawałek pod górkę - nie sprzyja to obniżeniu spalania

Natomiast, jak pokonywałem rok temu odcinek z gór stołowych do Karpacza w Karkonoszach, jechałem "zwykłymi" drogami przez Czechy, to pomimo, że jechałem przez przełęcz Okraj (musiałem się wdrapać ładny kawałek pod górkę), to spalanie mi wyszło na poziomie gdzie 5.8 l/100 km

Można ? Ależ oczywiście, że można ! Ale była to jazda bardzo spokojna, bez piłowania silnika po wyższych obrotach z gazem w podłodze. Natomiast jak się wbijam na autostradę, no to nie ma zmiłuj... 140 km/h i gdzieś z 9 l na setkę nie moje

Jazda autostradowa rozumiana jako jednostajna, na tempomacie z ustawioną stałą prędkością

Konkluzja jest jedna - jeśli ktoś mówi, że "na trasie bierze mi 5.5l", to należy jasno doprecyzować, jakiego rodzaju jest to trasa, bo jeśli autostrada... sorki, ale w takie bajki to ja nie wierzę

No chyba że, tak jak to wspomniał
skory85 - autostrada byłaby cały czas z górki

Ale takich cudów to nie ma

Natomiast jeśli "trasa" to droga poza miastem, z płynną jazdą i bez konieczności częstego stawania na światłach, to jak najbardziej taki wynik jest możliwy