Chodzi mi o nakrętkę na amortyzatorze jest dobrze dokręcona.zibi186 pisze:Dariusz , przyznam się że nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc " górne mocowanie amortyzatora " ? Czy piszesz o poduszce nad amorem ? Ja miałem na myśli kontrolę dokręcenia górnej nakrętki na amortyzatorze . Sam miałem taki przypadek . Ta nakrętka była tylko nieco poluzowana a tluklo jak diabli . Pozdrawiam
Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
-
- klubowicz
- Przebieg: 268700
- Silnik: 1.4 8V+lpg
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 1 raz
Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
- marcin24
- klubowicz
- Przebieg: 175000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
Ja używam motul x-cess 5w40 tylko ja mam dieslaDaRiuSz pisze:Właśnie jestem na etapie szukania oleju którego by linka nie piła w tak szybkim tempie, ten motul to jaki?marcin24 pisze:moja shela piła strasznie 3tys km i prawie połowę wypiła, teraz zalałem motula 1tys. zrobiony i na razie full stan nadal
Pozdrawiam wszystkich
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- PadrePadre
- klubowicz
- Przebieg: 111000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Oj, pięknie ale ciut niedosyt, że Fiat nie poszedł drogą swojego współpracownika Opla i nie zamontował łańcucha rozrządu 

X-Wing Rebel Scum --> W:30 / L:14 / D:3
- martens24
- klubowicz
- Przebieg: 280000
- Silnik: 1.4 16v Turbo
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Ale za to nie poszedł w zmienne fazy rozrządu. I po danych technicznych widać, że T-jety dysponują większym momentem obrotowym niż silniki OplaPadrePadre pisze:Oj, pięknie ale ciut niedosyt, że Fiat nie poszedł drogą swojego współpracownika Opla i nie zamontował łańcucha rozrządu

ja uważam że to dobrze - jakby te łańcuchy były u nas takie jak w koncernie VW robione z gumy od majtek i się wyciągały po 60 tyś (mój szef stracił silnik po 79 tys w swojej skodzie z łańcuchem rozrządu) to wole nasze paski. Przejeżdżam 60-85 tyś ( jak u mnie) i wymiana a nie zastanawianie się czy jeszcze mój łańcuch podział czy nie.PadrePadre pisze:Oj, pięknie ale ciut niedosyt, że Fiat nie poszedł drogą swojego współpracownika Opla i nie zamontował łańcucha rozrządu
W obecnych silnikach VW przechodzi z łańcucha na paski z powodu miernych wyników łańcuchów które powodowały wiele awarii.
- buhert
- klubowicz
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
I bardzo dobrze. Sprawdzony pasek i rozrząd za groszePadrePadre pisze:Oj, pięknie ale ciut niedosyt, że Fiat nie poszedł drogą swojego współpracownika Opla i nie zamontował łańcucha rozrządu

- daro70
- klubowicz
- Przebieg: 99850
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 120 razy
- Otrzymał podziękowań: 72 razy
Ja mam podobnie i popieram w tej kwestii , tylko że ja mam 8v i się nie zastanawiam , bo u mnie pasek kosztuje 55 zł a przy przebiegu ok 7 tyś rocznie bo tak robię i wymianie całego rozrządu w 2014 zaplanowałem następną wymianę SAMEGO PASKA na 2020PadrePadre pisze: Przejeżdżam 60-85 tyś ( jak u mnie) i wymiana a nie zastanawianie się czy jeszcze mój łańcuch podział czy nie.

- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Podziękował: 359 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
Daro , weź pod uwagę , że nie tylko przebieg się liczy . Guma się starzeje czy jeździsz czy nie . Nie chcę się wymądrzać ale sześć lat . . . Nie wiem czy to nie przesada . Pozdrawiam 

- daro70
- klubowicz
- Przebieg: 99850
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 120 razy
- Otrzymał podziękowań: 72 razy
Nie wymądrzasz się
, po to Prezes stworzył forum żebyśmy się wymieniali pogladąmi i swoimi spostrzeżeniami
. A wracając do sprawy napisałeś że 6 lat na pasek to za dużo ? - ja jestem innego zdania i uważam że w tym okresie przejadę 40-50 tyś km i myślę że znikomy procent kierowców wymienił by wcześniej . A tak z ciekawości Ty wymieniasz co 3-4 lata ? zakładajac podobny przebieg ? 

- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Podziękował: 359 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
U mnie sprawa ma się tak , że gdzieś kiedyś słyszałem teorię zgodnie z którą pasek należy wymieniać w/g zaleceń producenta lub przy małym przebiegu góra co pięć lat . Staram się trzymać tej zasady. Zdaję sobie po prostu sprawę że starzenia się gumy , którego na dzień dzisiejszy nie można skutecznie zatrzymać. Nie ma chyba jeszcze takich środków. Ale wiadomo - każdy robi po swojemu
Nasze silniki nie należą zdaje się do bezkolizyjnych , a cena wymiany rozrządu w moim przypadku zamknęła się ostatnio w kwocie niewiele przekraczającej 500 zł ( z pompą wody oczywiście ) . Reasumując samo przeliczanie żywotności paska na przebieg wydaje mi się trochę ryzykowne . Ale trzymam kciuki żeby Ci się sprawdziło
Pozdrawiam 

- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Wg producenta: wymiana paska rozrządu co 120 tyś km lub co 4 lata. Poprzednim razem wymieniałem pasek po 5ciu latach (nie dobrnąłem do 120 tyś, miałem coś ok 90 tyś) i podczas wymiany mechanik stwierdził, że to był najwyższy czas, bo widać było na nim już zmęczenie, ale nie ze względu na przebyte kilometry a właśnie z uwagi na zestarzenie się gumy. Widać było, że pasek ma już ślady spękań, czyli został nadgryziony przez ząb czasu
Było to w 2012 roku i powiem szczerze, że dla własnego bezpieczeństwa kolejną wymianę kompletu, łącznie z pompą wody będę chciał zrobić w tym roku, czyli po 4ech latach od poprzedniej wymiany. Nie wiem jak mi to wyjdzie, ale chciałbym to zrobić w okresie wiosennym, żeby mieć z tym święty spokój. Przy okazji będzie wymiana płynu chłodniczego i dość mocno rozważam jeszcze wymianę od razu termostatu, bo coś dziwnie mi się ostatnio zachowuje wskazówka od temperatury silnika 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- klubowicz
- Przebieg: 100114
- Silnik: 1.4 100km
- Rocznik: 2014
- Podziękował: 1 raz
W pracy mam doczynienia z forem fiesta 1.25 82km.rok 2009. Pasek był wymieniony dawno temu przy przebiegu ok.100tys. W chwili obecej przejechane 260tys.(160tys od ostatniej wymiany)bez wymiany paska.Autko jeżdzi non stop tylko po mieście i jak narazie śmiga,takie cuda. W tym roku na jesień stuknie w moim fiacie 4lata od ostatniej wymiany.Wymienie.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Dobrze, że zaznaczyłeś, że w "w pracy"... a to dość sporo zmienia, bo w końcu jakim samochodem można wjechać na dwumetrowy krawężnik ?? SŁUŻBOWYM !!robert75 pisze:W pracy mam doczynienia

A czemu miałby nie śmigać, skoro pasek się jeszcze jakoś trzyma kupy ?robert75 pisze:Autko jeżdzi non stop tylko po mieście i jak narazie śmiga,takie cuda.

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM