rafcio, powinno być ok. mój też jest staruszek i ma chyba tylko 2 GB ramu
no to tak. ściągamy sobie obraz iso z win 10 albo jeżeli mamy nowsze systemy to robią nam odpowiednie nośniki same.
http://www.microsoft.com/pl-pl/software ... /windows10 - na tej stronie mamy system. tak jak pisałem wcześniej kto ma nowszy system to czyta i działa. kto ma starszy vista, xp lub nie ma wcale to musi zassać obraz na dysk swojego komputera i dalej wypalić na jakimś nośniku. ja użyłem pendraka (musi mieć minimum 4 GB miejsca).
-- 20 sty 2016, o 19:01 --
no to mamy obraz win10 na dysku. ściągamy program ultraiso np. stąd:
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... raISO.html i instalujemy. odpalamy jako wersję testową - wystarczy. robimy bootowalny dysk usb.
-- 20 sty 2016, o 19:03 --
jak zrobić? tutaj poradnik:
a więc użytkownicy 7 i 8 taki pendrak mają.
-- 20 sty 2016, o 19:04 --
inni zrobili taki według wskazówek. teraz przestawiamy swój komputer w biosie żeby startował z usb. wkładamy pendraka pod usb i uruchamiamy komputer. wyskakuje nam instalacja win10 (jeżeli nie startuje od razu to chwilę cierpliwości bo trochę mieli z tego pendriva. instalujemy krok po kroku według instalatora. możemy zainstalować na nowej partycji, sformatować dysk c i czyściutka instalacja (ja tak wybrałem), albo instalacja na poprzednim systemie (kopia starego folderu systemowego zostanie utworzona. wybieramy co kto woli. postępujemy zgodnie z konfiguratorem i kończymy instalację. wyciągamy pendraka i uruchamiamy ponownie komputer. znowu instalacja, zakładanie konta Microsoftu itp. mamy to. system jest w wersji 30 dni
klikamy menu start i opcję ustawienia. dalej aktualizacja i zabezpieczenia, dalej na opcje zaawansowane. w menu uzyskaj kompilacje niejawnego programu testów klikamy rozpocznij. logujemy się na konto Microsoftu, klikamy zgodę o ryzyku itp., potem jeszcze informacja o tym ze jak nie będziemy dalej chcieli używac to trzeba odinstalować system. tutaj klikamy potwierdź. i gotowe. i uruchamiamy ponownie komputer (na dole będzie taki przycisk).
-- 20 sty 2016, o 19:04 --
komputer uruchamia się ponownie i mamy uwolniony system.
oczywiście nie biorę odpowiedzialności jeżeli coś pójdzie nie tak i coś się wykrzaczy. robicie to na własną odpowiedzialność. najlepiej porobić kopie systemu, albo klony, itp. żeby można było proces odwrócić.
wiedzę zaczerpnąłem z prasy komputerowej i internetu. polecam wygooglować i poczytać.
THE END
-- 20 sty 2016, o 19:05 --
hm? poradnik tutaj. nie mogłem wkleić posta z tym adresem
teleinformatyczny.cba.pl/index.php/nowe/52-tworzenie-bootowalnego-pendrive-z-windows-7
-- 20 sty 2016, o 19:06 --
Forbidden
You don't have permission to access /posting.php on this server.
Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
taki byk mi wyskakuje. dlatego podzieliłem post na części. jak możecie to scalcie to