[ M ] Podłączenie tempomatu

Awatar użytkownika
karollino
klubowicz
klubowicz
Posty: 709
Rejestracja: 21 sty 2011, 11:10
Przebieg: 129989
Silnik: 1,4 77KM
Rocznik: 2010
Lokalizacja: Wrocław
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: karollino » 08 kwie 2019, 19:59

mwas pisze:
08 kwie 2019, 9:28
W zakładce z testami sprawdź, czy w ogóle masz tą kontrolkę. Jaką masz wersję auta ? Zrób fotkę zegarów :ink
mwas wydaje mi się że kolega mówi nam, że właśnie fabrycznie nie ma tej kontrolki. On ma wersję Active (zegary bez chromowanych ramek, wyświetlacz wielofunkcyjny najuboższy - tylko z godziną i kilometrami, no i osłona skrzynki bezpieczników czarna a nie szara/beżowa)
Fiat 126p 650E 24KM - 7000 km, Fiat Siena 1.2 8V FIRE 73KM - 124 000 km, Toyota Yaris 1.33 VVTi 101KM - 10 000 km, Honda Accord 2.0 16V VTEC 155 KM - 5000 km, Fiat Linea, moje 1,4 - V8 jadące jak 0,8 (10,95 l/100km).

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Posty: 6113
Rejestracja: 15 lut 2010, 11:51
Przebieg: 183333
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Gdańsk
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: mwas » 09 kwie 2019, 9:06

karollino pisze:
08 kwie 2019, 19:59
mwas wydaje mi się że kolega mówi nam, że właśnie fabrycznie nie ma tej kontrolki. On ma wersję Active (zegary bez chromowanych ramek, wyświetlacz wielofunkcyjny najuboższy - tylko z godziną i kilometrami, no i osłona skrzynki bezpieczników czarna a nie szara/beżowa)
Akurat kolor osłony bezpieczników nie jest tutaj wyznacznikiem, bo ja też mam czarną a mam Dynamic'a :ink Ale zegary właśnie już jak najbardziej :ink Jeśli ma uboższą wersję, czyli ACTIVE, to niestety zegary stosowane w tej wersji z tym silnikiem fizycznie nie posiadają kontrolki tempomatu. Pozostaje więc albo się do tego przyzwyczaić, albo... podmienić zegary na takie z Dynamic'a :luzak A to jest do zrobienia :ink
Linea Dynamic 1.4 8V '2007

Lexa
klubowicz
klubowicz
Posty: 40
Rejestracja: 13 lut 2019, 15:21
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Odesa
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: Lexa » 11 kwie 2019, 19:00

karollino pisze:
08 kwie 2019, 19:59
mwas pisze:
08 kwie 2019, 9:28
W zakładce z testami sprawdź, czy w ogóle masz tą kontrolkę. Jaką masz wersję auta ? Zrób fotkę zegarów :ink
mwas wydaje mi się że kolega mówi nam, że właśnie fabrycznie nie ma tej kontrolki. On ma wersję Active (zegary bez chromowanych ramek, wyświetlacz wielofunkcyjny najuboższy - tylko z godziną i kilometrami, no i osłona skrzynki bezpieczników czarna a nie szara/beżowa)
tak, nie ma tej kontrolki.
:)

Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Posty: 1764
Rejestracja: 25 lis 2012, 19:32
Przebieg: 140000
Silnik: 1.4 16V Turbo + LPG
Rocznik: 2009
Lokalizacja: blisko Rybnika
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: leszek1234 » 14 kwie 2019, 9:49

Tak naprawdę kontrolka do niczego nie jest potrzebna. Ja tempomatu w ogóle nie wyłączam (tzn. jego zasilania) bo niby po co? Dzięki temu poza trasami częściej po niego sięgam , zwłaszcza w terenie zabudowanym, bo wtedy nie walczy mi serce z rozumem ;)

