ABS nie do dyspozycji
- stachu
- klubowicz
- Przebieg: 74000
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
Re: ABS nie do dyspozycji
Witam ponownie,
Postaram się w pierwszej wolnej chwili wrzucić fotorelację z wymiany czujnika ABS.
Stary sprawdzony miernikiem nie miał przejścia, brak ciągłości, uszkodzeń wizualnych brak.
Wymieniłem czujnik na nowy, oryginalny i z wielką radością zabrałem się za kasowanie błędu,
niestety, błąd występuje w dalszym ciągu :-(
Na chwilę obecną nie wiem co dalej mogę sprawdzać.
Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł - będę wdzięczny !!!
Postaram się w pierwszej wolnej chwili wrzucić fotorelację z wymiany czujnika ABS.
Stary sprawdzony miernikiem nie miał przejścia, brak ciągłości, uszkodzeń wizualnych brak.
Wymieniłem czujnik na nowy, oryginalny i z wielką radością zabrałem się za kasowanie błędu,
niestety, błąd występuje w dalszym ciągu :-(
Na chwilę obecną nie wiem co dalej mogę sprawdzać.
Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł - będę wdzięczny !!!
.: THX
.: Pozdr
.: St@chu
.: 126p / CC / PII / Linea
- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 157 razy
Nie sprawdzałem tego , ale jeśli czujniki są zamienne , to osobiście chyba poszukiwania uszkodzenia zaczął bym od zamiany czujnika prawego kola z lewym . Jeśli po skasowania błędu komputer wykazał by błąd czujnika lewego kola , to wówczas padla by dopiero decyzja o kupnie nowego czujnika - tak myślę. W obecnej chwili kierujesz się założeniem, że nowy czujnik jest sprawny , ale pewności nie masz . Proponował bym więc chyba zrobić eksperyment z zamianą , a kiedy sprawnosc czujnika się potwierdzi , trzeba szukać dalej sprawdzając ciągłość przewodu czujnika , masy - tak jak sugeruje treść w multiecuscanie.
Proponuję jeszcze lekturę tego artykułu. Może coś naświetli:
https://teamtotal.pl/artykul/jak-zdiagn ... zujnik-abs
Pozdrawiam
Proponuję jeszcze lekturę tego artykułu. Może coś naświetli:
https://teamtotal.pl/artykul/jak-zdiagn ... zujnik-abs
Pozdrawiam
- stachu
- klubowicz
- Przebieg: 74000
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
Nie brałem pod uwagę zamiany czujników, bo ... mają różne numery w EPER, może źle założyłem, ale gdyby były wymienne, to czemu różne numery ?
Natomiast pójdę tą drogą, muszę tylko zmajstrować "przedłużkę", która umożliwi podłączenie wymiennie bez demontażu.
Wielkie dzięki za artykuł :-)
Natomiast pójdę tą drogą, muszę tylko zmajstrować "przedłużkę", która umożliwi podłączenie wymiennie bez demontażu.
.: THX
- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 157 razy
Masz rację !! W pierwszej kolejności upewnij się czy są zamienne !stachu pisze: ↑10 kwie 2019, 22:49 Nie brałem pod uwagę zamiany czujników, bo ... mają różne numery w EPER, może źle założyłem, ale gdyby były wymienne, to czemu różne numery ?
- adamola
- klubowicz
- Przebieg: 132000
- Silnik: 1.4 8V+LPG
- Rocznik: 2012
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Witam, auto nie chcę odpalic. Wyskoczył komunikat ABS do dyspozycji sprawdź w książce obsługi,oraz uzupełnij paliwo ( paliwa mam większą połowę baku , gazu LPG też)co to może być?
- adamola
- klubowicz
- Przebieg: 132000
- Silnik: 1.4 8V+LPG
- Rocznik: 2012
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Akumulator,po 4latach wyzionął ducha,nic nie wskazywało że dobiega jego koniec. Dziękuję za informację
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 331 razy
- Otrzymał podziękowań: 218 razy
Jak dobrze być na forum - właśnie "dopadła mnie" kontrolka o awarii ABS. Stało się to po lutowaniu urwanego przewodu przy przednim klocku hamulcowym (tego sygnalizującego zużycie). Oczywiście najpierw zrobiło mi się gorąco, co tam spiermoliłem.. ale potem przyszło olśnienie, że chwilę wcześniej wyjmowałem akumulator grzebiąc przy wodziku skrzyni biegów i już opadł na mnie błogi spokój:) Poprawka na klemach, czyszczenie, dokręcenie. Co prawda błąd się powtórzył ale po ruszeniu i zahamowaniu zgasł i już więcej się nie pokazał. Gdyby nie wiedza z forum to juuż pewnie byłbym całkiem siwy z nerwów i jechał do serwisu czy innego mechanika - strach pomyśleć. I znów ileś cebulionów zaoszczędzonych nie mówiąc o nerwach:)