Przegląd gwarancyjny

Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

epol pisze:Szczerze to nie wiem co o tym myśleć :?
Trzeba się cieszyć z trzeciego roku gwarancji :zlośnik
Awatar użytkownika
kazgas
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 85000
Silnik: 1,4 8V
Rocznik: 2008
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: kazgas »

trzeci rok gwarancji dawali w promocji.
ja na folderze reklamowym zobaczyłem 3 lata gwarancji i zwróciłem dilerowi uwagę.
po sprawdzeniu potwierdził, ze mam trzy lata gwarancji.
tylko się cieszyć
Kazek
roberto 26
Nowy
Nowy
Przebieg: 0
Rocznik: 0

Post autor: roberto 26 »

odnośnie wymiany ojeju- ja zamieniłem selenie na shella i żadnej gwarancji nie straciłem i nie ma żadnego ryzyka ku temu . dowiadywałem się w ASO i FAP.
pozdrawiam roberto
duskap
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: duskap »

roberto 26 pisze:odnośnie wymiany ojeju- ja zamieniłem selenie na shella i żadnej gwarancji nie straciłem i nie ma żadnego ryzyka ku temu . dowiadywałem się w ASO i FAP.
W FAP się dowiadywałeś? Nie ma szans. Pytałem kilka razy, mailowałem, dzwoniłem, prosiłem o podstawę prawną do tego, że każą tylko Selenię. W odpowiedzi dostawałem, że nie każą lać Selenii tylko olej spełniający wszystkie normy a żaden olej nie spełnia normy FIAT coś tam i dlatego tylko Selenia. Mało tego. FAP wysłał do wszystkich ASO informację, że na gwarancji tylko Selenia bo inaczej jest podstawa do utraty gwarancji.

Z ewentualną utratą gwarancji to nie stracisz jej teraz a przy ewentualnej naprawie auta gdy coś padnie to wtedy dopiero będą się czepiali.

Oczywiście wg mnie jest to ściema marketingowa bo olej Shell jest bardzo dobry i po prostu FIAT sobie zrobił celową furtkę do tego aby nie uznawać gwarancji i ma na to pełne prawo bo czy ktoś wie co znaczy z punktu technicznego ta norma FIATa? Nie bo nigdzie nie można znaleźć informacji co ona tak naprawdę oznacza.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

odnośnie utraty gwarancji, też bym nie panikował. u mnie było tak że zapytałem w serwisie czy można zmienić olej na inny. odpowiedź była nie ma problemu. skoro tak to w razie czego niech sie ASO z tym buja, skoro nie widzieli problemu.
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

emmer pisze:odnośnie utraty gwarancji, też bym nie panikował. u mnie było tak że zapytałem w serwisie czy można zmienić olej na inny. odpowiedź była nie ma problemu. skoro tak to w razie czego niech sie ASO z tym buja, skoro nie widzieli problemu.
Tylko że oni potem się zaprą że nic takiego nie mówili, a Ty potem z tą sprawą będziesz się bujał w turbo kamerze na tvn turbo :siechu
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
aixen
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 85555
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: aixen »

Hm... po przebiegu 5 tyś. zmieniłem olej na Mobil 1. Kupiony z "beczki" w serwisie... sami zaproponowali, że niby full syntetyk i taniej niż Selenia. Żadnej gadki o utracie gwarancji nie było. Może to jakaś "ściema" aby kupować dany produkt, po mocno zawyżonych cenach... :?
Linea 1.4 8v & LPG r.2007 wersja Dynamic 85 KKm (Syn)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Podziękował: 1 raz

Post autor: jay_21 »

aixen pisze:Kupiony z "beczki" w serwisie...
w beczce zazwyczaj jest mieszanina różnych płynów.... ;)
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Z beczki to tylko ogórki i kapustę kupuje.
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

Coval pisze:Z beczki to tylko ogórki i kapustę kupuje.
To tak jak ja
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
aixen
klubowicz
klubowicz

A jakie to ma znaczenie... wymiana w "serwisie fabrycznym", "olej dedykowany przez serwis"... nie bardzo rozumiem porównanie z ogórkami :zlośnik
Silnik działa bez zastrzeżeń, oleju "nie bierze" pieniądze zostały w kieszeni...

Zwracam uwagę, że dedykowana Selenia to "półsyntetyk" czyli olej mineralny wzbogacany dodatkami syntetycznymi, a mój Mobil 1 "z beczki" to pełny syntetyk...

