A co o tym sądzicie? Dzisiaj ok 15 odpaliłem auto z dobrze znanym komunikatem, stojąc w korku przypomniało mi się o sprawdzeniu jaki mam zasięg, klikam i takie oto coś ujrzałem. Trochę to mało wiarygodne żeby na takiej ilości paliwa wskazywało taki zasięg.
Przejechałem ok 350 km od wystąpienia błędu, może do zapalenia rezerwy pojeżdżę i wskazania wrócą na właściwe tory
EDIT 14.12.2024
Dzisiaj przejechałem ponad 50 km a zasięg bez zmian 80 km.
Jedynie co to brak komunikatu o koniecznym uzupełnieniu paliwa.
Poniedziałek kierunek warsztat.
Brak wskazań zasięgu i komunikat "koniecznie uzupełnij paliwo"
- darkkam
- klubowicz
- Przebieg: 125000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Re: Brak wskazań zasięgu i komunikat "koniecznie uzupełnij paliwo"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
-
Onlinemwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
No nie powiem - ciekawa sytuacja
Ciekawe co się stało, że funkcja zasięgu częściowo się odblokowała
Tak czy inaczej, to nadal wskazuje, że problem leży gdzieś w kompie (albo zegarach), że błędnie przelicza wskazanie ilości paliwa w baku na zasięg auta 
To co jeszcze przychodzi mi do głowy, co można zrobić, to w Multiecuscan wykonać procedurę "Kasowanie konfiguracji samochodu" - można ją znaleźć w sekcji "Silnik (ECU)". Po jej wykonaniu auto zostanie "wyzerowane", tzn. zacznie się od nowa uczyć, co ma "w bebechach"
Dotyczy to przede wszystkim typu silnika, skrzyni biegów, klimatyzacji, tempomatu, ABS i wspomagania kierownicy. Przy wykonaniu tej operacji, po ponownym odpaleniu auta należy włączyć klimę, wrzucić bieg i najlepiej przejechać się kawałek autem. Może po wykonaniu tej procedury, funkcja przeliczania zasięgu wróciłaby do normy ?
Jeśli to nie pomoże, to pozostanie chyba tylko podmiana centralki sterującej (Bodycomp) lub zegarów - w zależności, który z tych elementów wykonuje obliczanie zasięgu
Należy pamiętać, że po podmianie Bodycompa na jednostkę używaną, też trzeba wykonać powyższą procedurę
Natomiast przy wymianie zegarów, chyba trzeba będzie ustawić przebieg na taki, jaki jest zgodny ze stanem faktycznym 

To co jeszcze przychodzi mi do głowy, co można zrobić, to w Multiecuscan wykonać procedurę "Kasowanie konfiguracji samochodu" - można ją znaleźć w sekcji "Silnik (ECU)". Po jej wykonaniu auto zostanie "wyzerowane", tzn. zacznie się od nowa uczyć, co ma "w bebechach"

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- darkkam
- klubowicz
- Przebieg: 125000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Tak jest, kasowanie konfiguracji samochodu zrobiło swoje. Wszystko wróciło do normy. Dziękuje wszystkim za pomoc i pomysły.mwas pisze: 14 gru 2024, 21:45
...To co jeszcze przychodzi mi do głowy, co można zrobić, to w Multiecuscan wykonać procedurę "Kasowanie konfiguracji samochodu" - można ją znaleźć w sekcji "Silnik (ECU)". Po jej wykonaniu auto zostanie "wyzerowane", tzn. zacznie się od nowa uczyć, co ma "w bebechach"Dotyczy to przede wszystkim typu silnika, skrzyni biegów, klimatyzacji, tempomatu, ABS i wspomagania kierownicy. Przy wykonaniu tej operacji, po ponownym odpaleniu auta należy włączyć klimę, wrzucić bieg i najlepiej przejechać się kawałek autem.
![]()
Korzystając z okazji chciałem życzyć, Zdrowych spokojnych, spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczesliwego Nowego Roku
Fiat 126p ('76) > Fiat 126p ELX ('97) > Fiat Siena 1.6 HL ('98) > Fiat Linea 1.4 ('09) > ???
-
Onlinemwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Hellll yeaaahhhh !darkkam pisze: 23 gru 2024, 11:53 Tak jest, kasowanie konfiguracji samochodu zrobiło swoje. Wszystko wróciło do normy. Dziękuje wszystkim za pomoc i pomysły.

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM