Spalanie 77KM
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- alvaro
- klubowicz
- Przebieg: 205000
- Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Witam!
Ostatnio skuszony ceną zatankowałem na stacji zaraz przy Auchanie, mieli po 4,50 zł benzynkę ponoć 98. Normalnie tankuję 95 na Shellu.
Czy to możliwe, że zatankowałem jakiś shit, chociaż obsługa twierdziła, że mają paliwo od BP?
Wydaje mi się, że przyspieszenie jakby lekko spadło, pomimo tego, że benzyna powina mieć na pozór więcej oktanów.
Spadło tez jakby spalanie, przynajmniej to obserwuje na komputerze pokładowym po spalaniu chwilowym.
Czy oznaki te wskazują na niezbyt dobrej jakości paliwo zatankowane na stacji Auchan?
Ostatnio skuszony ceną zatankowałem na stacji zaraz przy Auchanie, mieli po 4,50 zł benzynkę ponoć 98. Normalnie tankuję 95 na Shellu.
Czy to możliwe, że zatankowałem jakiś shit, chociaż obsługa twierdziła, że mają paliwo od BP?
Wydaje mi się, że przyspieszenie jakby lekko spadło, pomimo tego, że benzyna powina mieć na pozór więcej oktanów.
Spadło tez jakby spalanie, przynajmniej to obserwuje na komputerze pokładowym po spalaniu chwilowym.
Czy oznaki te wskazują na niezbyt dobrej jakości paliwo zatankowane na stacji Auchan?
- ślimak
- Administrator
- Przebieg: 7000
- Silnik: 2.0 HYBRID
- Rocznik: 2022
- Podziękował: 553 razy
- Otrzymał podziękowań: 441 razy
- Kontakt:
Generalnie "marketowe" paliwo nie szkodzi silnikom lecz pozostawia wiele do życzenia.
Faktycznie kusi ceną, ale..
- auto jakby słabsze
- mniej przejedziesz więc częściej tankujesz - i gdzie tu oszczędność.
Ja tankowałem prawie 2 lata na stacji TESCO (nowa, widziałem jak ją budowali w instalowali zbiorniki, kontrole z ORLEN, paliwo ORLEN) cały czas na Pb 95 - byłem zadowolony.
Do momentu jak zatankowałem paliwo na BP marki BP - Pb 95
- cenowo to jest ok 5gr/l drożej choć czasem zdarza się różnica 2gr/l
- auto jest żywsze (jeżeli jest to możliwe przy 77 Km)
- mniej pali
- nie śmierdzi podczas tankowania - normalny zapach benzyny
Faktycznie kusi ceną, ale..
- auto jakby słabsze
- mniej przejedziesz więc częściej tankujesz - i gdzie tu oszczędność.
Ja tankowałem prawie 2 lata na stacji TESCO (nowa, widziałem jak ją budowali w instalowali zbiorniki, kontrole z ORLEN, paliwo ORLEN) cały czas na Pb 95 - byłem zadowolony.
Do momentu jak zatankowałem paliwo na BP marki BP - Pb 95
- cenowo to jest ok 5gr/l drożej choć czasem zdarza się różnica 2gr/l
- auto jest żywsze (jeżeli jest to możliwe przy 77 Km)
- mniej pali
- nie śmierdzi podczas tankowania - normalny zapach benzyny
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
A ja ostatnio zatankowałem sobie bolid na stacji Lukoil u siebie w samym centrum miasta i jestem bardzo zaskoczony, bo samochód jest bardziej "dynamiczny"
o ile można tak powiedzieć o 77KM, no i cena jest też bardzo dobra.
Wcześniej cały czas tankowałem na Statoilu, i dlatego tym bardziej jestem miło zaskoczony.

Wcześniej cały czas tankowałem na Statoilu, i dlatego tym bardziej jestem miło zaskoczony.
- aixen
- klubowicz
- Przebieg: 85555
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2007
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Pisałem wcześniej (info od kolegi który jest przedstawicielem Schella)...
Wszyscy kupują paliwo od rafinerii Orlen. Co najwyżej jest ono wzbogacane komponentami pod danego sprzedawcę.
Praktycznie (poza ceną) kupujemy to samo u wszystkich... są oczywiście wyjątki.
Syntetyczny diesel u Shella, kiedyś najdroższa Suprema czy Power Racing... ale zwykłe 95/98/ON... komu by się opłacało sprowadzać specjalnie tak nieduże ilości z własnych rafinerii, mają gotową do współpracy (choć obcą) na miejscu...
Dlatego odczucia o spowolnieniu czy przyśpieszeniu 8V traktuję jako podświadome odczucie, niż faktyczny stan... ale to tylko moje zdanie...
Pogorszenie jakości paliwa najprościej spowodować zaniedbując reżymy technologiczne na stacjach. Mycie i czyszczenie zbiorników, pomp czy rur, usuwanie wody i zanieczyszczeń z filtrów... to kosztuje, a często małe stacje tnąc koszty oszczędzają na tym i mamy co mamy...
Wszyscy kupują paliwo od rafinerii Orlen. Co najwyżej jest ono wzbogacane komponentami pod danego sprzedawcę.
Praktycznie (poza ceną) kupujemy to samo u wszystkich... są oczywiście wyjątki.
Syntetyczny diesel u Shella, kiedyś najdroższa Suprema czy Power Racing... ale zwykłe 95/98/ON... komu by się opłacało sprowadzać specjalnie tak nieduże ilości z własnych rafinerii, mają gotową do współpracy (choć obcą) na miejscu...
Dlatego odczucia o spowolnieniu czy przyśpieszeniu 8V traktuję jako podświadome odczucie, niż faktyczny stan... ale to tylko moje zdanie...
Pogorszenie jakości paliwa najprościej spowodować zaniedbując reżymy technologiczne na stacjach. Mycie i czyszczenie zbiorników, pomp czy rur, usuwanie wody i zanieczyszczeń z filtrów... to kosztuje, a często małe stacje tnąc koszty oszczędzają na tym i mamy co mamy...
Linea 1.4 8v & LPG r.2007 wersja Dynamic 85 KKm (Syn)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)