Klimatyzacja
- smak56
- klubowicz

- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 371 razy
- Otrzymał podziękowań: 630 razy
Re: Klimatyzacja
Po uruchomieniu klimy od razu włącza się wentylator na pierwszym biegu. Po rozgrzaniu silnika i w czasie jazdy włącza się drugi bieg, który chłodzi do pewnego momentu, po czym się wyłacza.
smak56
* * * *

* * * *
- Fiacik
- klubowicz

- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
I tak ma być
natomiast trzeba doprecyzować,że przy dużych upałach ten czas pracy wentylatora na 2-gim biegu jest znacznie dłuższy niż 5 czy 10 sekund.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 
- sta1416
- klubowicz

- Przebieg: 191
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Szanowni członkowie. Post trochę z cyklu szukania dziury w całym, a może i nie.
Do brzegu. Mam Doblo z silnikiem 1.4 8V 77 KM z klimatyzacją. Problem w tym, że na włączonej klimatyzacji silnik pracuje ze znacznym obciążeniem, i wydaje mi się za mocnym. Na prostej potrafią zadzwonić zawory, przy ruszania solidnie zastukać od dołu jak przy ”slabym” ruszaniu.
I tutaj moje pytanie. Czy dogorywająca sprężarka klimy, zacierająca się, może nadmiernie obciążać silnik? Dodam że chłodzi wybitnie dobrze, czynnik nabity rok temu 650g według serwisowki i nie ucieka.
Dodam że alternator sprawdzony, łożysko ok nie obciąża.
Do brzegu. Mam Doblo z silnikiem 1.4 8V 77 KM z klimatyzacją. Problem w tym, że na włączonej klimatyzacji silnik pracuje ze znacznym obciążeniem, i wydaje mi się za mocnym. Na prostej potrafią zadzwonić zawory, przy ruszania solidnie zastukać od dołu jak przy ”slabym” ruszaniu.
I tutaj moje pytanie. Czy dogorywająca sprężarka klimy, zacierająca się, może nadmiernie obciążać silnik? Dodam że chłodzi wybitnie dobrze, czynnik nabity rok temu 650g według serwisowki i nie ucieka.
Dodam że alternator sprawdzony, łożysko ok nie obciąża.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Motorek4612
- klubowicz

- Przebieg: 206000
- Silnik: 1.4 t-jet
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 88 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Fiacik
- klubowicz

- Przebieg: 11000
- Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
- Rocznik: 2024
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
W samochodach z silnikami o takiej pojemności klimatyzacja potrafi zabrać do 10% mocy.Żona ma Opla Agila 1200ccm i 75KM ,załączenie klimy powoduje wzrost obrotów na biegu jałowym z ok.750 do 1000 i wzrasta również poziom hałasu pod maską i wewnątrz auta.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta 
- sta1416
- klubowicz

- Przebieg: 191
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
U mnie klima nie przeciąża silnika, tylko kompresor wydaje odgłosy jak kompresor w Ursusie, po zwiększeniu ciśnienia, tak mi się wydaje. Lecąc autostradą na 4 000 obrotów nie czuć włączonej klimy, nie czuć też przeciążenia silnika, zwiększania obrotów na wolnych też nie ma. Mogę go zostawić na wolnych i będzie mieć sztywno 800 cały czas.
Przy wyłączonej klimie silnik pracuje ok. Ostatnio zrobiłem pełny rozrząd, bo od ostatniego minęło 5 lat. Wymieniłem KZFR, zawór, paski, rolkę i napinacz (dzwoniły mi zawory jak w polonezie, mimo tego że wyregulowane i sprawdzone, a uszczelka i o ringi pod pokrywą zaworów też wymienione). Bez klimy chodzi równo i cichutko sam silnik.
Co do klimy, zauważyłem, że ciężej kompresor pracuje kiedy jest około 30 stopni na zewnątrz. Druga sprawa, że przy tej temperaturze wentylator na chłodnicy włącza się dopiero przy 3 włączeniu kompresora. Test I biegu wentylatora i II w MES przeszedł bez problemu, włączą się na obu. Więc rezystor dmuchawy wykluczyłem.
Natomiast podejrzewam preostat, czyli ten czujnik od ciśnienia który steruje wentylatorami i włączeniem kompresora. On ma 5 pinów, pierwszy poziom to zbyt niskie ciśnienie wyłączenie kompresora. Drugi poziom niskie ciśnienie w układzie i włączenie wentylatora na I biegu, trzeci poziom i włączenie na II biegu wentylatora i czwarty poziom zbyt wysokie ciśnienie i odcięcie kompresora. U mnie, z tego co wyczytałem i sprawdziłem pod autem, nie ma płynnego sterowania jak np. w GP, zastanawiam się jak to jest w Linei, bo nie znalazłem eLearna z opisem działa klimy. Zastanawiam się czy wymiana tego czujnika będzie złotym strzałem.