Ale oczywiście, to wolny kraj i każdy wlewa olej wg uznania, mój drugi Fiat i trzecie auto "na Mobilu z beczki". Pierwsze przejechało 160 tyś, drugie 65 tyś, aktualne 35 tyś... żadnych uwag do działania jednostek, czy ich stanu technicznego... ale... :smak :zlośnik
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Selenia K oraz Selenia K P.E. to syntetyki. Ja akurat nie widzę nic złego w zmianie oleju, bo sam mam wlanego Shella. Ale jakoś nie ufam beczkom, bo sprzedawca może zawsze uzupełnić braki innym tańszym olejem i nie jesteś w stanie tego sprawdzić. Oleje z półki też oczywiście są podrabiane, ale ryzyko jest mniejsze. Jeśli masz zaufanego i sprawdzonego dostawce to ok.
duskap
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: duskap »

aixen pisze:Hm... po przebiegu 5 tyś. zmieniłem olej na Mobil 1. Kupiony z "beczki" w serwisie... sami zaproponowali, że niby full syntetyk i taniej niż Selenia. Żadnej gadki o utracie gwarancji nie było. Może to jakaś "ściema" aby kupować dany produkt, po mocno zawyżonych cenach... :?
Żadnej gadki o utracie gwarancji nie było. A czy była kartka, że wolno stosować olej ten i ten bez ryzyka utraty gwarancji, którą to podpieczętowali i podpisali? Nie. Zatem przy ewentualnej awarii czy coś nie masz żadnej podkładki, że wolno stosować było inny olej. I dupa.
Może to "ściema" aby kupować produkt po zawyżonych cenach. Nawet prawie napewno. Ale czy ktokolwiek z Was wie co znaczy norma FIATa, którą spełnia tylko Selenia? Nie. A jeśli ta norma polega na dodaniu kompletnie nieistotnego dla silnika i jego ochrony dodatku ale to dodatkowe coś jest wykrywane przy badaniu próbki oleju? I dzięki temu własnie FIAT mógłby unieważnić gwarancję?
Moim zdaniem to całkiem możliwe. Zarabiają na kupnie oleju Selenia a jeśli nie kupujesz to zarabiają na unieważnianiu gwarancji przez zupełnie nieistotny dodatek w oleju Selenia.

PS>To nie mój wymysł. Rozmawiałem z kumplem z serwisu Forda przy okazji przeglądu Transita i mi właśnie to powiedział, gdy pytałem co sądzi o olejach silnikowych. Postanowiłem się z Wami tym podzielić. :ink
Awatar użytkownika
aixen
klubowicz
klubowicz

No cóż... Polska być dziwny kraj... teoretycznie wszystko jest możliwe, jakkolwiek powyższe wypowiedzi mnie nie przekonują. Troszkę trąci to histerią... taką "babską"...

Mój już po gwarancji... mnie temat nie dotyczy :)

PS. Sprawdziłem... Selenia K to faktycznie pełen syntetyk, czyli serwis troszku mijał się z prawdą... jak to serwis... może mieli dużo zlewek olejowych w beczkach po Mobilu :zlośnik :zlośnik
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Podziękował: 1 raz

Post autor: jay_21 »

aixen pisze:A jakie to ma znaczenie... wymiana w "serwisie fabrycznym", "olej dedykowany przez serwis"... nie bardzo rozumiem porównanie z ogórkami
A masz w książce gwarancyjnej albo na FV zapis, że olej "dedykowany, zalecany, polecany, rekomendowany" przez serwis do tego silnika?

[ Dodano: |25 Cze 2010|, o 23:24 ]
duskap pisze:Ale czy ktokolwiek z Was wie co znaczy norma FIATa
Przeczytaj może jeszcze raz instrukcję obsługi.... coś się tak uczepił tej normy? Może norma dotyczy technologii otrzymywania oleju (proces rafinacji itp.) a nie samej jakości?

Generalnie trzeba lać olej wg zaleceń instrukcji obsługi, a tam nigdzie nie ma wzmianki, że nie można lać oleju innego producenta. Oczywiście jest zapis, że jeżeli silnik zostanie zalany olejem o klasie jakościowej niższej niż... to może to doprowadzić do awarii silnika i utraty gwarancji - ale o normie wewnętrznej Fiata zapisu już brak. Nikt z nas nie dostał dokumentu, że nie wolno lać innego oleju niż Selenia. I jest to podstawa prawna do roszczeń w przypadku awarii. Jeżeli nie można by było lać oleju innej marki, to Ty jako użytkownik powinieneś zostać o tym powiadomiony... tym bardziej, jeżeli samochód jest jeszcze na gwarancji z której zamierzasz korzystać.

Także nie rozpędzałbym się z tą normą... która dla szarego Kowalskiego nie jest znana..
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic
ODPOWIEDZ