No i mnie dopadł ten smutny temat... Poszukiwania rozpocząłem od miejsca, gdzie mam aktualnie ubezpieczenie, czyli Benefia. Niby wszytsko ładnie, pięknie, pani wyliczyła mi składkę za pełny pakiet - 1425 zł OC+AC+NW+Assistance, lub to samo ale bez Assistance 1290 zł. Stwierdziłem, że Assistance mam gdzie indziej, więc po co przepłacać. Zadowolony przystąpiłem do zawierania polisy no i okazało się, że pani przez telefon nie powiedziała mi, że składka liczona jest od wartości auta wg Eurotaxu lub Infoexperta, w zależonści jaki sobie wybierze, no a tutaj podają, że moje pudło warte jest... 13.200 zł

No to mówię pani, że chyba trochę mało

Przy podaniu wyższej wartości auta, wg drugiego cennika, tam podają wartośc na 15.000 zł

i składka szybuje w górę o jakieś 200-300 zł

Wyluzowałem Benefię, złożyłem z miejsca wypowiedzenie ubezpieczenia i udałem się do "zaprzyjaźnionego" ASO celem obgadania kwestii ubzepieczeniowych z zaufanym mi człowiekiem. Skierował mnie do pani, która u nich zajmuje się tymi tematami, i to BYŁ DOBRY KROK

Pani przewertowała oferty i okazało się, że w PZU, gdzie wartość uzbezpieczonego pojazdu wyniosła 17.400 zł, pełny pakiet OC+AC+NW z Assistance w gratisie +ochrona zniżek, w tym zniesiona amortyzacja części, gwarancja napraw na oryginalnych częściach i w autoryzowanych serwisach, składka wyniosła 1269 zł

Mało nie jest, ale mega tragedii też nie ma, więc lżejszy o tałzena dwieście sześliwie pokonuję dalsze kilometry w poczuciu bezp... ubezpieczonego