zibi186 pisze: 01 mar 2018, 10:43 Czyli tak , jak mówiłem - żeby sprawdzić ile jeszcze do wymiany , potrzebny komputer![]()
Mówicie obydwaj dobrze ale się nie zrozumieliście.mwas pisze: 01 mar 2018, 11:00 Nie nie... opcję Service sprawdzasz ale w komputerze pokładowym samochodu![]()
W menu komputera, klawisze panelu z lewej strony kierownicy wchodzimy w zakładkę "Service" i tam odczytujemy ile kilometrów zostało do końca interwału przeglądu zapisanego w komputerze. Jak zbliży się do "0", wówczas na wyświetlaczu pojawia się komunikat "kupon nieważny" i symbol klucza. Wymieniamy olej i wtedy potrzebny jest komputer gdzie wchodzimy w "service" i możemy ustawić sobie samemu, za ile chcemy wymienić zalany olej. Datę wpisu i kilometry komputer zapisuje sobie sam. Jeżeli chcesz mieć np. wymianę za 15 000 tys. to tyle wpisujesz w interwale przeglądu, jak inną to inną. Po tym wpisie anulowany zostaje symbol kluczyka a w panelu samochodu znów możesz odczytywać ile zostało do końca. Jak widać, ustawiłem sobie na 14 tys. Gdyż chciałem wymienić olej po 20 tysiącach a miałem przejechane 6 tys. na fabrycznym ustawieniu (30 tys) Po wymianie oleju ustawiłem tak jak chciałem, czyli 20 tysięcy i od tego momentu w każdej chwili w aucie mogę sprawdzić ile jeszcze zostało do kolejnej wymiany.