Awatar użytkownika
ryszardo_
klubowicz
klubowicz
Posty: 145
Rejestracja: 17 lis 2011, 21:36
Przebieg: 137000
Silnik: 1,4 77KM 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Augustów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: ryszardo_ » 14 kwie 2019, 21:04

leszek1234 pisze:
14 kwie 2019, 9:49
Tak naprawdę kontrolka do niczego nie jest potrzebna. Ja tempomatu w ogóle nie wyłączam (tzn. jego zasilania) bo niby po co? Dzięki temu poza trasami częściej po niego sięgam , zwłaszcza w terenie zabudowanym, bo wtedy nie walczy mi serce z rozumem ;)
Też nie wyłączam.
Dziś miałem taki przypadek (i chyba 2-3 razy już wcześniej zdażyło się), że po uruchomieniu silnika tempomat nie działał bo się nie włączył (kontrolka nie świeciła) i akurat w takich sytuacjach kontrolka jest bardzo przydatna!, ale można bez niej żyć . :ryczy

Ale po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu tempomat zawsze się włączył bez problemu. :banan

A ja tempomat staram ustawić na prętkość ok. 120 i więcej często wykorzystuje podczas wyprzedzania, gdyż na tempomacie Linea ma lepsze przyspieszenie. :jazda :jazda
Na ZLOT zabiorę jak zawsze profesjonalny ozonator o bardzo dużej wydajności, będzie można bardzo skutecznie odgrzybić klimatyzację i cały samochód.
Dla chętnych usługa zostanie wykonana z 30% rabatem.

http://www.ozonowanie.videozoo.pl

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4606
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 226000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: smak56 » 14 kwie 2019, 21:34

ryszardo_ pisze:
14 kwie 2019, 21:04
A ja tempomat staram ustawić na prętkość ok. 120 i więcej często wykorzystuje podczas wyprzedzania, gdyż na tempomacie Linea ma lepsze przyspieszenie. :jazda :jazda
Ja natomiast jak nie korzystam z tempomatu to go wyłączam. Dla mnie kontrolka świeci mocno i w nocy przeszkadza (czasami ją zasłaniam).
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o ustawieniu tempomatu. Po wyłączeniu silnika ustawienia się resetują :pomysli
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
ryszardo_
klubowicz
klubowicz
Posty: 145
Rejestracja: 17 lis 2011, 21:36
Przebieg: 137000
Silnik: 1,4 77KM 8V + LPG
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Augustów
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy
Kontakt:

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: ryszardo_ » 15 kwie 2019, 0:41

smak56 pisze:
14 kwie 2019, 21:34
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o ustawieniu tempomatu. Po wyłączeniu silnika ustawienia się resetują :pomysli
Zgadza się, że tempomat po wyłączeniu silnika resetuje ustawienia i przy kolejnym uruchomieniu trzeba go ponownie ustawić. :-<<

Dlatego ja jak jest tylko taka możliwość to ustawiam go w okolicy 120 i szybciej, a potem jadę przepisowo i używam tempomatu tylko do wyprzedzania, bo jazda na tempomacie na drogach poza autostradą i szybkiego ruchu jest mało przydatne. Chyba, że jest mały ruch drogowy, to ustawiam go zgodnie z przepisami i jadę na tempomacie. :jazda
Dlaczego ok. 120?, bo czasami podczas wyprzedzania trzeba jechać szybciej niż zezwalają przepisy aby szybko ukończyć ten manewr. bananevil
Na ZLOT zabiorę jak zawsze profesjonalny ozonator o bardzo dużej wydajności, będzie można bardzo skutecznie odgrzybić klimatyzację i cały samochód.
Dla chętnych usługa zostanie wykonana z 30% rabatem.

http://www.ozonowanie.videozoo.pl

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Posty: 4606
Rejestracja: 19 lis 2010, 15:17
Przebieg: 226000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Lokalizacja: Zielona Góra
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: smak56 » 15 kwie 2019, 10:27

Dzięki. Teraz już wszystko jasne. :ok)
smak56
****
Obrazek

Awatar użytkownika
zibi186
klubowicz
klubowicz
Posty: 1231
Rejestracja: 09 lis 2012, 3:19
Przebieg: 172000
Silnik: 1.4 T-jet + lpg
Rocznik: 2008
Lokalizacja: k / Pszczyny
Postawił Piwo;: razy
Otrzymał Piw: razy

Re: [ M ] Podłączenie tempomatu

Post autor: zibi186 » 17 cze 2019, 21:05

Mam i ja ! 😂😂😂 Swoją drogą im czlowiek starszy . . . Szkoda gadać jakie błędy można popełniać 😂 Prezes oczywiście uratował sytuację i wszystko bangla 😁😁 Jeszcze raz dziękuję Macieju . :ok)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