Brak wskazań zasięgu i komunikat "koniecznie uzupełnij paliwo"

Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 125000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Re: Brak wskazań zasięgu i komunikat "koniecznie uzupełnij paliwo"

Post autor: darkkam »

A co o tym sądzicie? Dzisiaj ok 15 odpaliłem auto z dobrze znanym komunikatem, stojąc w korku przypomniało mi się o sprawdzeniu jaki mam zasięg, klikam i takie oto coś ujrzałem. Trochę to mało wiarygodne żeby na takiej ilości paliwa wskazywało taki zasięg.
Przejechałem ok 350 km od wystąpienia błędu, może do zapalenia rezerwy pojeżdżę i wskazania wrócą na właściwe tory

EDIT 14.12.2024
Dzisiaj przejechałem ponad 50 km a zasięg bez zmian 80 km.
Jedynie co to brak komunikatu o koniecznym uzupełnieniu paliwa.
Poniedziałek kierunek warsztat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

No nie powiem - ciekawa sytuacja :pomysli Ciekawe co się stało, że funkcja zasięgu częściowo się odblokowała :pomysli Tak czy inaczej, to nadal wskazuje, że problem leży gdzieś w kompie (albo zegarach), że błędnie przelicza wskazanie ilości paliwa w baku na zasięg auta :oj
To co jeszcze przychodzi mi do głowy, co można zrobić, to w Multiecuscan wykonać procedurę "Kasowanie konfiguracji samochodu" - można ją znaleźć w sekcji "Silnik (ECU)". Po jej wykonaniu auto zostanie "wyzerowane", tzn. zacznie się od nowa uczyć, co ma "w bebechach" :ink Dotyczy to przede wszystkim typu silnika, skrzyni biegów, klimatyzacji, tempomatu, ABS i wspomagania kierownicy. Przy wykonaniu tej operacji, po ponownym odpaleniu auta należy włączyć klimę, wrzucić bieg i najlepiej przejechać się kawałek autem. Może po wykonaniu tej procedury, funkcja przeliczania zasięgu wróciłaby do normy ? :pomysli Jeśli to nie pomoże, to pozostanie chyba tylko podmiana centralki sterującej (Bodycomp) lub zegarów - w zależności, który z tych elementów wykonuje obliczanie zasięgu :oj Należy pamiętać, że po podmianie Bodycompa na jednostkę używaną, też trzeba wykonać powyższą procedurę :ink Natomiast przy wymianie zegarów, chyba trzeba będzie ustawić przebieg na taki, jaki jest zgodny ze stanem faktycznym :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
darkkam
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 125000
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2009
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 94 razy

Post autor: darkkam »

mwas pisze: 14 gru 2024, 21:45
...To co jeszcze przychodzi mi do głowy, co można zrobić, to w Multiecuscan wykonać procedurę "Kasowanie konfiguracji samochodu" - można ją znaleźć w sekcji "Silnik (ECU)". Po jej wykonaniu auto zostanie "wyzerowane", tzn. zacznie się od nowa uczyć, co ma "w bebechach" :ink Dotyczy to przede wszystkim typu silnika, skrzyni biegów, klimatyzacji, tempomatu, ABS i wspomagania kierownicy. Przy wykonaniu tej operacji, po ponownym odpaleniu auta należy włączyć klimę, wrzucić bieg i najlepiej przejechać się kawałek autem. :ink
Tak jest, kasowanie konfiguracji samochodu zrobiło swoje. Wszystko wróciło do normy. Dziękuje wszystkim za pomoc i pomysły.

Korzystając z okazji chciałem życzyć, Zdrowych spokojnych, spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczesliwego Nowego Roku
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

darkkam pisze: 23 gru 2024, 11:53 Tak jest, kasowanie konfiguracji samochodu zrobiło swoje. Wszystko wróciło do normy. Dziękuje wszystkim za pomoc i pomysły.
Hellll yeaaahhhh ! :banan :banan :banan
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
ODPOWIEDZ