Maciej, faktycznie nie wiem co wlali Tobie za pół syntetyk...jak wiesz mam też w swojej "stajni"

zacnego Punto II i nawet w instrukcji tejże karety jest napisane, że od nowości wypuszczony był na półsyntetyku. Taki też zalałem przy wymianie. A dokładnie MOBIL Super 2000 X1 10W40. Powiem Tobie - rewelacja. Silnik nie ma żadnych problemów z kręceniem, pobiera też niewielkie ilości oleju, bo około 0,3-0,5 l/5000 km (fakt, robi mało km'ów, około 700-1000 km/mc, ale to auto już prawie pełnoletnie

). Po wyjęciu miarki oleju, kolor na białym ręczniczku, którym wycieram miarkę, jest troszeczkę inny od MOBILA 1 0W-40, który używam w Linei. Jest ciemniejszy, jakby miał więcej popiołu. Sądzę jednak, że to przez niewiadomy poprzednio olej, no i nie wiem jak często był wymieniany.
Ceramizer - faktycznie to nie żaden moto-doktorek. Tylko środek wygładzający (wypełniający) mikro zarysowania na częściach ciernych silnika. No i powoduje łatwiejszy rozruch, mniejsze opory itp. Do efektu idzie się faktycznie przyzwyczaić

. Ceramizer Liqui Moly zalewam co 3 zmianę oleju. I powiem Wam, że skrzynia biegów pracuje głośniej (bardziej "zużycie"), niż silnik

.